Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Επενδυτές, προσοχή - Ο Warren Buffett ξεφορτώνει μετοχές BofA και Apple, γιατί βλέπει να έρχεται νέα, μεγάλη κρίση

Επενδυτές, προσοχή - Ο Warren Buffett ξεφορτώνει μετοχές BofA και Apple, γιατί βλέπει να έρχεται νέα, μεγάλη κρίση
Ένα βουνό μετρητών έχει μαζέψει ο... μάντης της Όμαχα…
Non stop «ξεφορτώνει» μετοχές ο 94χρονος ιδρυτής της Berkshire Hathaway, Warren Buffett, με την Bank of America να είναι στο στόχαστρό του…

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Bloomberg, η Berkshire πούλησε εκατομμύρια τεμάχια, τα περισσότερα τις τελευταίες ημέρες, μειώνοντας το μερίδιό της κοντά στο ρυθμιστικό όριο του 10%, μετά το οποίο δεν θα χρειάζεται πλέον να δημοσιοποιεί πωλήσεις.

Πριν η Berkshire αρχίσει να πουλά μετοχές της BofA στα μέσα Ιουλίου, η εταιρεία του Buffett κατείχε λίγο περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο μετοχές.

Μέσα σε λίγους μήνες, το ποσοστό αυτό μειώθηκε σε περίπου 814 εκατομμύρια.

Οι πωλήσεις μετοχών της BofA από την Berkshire στα μέσα Ιουλίου ήταν απότομες και χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση.
Νωρίτερα φέτος, συγκλόνισε την επενδυτική κοινότητα όταν η εταιρεία πούλησε τις μισές μετοχές της Apple που κατείχε…
Στον απόηχο των προαναφερόμενων κινήσεων, οι αναλυτές κατά καιρούς διατυπώνουν θεωρίες σχετικά με πιθανά κίνητρα πίσω από το ντάμπινγκ του Buffett με την BofA…
Όπως επισημαίνουν, αίτια μπορεί να είναι το γεγονός ότι η αγορά είναι υπερτιμημένη σε σημείο φούσκας, το ότι υφέρπει ο κίνδυνος ύφεσης, το ότι η καταναλωτική ζήτηση παρουσιάζει μείωση, αλλά και ότι υπάρχει πιθανότητα οι αμερικανικές αρχές να διεξαγάγουν έρευνα και να λάβουν μέτρα για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, μέσω μεγάλων τράπεζες στις ΗΠΑ, από το εμπόριο φαιντανύλης.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον δικαίως η στοίβα μετρητών του Buffet έχει εκτοξευθεί σε ιστορικά υψηλά.


Γερο-Buffett...


Τα μετρητά κάτω από το στρώμα του γερο-Buffett είναι αναμφίβολα τεράστια.
Η Berkshire Hathaway θα μπορούσε, εάν το επιθυμούσε, να αγοράσει McDonald’s στην τρέχουσα τιμή της αλυσίδας χάμπουργκερ και να της απομείνουν 80 δισεκατομμύρια δολάρια ή να πάρει μερίδιο στη Meta μεγαλύτερο από αυτό που κατείχε ο Mark Zuckerberg, το αφεντικό της εταιρείας.
Εάν οι αγορές όντως εισέλθουν σε απότομη ύφεση, ο Buffett θα είναι σε μια αξιοζήλευτη θέση, ικανός να προσελκύει εταιρείες που τυγχάνουν διαπραγμάτευσης με έκπτωση.
Οι απλές αρχές του βρίσκονται στη ρίζα της μακράς και εντυπωσιακής του απόδοσης ως επενδυτής.
Η αυξανόμενη στοίβα μετρητών του δεν έχει κρυφή εξήγηση.
Η επένδυση στην Αξία που εφαρμόζει ως στρατηγική ο Buffett γίνεται ολοένα και πιο σκληρή. Και είναι πιθανό να παραμείνει έτσι…

Θα έρθει ακόμα περισσότερος πόνος;

Δεν είναι μόνον ο Buffett… Αυτήν τη στιγμή, οι επενδυτές ανησυχούν ότι η οικονομία μπορεί να επιβραδύνεται.
Όποιος θέλει μια χαμηλά αμειβόμενη εργασία μερικής απασχόλησης, εξακολουθεί να είναι αρκετά εύκολο να βρει μια.
Αλλά οι καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας εξαφανίζονται γρήγορα.
Οι οικονομολόγοι συμφωνούν σε μεγάλο βαθμό ότι η αγορά εργασίας «ψύχεται», αλλά οι βετεράνοι του κλάδου χαρακτηρίζουν αυτό που συμβαίνει ως μια σημαντική υποτίμηση.
Ο Brian Howard είναι ο ιδρυτής και πρόεδρος του Howard Group, μιας εταιρείας αναζήτησης εργαζομένων στο Overland Park του Κάνσας, η οποία δραστηριοποιείται για περισσότερα από 30 χρόνια.
Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι η αγορά εργασίας είναι σε «κακή κατάσταση».
Για πολλούς Αμερικανούς, οι χαμηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας μερικής απασχόλησης απλώς δεν θα επαρκούν επειδή το κόστος ζωής συνεχίζει να αυξάνεται.
Χάρη στο αυξανόμενο κόστος ζωής, το ποσοστό των νοικοκυριών στις ΗΠΑ με παιδιά που είναι «επισιτιστική ανασφάλεια» έχει αυξηθεί σε πολύ ανησυχητικό επίπεδο…
Όπως αναφέρει η Katharina Buchholz της Statista, το USDA μόλις δημοσίευσε την τελευταία έκθεσή του για το θέμα, δείχνοντας ότι πέρυσι, σχεδόν το 18% των νοικοκυριών όπου ζούσαν παιδιά ήταν επισιτιστικής ανασφάλειας, από 17,3% το 2022 και 12,5% το 2021.
Σε πολλά από αυτά τα νοικοκυριά, τουλάχιστον ένας ενήλικας εργάζεται στην πραγματικότητα.
Έτσι, με δεκάδες εκατομμύρια νοικοκυριά των ΗΠΑ πληγώνονται βαθιά από την ακρίβεια, πολύ περισσότερος πόνος διαφαίνεται στον ορίζοντα.
Και ο Warren Buffett ανησυχεί σαφώς για το βραχυπρόθεσμο μέλλον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης