Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Επικίνδυνη η πολυμετοχικότητα στην Εθνική τράπεζα – Θα καταστεί στόχος επιθετικής εξαγοράς εάν δεν έχει βασικό επενδυτή

Επικίνδυνη η πολυμετοχικότητα στην Εθνική τράπεζα – Θα καταστεί στόχος επιθετικής εξαγοράς εάν δεν έχει βασικό επενδυτή
Η Εθνική πρέπει να έχει μια γραμμή άμυνας προληπτικά, εάν δεν την έχει κάποιος θα στρέψει τα βέλη του στην Εθνική τράπεζα θα αγοράζει μετοχές από το χρηματιστήριο στα κρυφά και όταν γίνει γνωστό θα είναι αργά για αντίμετρα
Το νέο placement της Εθνικής τράπεζας που θα αφορά το 13% σε τιμή περίπου 7,4 ευρώ αντί 8 ευρώ - μετριότητα η τιμή - … θα αυξήσει το free float δηλαδή την διασπορά μετοχών σε ποσοστό 95%.
Θα είναι η μόνη ελληνική τράπεζα που ο μεγαλύτερος επενδυτής θα διαθέτει το 5% η Capital Group εν προκειμένω αλλά αυτός ο επενδυτής έχει αμιγώς επενδυτικά χαρακτηριστικά.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) κατέχει το 18,39% και θα διαθέσει το 13% στο νέο placement που σχεδιάζεται να ξεκινήσει περίπου στις 2 Οκτωβρίου 2024.
Θα απομείνει το ΤΧΣ με 5,39% αλλά και αυτό το ποσοστό κάποια στιγμή θα το διαθέσει στην αγορά λόγω της παράλογης αποεπένδυσης του από την Εθνική τράπεζα.
Η Εθνική τράπεζα θα είναι η μόνη μεγάλη τράπεζα χωρίς anchor investor δηλαδή χωρίς κάποιο βασικό επενδυτή ή ακρογωνιαίο επενδυτή όπως λέγεται στην επενδυτική ορολογία.
Η άποψη ορισμένων και του BN είναι ότι στο νέο placement για το 13%... το 10% η διοίκηση Μυλωνά της Εθνικής τράπεζας πρέπει να το διαθέσει σε ένα επενδυτή ο οποίος θα είναι φιλικός προς την διοίκηση και η Εθνική τράπεζα θα έχει στο μετοχολόγιο της έναν άτυπα στρατηγικό επενδυτή που θα λειτουργεί ως αποτρεπτικός μηχανισμός επιθετικών εξαγορών στο μέλλον.
Εάν ο επενδυτής πάρει το 8% ή 9,9% της Εθνικής τράπεζας δεν αλλοιώνεται το ήδη ψηλό free float…
Η περίπτωση της UniCredit που επιτέθηκε στην Commerzbank είναι ενδεικτικό του τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον…
Να θυμίσουμε ότι η Eurobank έχει την ασφάλεια του Fairfax που διαθέτει το 33% των μετοχών, η Πειραιώς τον Paulson με ποσοστό 18,6% και στην Alpha bank έχουμε Reggeborgh με 9,7% από 9,5%, η Unicredit το 9,6%, ο Paulson 5,61%
Θεωρούμε ότι η Reggeborgh εάν πάρει το πράσινο φως από τον SSM τον Μόνιμο Εποπτικό Μηχανισμό των Τραπεζών θα φθάσει στο 15% και ένας από τους λόγους που δεν ανεβαίνει η μετοχή της Alpha bank είναι ότι η Reggeborgh κρατάει στον βαθμό του δυνατού χαμηλά την μετοχή κολλημένη στην ζώνη των 1,60 ευρώ και 3,8 δισεκ. κεφαλαιοποίηση.

Το μέλλον είναι επικίνδυνο

Το μέλλον κρύβει πολλούς κινδύνους για τις ελληνικές τράπεζες και ένας κίνδυνος που δεν έχει εκτιμηθεί είναι ότι πολλά μπορούν να συμβούν και αφού συμβαίνουν στο εξωτερικό μπορεί να συμβεί και στην Ελλάδα.
Σε ένα χρόνο από τώρα μπορεί να συμβούν πολλά…
Τι θέλει λοιπόν η διοίκηση Μυλωνά ένα περιβάλλον σταθερότητας ή ένα περιβάλλον επιθέσεων που μπορεί να μετατραπεί σε μη διαχειρήσιμη κατάσταση;
Προφανώς η απάντηση είναι διαχειρίσιμο μετοχικό περιβάλλον στην Εθνική τράπεζα οπότε… η πρόληψη είναι η καλύτερα άμυνα στις επιθετικές βλέψεις ορισμένων που ήδη βλέπουν την Εθνική με περίεργο τρόπο.
Ναι στην πολυμετοχικότητα αλλά δεν μας βλάπτει και ένας επενδυτής με 9,99% που να είναι φιλικός στην διοίκηση της Εθνικής τράπεζας και θα λειτουργεί ως υποστηρικτικός και ταυτόχρονα αποτρεπτικός παράγοντας στους μνηστήρες που μπορεί να εμφανιστούν στο μέλλον…

Συμπέρασμα

Η Εθνική πρέπει να έχει μια γραμμή άμυνας προληπτικά, εάν δεν την έχει κάποιος θα στρέψει τα βέλη του στην Εθνική τράπεζα θα αγοράζει μετοχές από το χρηματιστήριο στα κρυφά και όταν γίνει γνωστό θα είναι αργά για αντίμετρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης