Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καταρρέουν οι πολιτικοί αντίπαλοι της AfD στη Γερμανία - Παραιτήθηκε η ηγεσία των Πρασίνων, παραπαίει ο Scholz

Καταρρέουν οι πολιτικοί αντίπαλοι της AfD στη Γερμανία - Παραιτήθηκε η ηγεσία των Πρασίνων, παραπαίει ο Scholz
Την παραίτησή του υπέβαλε το προεδρείο των Πρασίνων μετά την πανωλεθρία στο Βραδεμβούργο
Ο πολιτικός σεισμός που έχει προκαλέσει η θριαμβευτική πορεία της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) προς τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2025 στη Γερμανία, μετά τα εντυπωσιακά ποσοστά σε Θουριγγία, Σαξονία και Βραδεμβούργο, οδηγεί στην κατάρρευση των πολιτικών της αντιπάλων.
Η κυβέρνηση του Olaf Scholz μετράει αντίστροφα για την κατάρρευσή της μέχρι τα Χριστούγεννα μετά το τελεσίγραφο του Christian Lindner, ενώ τελευταία σοβαρή εξέλιξη αποτελεί η παραίτηση της ηγεσίας του κόμματος των Πρασίνων, με φόντο την πανωλεθρία και στις τοπικές εκλογές του κρατιδίου του Βραδεμβούργου.

Παραιτήθηκε η ηγεσία των Πρασίνων μετά την πανωλεθρία στο Βραδεμβούργο

Την παραίτησή του υπέβαλε το προεδρείο των Πρασίνων, όπως ανακοίνωσαν οι απερχόμενοι πλέον συμπρόεδροι Omid Nouripour και Ricarda Lang.
«Είναι καιρός για νέα χέρια», δήλωσαν οι δύο πολιτικοί και παρέπεμψαν στο συνέδριο του Νοεμβρίου για την εκλογή νέας ηγεσίας.
Ο Nouripour αιτιολόγησε την απόφαση της ηγεσίας αναφερόμενος στο καταστροφικό αποτέλεσμα στις εκλογές του Βρανδεμβούργου, όπου οι Πράσινοι έμειναν εκτός κοινοβουλίου.
Το ίδιο συνέβη στις αρχές του μήνα και στην Θουριγγία.
Οι Πράσινοι βρίσκονται «στην χειρότερη κρίση της τελευταίας δεκαετίας» τους, τόνισε ο ίδιος.
Στις δημοσκοπήσεις, το κόμμα περιορίζεται για πρώτη φορά σε μονοψήφια ποσοστά έπειτα από επτά χρόνια.
Η ιστοσελίδα «Table.Media» αναφέρει ως πιθανούς διαδόχους της σημερινής ηγεσίας την υφυπουργό Οικονομίας Franziska Brantner και τον ομοσπονδιακό βουλευτή και πρώην επικεφαλής της νεολαίας του κόμματος Felix Banaszak.

Αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση Scholz

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα αντέξει η κυβερνητική συμμαχία μέχρι τα Χριστούγεννα, μετά και από το τελεσίγραφο του φιλελεύθερου υπουργού Οικονομικών, Cristian Lindner.
O Christian Lindner άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αποχώρησης από τον ομοσπονδιακό κυβερνητικό συνασπισμό, μετά και το νέο καταστροφικό αποτέλεσμα στις εκλογές του Βρανδεμβούργου, όπου το FDP έλαβε μόλις 0,8%.
«Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: τώρα απαιτείται θάρρος από όλους.
Δηλαδή είτε το θάρρος να δουλέψουμε σε έναν αμφιλεγόμενο συνασπισμό και εφόσον μπορούν να επιτευχθούν καλά πράγματα για τη χώρα είτε το θάρρος, αν φτάσουμε στα όρια του δυνατού και δεν ανταποκρινόμαστε στις προσδοκίες και στις απαιτήσεις της χώρας, να πυροδοτήσουμε μια νέα δυναμική», δήλωσε ο Lindner, στο περιθώριο έκτακτης «συνάντησης διαχείρισης κρίσης» που είχε σήμερα με ηγετικά στελέχη του κόμματός του.

Δεν θα αντέξει μέχρι το τέλος του 2024

Νωρίτερα ο γενικός γραμματέας του FDP Biyan Jir-Sarai είχε δώσει την εντύπωση ότι η απόφαση για αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό ήταν ειλημμένη.
«Μια κυβέρνηση που δεν είναι πλέον σε θέση να αντιμετωπίσει με κοινή προσπάθεια τις προκλήσεις στην χώρα, θα πρέπει να αμφισβητήσει τον ίδιο της τον εαυτό», δήλωσε ο κ. Biyan Jir-Sarai και έκανε λόγο για «φθινόπωρο των αποφάσεων».
Ο αντιπρόεδρος του κόμματος Wolfgang Kubicki δήλωσε επίσης ότι εάν η κυβέρνηση δεν καταφέρει εντός των προσεχών δύο -τριών εβδομάδων να βρει «κοινό παρονομαστή», δεν έχει πλέον νόημα να συνεχίσουμε να συμμετέχουμε.
Προέβλεψε μάλιστα ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, «με αυτές τις επιδόσεις», δεν θα αντέξει έως το τέλος του έτους.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης