Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προς ολοκληρωτικό πόλεμο η Μέση Ανατολή - Κόλαση από Ισραήλ, 569 οι νεκροί στον Λίβανο - Η Hezbollah ζήτησε από το Ιράν να επιτεθεί

Προς ολοκληρωτικό πόλεμο η Μέση Ανατολή - Κόλαση από Ισραήλ, 569 οι νεκροί στον Λίβανο - Η Hezbollah ζήτησε από το Ιράν να επιτεθεί
Η ελληνική πρεσβεία καλεί τους Έλληνες που βρίσκονται στον Λίβανο να φύγουν άμεσα
Σχετικά Άρθρα
(Συνεχές upd) Προς ολοκληρωτικό πόλεμο οδεύει η Μέση Ανατολή ύστερα από τους μαζικούς βομβαρδισμούς που εξαπέλυσε με την επιχείρηση «Βέλη του Βορρά» στο νότιο Λίβανο ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος ανακοίνωσε ότι έχει πλήξει περισσότερους από 1.600 στόχους της Hezbollah.
Οι συντριπτικές αυτές αεροπορικές επιδρομές έχουν αφήσει πίσω τους 569 νεκρούς (ανάμεσα τους 50 παιδιά και 94 γυναίκες) και πάνω από 1.800 τραυματίες, απολογισμός που είναι ο βαρύτερος στη διάρκεια μιας ημέρας από τον εμφύλιο πόλεμο του 1975 – 1990 που βίωσε ο Λίβανος.
Λόγω των βομβαρδισμών, δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους από πόλεις και χωριά του νότιου Λιβάνου, παραπέμποντας σε σκηνές… Γάζας.
Με το Ισραήλ να δηλώνει ότι αλλάζει την ισορροπία ασφαλείας στα βόρεια του σύνορα και με τη Hezbollah να απαντά με δεκάδες ρουκέτες προς την Haifa και την Δυτική Όχθη, διαμηνύοντας πως αυτήν την μάχη θα την πάει μέχρι τέλους, η διεθνής κοινότητα απευθύνει εκκλήσεις και προς τις δύο πλευρές να αποκλιμακώσουν την ένταση, προειδοποιώντας πως ολόκληρη η Μέση Ανατολή κινδυνεύει να βυθιστεί σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, από τον οποίο δεν πρόκειται να κερδίσει κανείς.

Δεκάδες ρουκέτες και drones εναντίον του Ισραήλ εξαπέλυσε η Hezbollah

Η Hezbollah ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε επίθεση με περίπου 90 ρουκέτες εναντίον στρατιωτικής βάσης στην περιοχή Σάφεντ (ή Τσβατ) στο βόρειο Ισραήλ, καθώς και drones εναντίον ναυτικής βάσης Αλτίτ βόρεια από τη Χάιφα.
«Για την υπεράσπιση του Λιβάνου και του λαού του», μαχητές της Hezbollah εξαπέλυσαν επίθεση με 90 ρουκέτες εναντίον της βάσης «Ντάντο», κοντά στο Σάφεντ του βόρειου Ισραήλ, όπου βρίσκεται το αρχηγείο της Βόρειας Διοίκησης του ισραηλινού στρατού, ανέφερε ο στρατιωτικός βραχίονας του φιλοϊρανικού κινήματος.
Παράλληλα, η λιβανέζικη οργάνωση, σύμμαχος του Ιράν, ανέλαβε την ευθύνη για την εκτόξευση ρουκετών Fadi προς το ισραηλινό έδαφος, ενός ισχυρότερου όπλου, μεγαλύτερης εμβέλειας, όχι όμως και ακριβείας.
Είναι η πρώτη φορά που η Hezbollah χρησιμοποιεί τους πυραύλους Fadi από την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ με τη Hamas, στις 7 Οκτωβρίου 2023.


Ραγδαίες εξελίξεις - Η Hezbollah ζήτησε επίσημα από το Ιράν να επιτεθεί στο Ισραήλ

Η Hezbollah προέτρεψε το Ιράν να εξαπολύσει επίθεση εναντίον του Ισραήλ, καθώς οι μάχες μεταξύ της λιβανέζικης μαχητικής ομάδας και του ισραηλινού στρατού κλιμακώθηκαν δραματικά, αλλά το Ιράν έχει μέχρι στιγμής απέχει, τόνισαν δύο Ισραηλινοί αξιωματούχοι και ένας δυτικός διπλωμάτης.
Μια άμεση ιρανική επίθεση εναντίον του Ισραήλ θα αποσταθεροποιούσε δραματικά την περιοχή ακόμη περισσότερο και πιθανότατα θα έσερνε τις ΗΠΑ σε πιο ενεργές μάχες.
Δύο Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν ότι Ιρανοί απάντησαν στους ομολόγους τους της Hezbollah ότι «δεν είναι σωστός χρόνος» για να εξαπολύσουν επίθεση εναντίον του Ισραήλ, επειδή ο Ιρανός πρόεδρος βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Νέο ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού - Στόχος διοικητής της Hezbollah

Νωρίτερα σήμερα (24/9), ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη
εξαπέλυσαν νέο πλήγμα ακριβείας στη Βηρυτό, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, χωρίς να δίνει περαιτέρω λεπτομέρειες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από το νέο πλήγμα σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 15.
Δύο πηγές ασφαλείας του Λιβάνου τόνισαν ότι το νέο αυτό ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της λιβανέζικης πρωτεύουσας είχε στόχο υψηλόβαθμο διοικητή της Hezbollah.
Η τύχη του παραμένει άγνωστη, ανέφεραν.
Χθες μια από τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε το Ισραήλ είχε στόχο τον στρατιωτικό διοικητή της Hezbollah στο νότιο τμήμα του Λιβάνου Ali Karaki.
Με ανακοίνωσή της αργά χθες η σιιτική οργάνωση τόνισε ότι ο Ali Karaki «είναι καλά» και βρίσκεται σε «ασφαλή τοποθεσία».

Το Ισραήλ σκότωσε τον ανώτερο διοικητή της Hezbollah, Kubeysi

Ωστόσο, τη δεύτερη ημέρα των επιθέσεων στον Λίβανο, οι νότιες περιοχές και η πρωτεύουσα έγιναν και πάλι στόχος των ισραηλινών επιδρομών.
Ανακοινώθηκε ότι ο διοικητής της Hezbollah, Ibrahim Kubeysi, σκοτώθηκε στην επίθεση που πραγματοποίησε ο ισραηλινός στρατός στη Βηρυτό.
Ο Kubeysi φέρεται να είναι ο αρχηγός της μονάδας πυραύλων της οργάνωσης, ενώ εικόνες που προέρχονται από την περιοχή αποκαλύπτουν τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Έκκληση από την Ελληνική πρεσβεία στον Λίβανο να εγκαταλείψουν οι Έλληνες πολίτες τη χώρα άμεσα

Εν μέσω της κλιμάκωσης στον Λίβανο, η ελληνική πρεσβεία καλεί τους Έλληνες που βρίσκονται στη χώρα να την εγκαταλείψουν άμεσα.
Οι Έλληνες καλούνται να αναχωρήσουν «άμεσα» με τις διαθέσιμες εμπορικές πτήσεις.
Παράλληλα, η ελληνική πρεσβεία στον Λίβανο συστήνει την αποφυγή των επισκέψεων στη χώρα.
«Σε συνέχεια προσφάτων εξελίξεων, κρίνεται απαραίτητη η πλήρης αποφυγή επισκέψεων σε Λίβανο, υπό τις παρούσες συνθήκες, καθώς και η άμεση αναχώρηση των ευρισκομένων ως επισκεπτών στον Λίβανο Ελλήνων, με διαθέσιμες εμπορικές πτήσεις», αναφέρει η ανάρτηση της ελληνικής πρεσβείας.


Έρχεται πόλεμος-σοκ για τον πλανήτη - To τεράστιο οπλοστάσιο της Hezbollah με 150.000 πυραύλους

Πλέον, το μεγάλο ερώτημα είναι αν αυτή είναι η αρχή ενός πολύ μεγαλύτερου πολέμου, σημειώνει σε ανάλυσή του το SkyNews.
Κεντρικό ρόλο σε αυτό παίζει το οπλοστάσιο των 150.000 πυραύλων που πιστεύεται ότι διαθέτει η Hezbollah.
Έχει την ικανότητα και την πρόθεση να τους χρησιμοποιήσει;
Αν η απάντηση είναι θετική και στα δύο, η περιοχή βρίσκεται μπροστά σε μια καταστροφική σύγκρουση που θα προκαλέσει σοκ σε όλο τον κόσμο και θα μπορούσε να βυθίσει τη Μέση Ανατολή σε πόλεμο.
Οι δυτικές και ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες πιστεύουν ότι η σιιτική πολιτοφυλακή διαθέτει κάπου κοντά σε αυτόν τον αριθμό πυραύλων κρυμμένους στους λόφους του νότιου Λιβάνου.

5_161.JPG

44332.jpg

Μας καταστρέφουν

Από την πλευρά του o πρωθυπουργός του Λιβάνου, Najib Mikati έκανε λόγο για σχέδιο καταστροφής του Λιβάνου, τη στιγμή που χιλιάδες οικογένειες έχουν τραπεί σε φυγή από τις περιοχές που βομβαρδίζονται.
Είναι χαρακτηριστικό πως πριν από τους χθεσινούς μαζικούς βομβαρδισμούς, περίπου 110.000 είχαν αναγκαστεί να φύγουν από τις εστίες τους.
Ήδη χιλιάδες έχουν στραφεί στην πρωτεύουσα Βηρυτό αλλά και την πόλη Saida.

Netanyahu σε παραλήρημα: Ολομέτωπη επίθεση στη Γάζα – Απομένουν 300.000 Παλαιστίνιοι και πρέπει να την εγκαταλείψουν

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ είπε στους νομοθέτες ότι εξετάζει το λεγόμενο «σχέδιο των στρατηγών» να πολιορκήσει ολοκληρωτικά τη βόρεια Γάζα και να εκδιώξει όλους τους Παλαιστίνιους κατοίκους της, ανέφεραν οι Times of Israel τη Δευτέρα (23/4/2024).

Όταν ο απόστρατος στρατηγός Giora Eiland παρουσίασε το σχέδιο την περασμένη εβδομάδα, ισχυρίστηκε ότι θα «άλλαζε την πραγματικότητα» στο έδαφος στη Γάζα.
«Πρέπει να πούμε στους κατοίκους της βόρειας Γάζας ότι έχουν μία εβδομάδα για να εκκενώσουν την περιοχή, η οποία στη συνέχεια γίνεται στρατιωτική ζώνη, στην οποία κάθε αριθμός είναι στόχος και, το πιο σημαντικό, δεν εισέρχονται προμήθειες σε αυτό το έδαφος».
Οι εναπομείναντες μαχητές της Hamas θα αναγκάζονταν στη συνέχεια να παραδοθούν ή να λιμοκτονήσουν, σύμφωνα με το σχέδιο.
Ο ισραηλινός εθνικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Kan μετέδωσε την Κυριακή ότι ο Netanyahu, σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση με την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Κνεσέτ, είπε ότι το σχέδιο "έχει πολύ νόημα".
Ο Eiland ισχυρίστηκε ότι η εθνοκάθαρση και η πολιορκία του βόρειου τμήματος της λωρίδας, όπου ζουν ακόμη περίπου 300.000 Παλαιστίνιοι, δεν είναι μόνο μια αποτελεσματική στρατιωτική τακτική αλλά είναι επίσης σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης