Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ένα σενάριο τρομακτικό – Ο χρυσός στα 26.000 δολάρια, οι ΗΠΑ κάνουν στροφή προς τον σοσιαλισμό και ο πληθωρισμός καλπάζει…

Ένα σενάριο τρομακτικό – Ο χρυσός στα 26.000 δολάρια, οι ΗΠΑ κάνουν στροφή προς τον σοσιαλισμό και ο πληθωρισμός καλπάζει…
«Το ασήμι θα ξεπεράσει τα 50 δολάρια σαν ένα καυτό μαχαίρι το βούτυρο»
Ότι η παγκόσμια οικονομία, ειδικά η αμερικανική, οδεύουν προς ένα πρωτοφανές κραχ είναι σχεδόν βέβαιο.
Αλλά οι συνέπειες αυτού είναι που θα τρομοκρατήσουν τον κόσμο, με τον Peter Schiff της QTR Fringe Finance, να βλέπει ότι μόνο ένα περιουσιακό στοιχείο θα διασωθεί.
Ο χρυσός. Γι’ αυτό εκτιμά ότι όταν θα έρθουν τα γεγονότα, θα δούμε το πολύτιμο μέταλλο στα 26.000 δολάρια.
Για τον Schiff, η άνοδος των τιμών του χρυσού θα είναι κλιμακωτή.
Θα φτάσει τα 3.000 δολάρια μέχρι το τέλος του έτους ή πιθανώς τα 6.000 δολάρια το επόμενο έτος.
Μάλιστα, ο Peter Schiff συγκρίνει τη σημερινή αγορά χρυσού ταύρου με τη δεκαετία του 1970, τονίζοντας ότι αυτή είναι η αρχή μιας νέας ανοδικής αγοράς, σε αντίθεση με το 1979 όταν η αγορά κορυφώθηκε.
Ενώ τα επιτόκια το 1979 τερμάτισαν την αγορά του χρυσού, η τρέχουσα τάση περικοπών επιτοκίων θα συνεχίσει να τροφοδοτεί την άνοδο του χρυσού, υπογραμμίζοντας την αδυναμία της Fed να καταπολεμήσει αποτελεσματικά τον πληθωρισμό.
Η συζήτηση αγγίζει την προσαρμοσμένη με τον πληθωρισμό τιμή χρυσού, υποδηλώνοντας ότι ο χρυσός παραμένει υποτιμημένος όταν προσαρμόζεται με τον πραγματικό πληθωρισμό, τον οποίο ο ΔΤΚ δεν αντικατοπτρίζει με ακρίβεια.
Το περίεργο φαινόμενο των λιανικών επενδυτών να πουλούν χρυσό κατά τη διάρκεια μιας από τις χρονιές με τις καλύτερες επιδόσεις επισημαίνεται, αποδίδοντας αυτό σε έλλειψη εμπιστοσύνης και απόσπαση της προσοχής από το Bitcoin.

Καταρρέει το δολάριο

Επίσης, ο Schiff προβλέπει σημαντική πτώση της αξίας του δολαρίου ΗΠΑ, που επιδεινώνεται από τα εμπορικά ελλείμματα και την αυξανόμενη προτίμηση των ξένων κεντρικών τραπεζών για χρυσό έναντι των δολαρίων ΗΠΑ.
Ως αποτέλεσμα θα έχουμε μια κρίση στην αγορά ομολόγων, όπου η άνοδος των μακροπρόθεσμων αποδόσεων θα σηματοδοτήσει απώλεια εμπιστοσύνης στην πιστωτική ποιότητα των ΗΠΑ, οδηγώντας περαιτέρω την άνοδο του χρυσού.
Ο Schiff σκιαγράφησε μια ζοφερή εικόνα για το μέλλον του δολαρίου ΗΠΑ, προειδοποιώντας ότι βρίσκεται στα πρόθυρα μιας δραματικής κατάρρευσης.
Επισήμανε τα αυξανόμενα εμπορικά ελλείμματα των ΗΠΑ και τον ρόλο τους ως το μεγαλύτερο έθνος οφειλέτη στον κόσμο, κάτι που ο Schiff πιστεύει ότι δεν είναι βιώσιμο.
Οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως, υποστηρίζει ο Schiff, έχουν ήδη τοποθετηθεί για αυτό το αναπόφευκτο συσσωρεύοντας χρυσό.
Καθώς οι ξένοι αγοραστές απομακρύνονται από το χρέος των ΗΠΑ, το δολάριο θα υποστεί τεράστια πίεση, οδηγώντας σε περαιτέρω πληθωρισμό και συνεχή άνοδο του χρυσού.

Αναπόφευκτο το ράλι του χρυσού

Φέτος, όπως σημείωσε ο Schiff, ο χρυσός γνώρισε τη σημαντικότερη ποσοστιαία άνοδο τα τελευταία 45 χρόνια.
«Πιθανώς θα έχουμε τη μεγαλύτερη άνοδο στην τιμή του χρυσού σε ποσοστιαίες τιμές από το 1979», δήλωσε.
Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι σε αντίθεση με την ανοδική αγορά της δεκαετίας του 1970, η οποία τελικά περιορίστηκε από τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων του Paul Volcker τη δεκαετία του 1980, ο τρέχων κύκλος δεν δείχνει τέτοια φρένα στον ορίζοντα.
«Αν ο χρυσός μπορεί να πάει από 20 δολάρια η ουγγιά σε 2.600 δολάρια η ουγγιά, μπορεί να πάει από 2.600 δολάρια σε 26.000 δολάρια».
Ένας βασικός λόγος που ο Schiff βλέπει αυτό το συνεχιζόμενο ράλι χρυσού ως αναπόφευκτο είναι η έλλειψη πραγματικής νομισματικής σύσφιξης από την Federal Reserve.
Παρά τους ισχυρισμούς του προέδρου Jerome Powell ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο «περιοριστικής» νομισματικής πολιτικής, ο Schiff υποστήριξε ότι δεν ήταν.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η πραγματική αυστηρή νομισματική πολιτική θα ανάγκαζε την κυβέρνηση να περικόψει τις δαπάνες, θα είχε οδηγήσει σε υψηλότερα επιτόκια αποταμίευσης και μείωση του χρέους των νοικοκυριών - όλα αυτά που σαφώς δεν συνέβησαν.

«Το ασήμι θα ξεπεράσει τα 50 δολάρια σαν ένα καυτό μαχαίρι το βούτυρο»

Είναι ενδιαφέρον ότι, ενώ ο χρυσός έχει αυξηθεί δραματικά, το ασήμι έχει μείνει πίσω, με τον Schiff να εξηγεί ότι μέρος των λόγων είναι ψυχολογικός - οι επενδυτές δεν πιστεύουν ακόμη πλήρως στο ράλι του χρυσού και ως εκ τούτου, διστάζουν να μεταβούν στο ασήμι.
«Οι κεντρικές τράπεζες δεν αγοράζουν ασήμι. Αγοράζουν χρυσό», εξήγησε ο Schiff.
Αλλά μόλις η ευρύτερη αγορά συμβιβαστεί με την ανοδική τροχιά του χρυσού, ο Schiff προβλέπει ότι το ασήμι θα ξεπεράσει τα 50 δολάρια η ουγγιά με ευκολία.
«Θα ξεπεράσει τα 50 δολάρια σαν ένα καυτό μαχαίρι στο βούτυρο», δήλωσε, υποδηλώνοντας ότι το πολύτιμο μέταλλο παραμένει πολύ υποτιμημένο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης