Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS για Ελλάδα: Επί τα χείρω αναθεώρηση της οικονομικής ανάπτυξης για το 2025, στο 2%

DBRS για Ελλάδα: Επί τα χείρω αναθεώρηση της οικονομικής ανάπτυξης για το 2025, στο 2%
Βελτιωμένες προβλέψεις για Βόρεια Αμερική και Ευρώπη, καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί
Σχετικά Άρθρα
Σε επί τα χείρω αναθεώρηση της πρόβλεψης για την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας το 2025, προχώρησε η DBRS, αναμένοντας πλέον επίδοση στο 2% έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 2,2%.
Σε ό,τι αφορά στο 2024, ο καναδικός οίκος αξιολόγησης -ο οποίος νωρίτερα μέσα στον μήνα αναβάθμισε το trend της Ελλάδας- «βλέπει» αύξηση του ΑΕΠ κατά 2%, επίδοση βελτιωμένη κατά 0,4% σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψη.

Σε ό,τι αφορά στις υπόλοιπες χώρες, κάνει λόγο για βελτιωμένες προβλέψεις σε Βόρεια Αμερική και Ευρώπη, καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί και οι κεντρικές τράπεζες μειώνουν σταδιακά τα επιτόκια πολιτικής. Τα ποσοστά ανεργίας παραμένουν χαμηλά, αν και αυξάνονται σταδιακά καθώς οι σωρευτικές επιπτώσεις της νομισματικής σύσφιξης επιβαρύνουν την ανάπτυξη.
Η δυναμική στην Ασία είναι λίγο διαφορετική, με τα επιτόκια πολιτικής να εξακολουθούν να είναι χαμηλά και οι προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη υποβαθμίζονται.

«Όπως σημειώθηκε σε προηγούμενα σχόλια, εξακολουθούμε να ανησυχούμε για τους γεωπολιτικούς κινδύνους και τον πιθανό αντίκτυπό τους στις τιμές των εμπορευμάτων, στις χρηματοπιστωτικές αγορές και στην εμπιστοσύνη. Αρκετές εκλογές στις ανεπτυγμένες οικονομίες, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, θα μπορούσαν επίσης να επισπεύσουν αλλαγές πολιτικής με σημαντικό περιφερειακό ή παγκόσμιο αντίκτυπο. (...)
Με τις κεντρικές τους τράπεζες να αρχίζουν να μειώνουν τα επιτόκια, η οικονομία των ΗΠΑ αναμένεται να επιβραδυνθεί σε πιο βιώσιμο ρυθμό το 2025, ενώ ο Καναδάς και η Ευρώπη αναμένεται να δουν επιτάχυνση από τις σχετικά αδύναμες αναπτυξιακές τους επιδόσεις φέτος. (...)
Οι ασιατικές οικονομίες, αντίθετα, έχουν ελαφρώς χαμηλότερες επιδόσεις και οι προβλέψεις για την ανάπτυξη έχουν περιοριστεί συγκρατημένα τους τελευταίους μήνες», σχολιάζει ο οίκος αξιολόγησης.

Αναλυτικά, οι προβλέψεις της DBRS: 

1_97.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης