Τελευταία Νέα
Διεθνή

Wall Street: Νέα ρεκόρ στον Dow Jones μετά την πτώση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ

Wall Street: Νέα ρεκόρ στον Dow Jones μετά την πτώση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ
Οι επενδυτές διάλεξαν να εστιάσουν στη μέτρηση του 2,2% για τον PCE και όχι στο 2,7% για τον δομικό PCE...
(Συνεχές upd) Σε επίπεδα - ρεκόρ διαπραγματεύεται εκ νέου ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones στη Wall Street, στον απόηχο των ενθαρρυντικών στοιχείων για τον πληθωρισμό της αμερικανικής οικονομίας που αυξάνουν τις ελπίδες για νέα μείωση επιτοκίων από τη Federal Reserve (Fed).
Ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 βρίσκεται μεταξύ οριακής πτώσης και νέων ρεκόρ, αλλάζοντας συνεχώς πρόσημο ενδο-συνεδριακά.
Ο τεχνολογικός Nasdaq απέχει ακόμη 400+ μονάδες από το ρεκόρ του Ιουλίου 2024, καθώς η Nvidia (-3%) τον οδηγεί σε απώλειες.

Ο δείκτης τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE), ένα μέτρο στο οποίο επικεντρώνεται η Fed για να μετρήσει το κόστος των αγαθών και υπηρεσιών στην αμερικανική οικονομία, αυξήθηκε -σε μηνιαία βάση- κατά 0,1% για τον Αύγουστο 2024, με αποτέλεσμα ο 12μηνος πληθωρισμός να διαμορφωθεί στο 2,2%, από 2,5% τον Ιούλιο.
Ωστόσο, η εικόνα αλλάζει όταν μιλάμε για τον δομικό πληθωρισμό, ο οποίος εξαιρεί τρόφιμα και ενέργεια.
Ο δομικός PCE αυξήθηκε 0,1% τον Αύγουστο και ήταν αυξημένος κατά 2,7% σε σχέση με πριν από ένα χρόνο, με τον αριθμό 12 μηνών να είναι 0,1 ποσοστιαία μονάδα υψηλότερος από τον Ιούλιο. Οι αξιωματούχοι της Fed τείνουν να εστιάζουν περισσότερο στον δομικό ως καλύτερο μέτρο των μακροπρόθεσμων τάσεων. 
Τέλος, το προσωπικό εισόδημα αυξήθηκε κατά 0,2% τον μήνα, ενώ οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,2%. Οι αντίστοιχες προβλέψεις ήταν για αυξήσεις 0,4% και 0,3%.

Οι επενδυτές της Wall Street και συγκεκριμένα του Dow Jones, διάλεξαν να εστιάσουν στη μέτρηση του 2,2% για τον PCE και όχι στο 2,7% για τον δομικό...

Τα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία που δημοσιεύθηκαν την τρέχουσα εβδομάδα

- Η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ διαμορφώθηκε σε 3% το β' τρίμηνο 2024, σε ετήσια βάση, όταν το α' τρίμηνο τους έτους αναπτύχθηκε κατά 1,6%.
- Την ίδια στιγμή, αναπάντεχη μείωση παρουσίασε ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας, την προηγούμενη εβδομάδα, διαψεύδοντας τις προβλέψεις των αναλυτών. Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας διολίσθησαν στις 218.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου από 222.000 μια εβδομάδα νωρίτερα. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 225.000.
- Ο δείκτης PMI (S&P) μεταποιητικού τομέα υποχώρησε στις 47 μονάδες τον Σεπτέμβριο (από 47,9 μονάδες τον Αύγουστο), το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 μηνών.
Ο δείκτης PMI του τομέα των υπηρεσιών διολίσθησε στις 54,4 τον Σεπτέμβριο από 55,7 τον προηγούμενο μήνα.
Τέλος, ο σύνθετος δείκτης PMI κινήθηκε χαμηλότερα στις 54,4 μονάδες από 54,6 τον Αύγουστο.
- Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Conference Board υποχώρησε στις 98,7 μονάδες τον Σεπτέμβριο 2024 (μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Αύγουστο του 2021), από 105,6 μονάδες τον Αύγουστο.
- O δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο Michigan διαμορφώθηκε στο επίπεδο των 70,1 μονάδων από 67,9 τον Αύγουστο. Η αρχική μέτρηση του δείκτη είχε δείξει άνοδο στις 69 μονάδες.
- Οι τιμές των κατοικιών των ΗΠΑ αυξήθηκαν τον Ιούλιο 2024 σε νέα επίπεδα ρεκόρ, αν και με βραδύτερο ρυθμό.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης S&P CoreLogic Case-Shiller, ο οποίος αξιολογεί τις τιμές σε 20 μητροπολιτικές περιοχές, ενισχύθηκε 0,3% τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο. Σε ετήσια βάση, η αύξηση διαμορφώθηκε στο 5,9%.
Ο ευρύτερος εθνικός δείκτης κατέγραψε άνοδο των τιμών κατά 5% σε ετήσια βάση και 0,2% σε μηνιαία.
- Οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών υποχώρησαν 4,7%, στον εποχιακά προσαρμοσμένο ετήσιο ρυθμό των 716.000 κατοικιών τον Αύγουστο από 751.000 τον Ιούλιο.
Τον Ιούλιο οι πωλήσεις είχαν καταγράψει άλμα 10,3%.
Ο εν λόγω αριθμός προσαρμόζεται εποχιακά και αναφέρεται στο πόσα σπίτια θα πωλούνταν σε έναν ολόκληρο χρόνο, εάν οι κατασκευαστές συνέχιζαν με τον ίδιο ρυθμό κάθε μήνα.
Η μέση τιμή πώλησης μιας νεόδμητης κατοικίας σημείωσε πτώση 4,6% στις 420.600 δολάρια.

Οι τρεις δείκτες στις 21:49 ώρα Ελλάδος (άνοιγμα στις 16:30):

2149.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης