Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χάος στη Μέση Ανατολή: To Ιράν διέλυσε με 180 βαλλιστικούς και συνολικά 500 πυραύλους το Ισραήλ - ΗΠΑ: Τρομερή απάντηση

Χάος στη Μέση Ανατολή: To Ιράν διέλυσε με 180 βαλλιστικούς και συνολικά 500 πυραύλους το Ισραήλ - ΗΠΑ: Τρομερή απάντηση
Biden: Αναποτελεσματική η επίθεση του Ιράν - Συνεργαζόμαστε με το Ισραήλ για αντίποινα
(Συνεχές update) Συντριπτικό χτύπημα κατά στρατιωτικών και άλλων κρίσιμων υποδομών του Ισραήλ κατήγαγε με πυραυλική βροχή το Ιράν, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που διακινούνταν τόσο από τον Λευκό Οίκο όσο και από τις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών για επικείμενη επίθεση.
Ειδικότερα, με 180 βαλλιστικούς και πάνω από 500 συνολικά πυραύλους (για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκαν οι υπερηχητικοί Fattah), η Τεχεράνη «τρύπησε» το σύστημα «Iron Dome» και έπληξε την αεροπορική βάση Nevatim, πλατφόρμες φυσικού αερίου στην Ασκελόν, ακόμα και ισραηλινά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας Arrow-2 και Arrow-3. 
Σειρήνες ήχησαν σε όλη την επικράτεια, με τους Ισραηλινούς εντέλει να κηρύττουν λήξη συναγερμού... μένοντας όμως σε επιφυλακή για νέο, δεύτερο πυραυλικό κύμα.
Σημειωτέον, οι ΗΠΑ μαζί με το Ισραήλ υποσχέθηκαν πως θα απαντήσουν καταλλήλως και ότι συνέπειες θα είναι συντριπτικές.
Εν αντιθέσει με την επίθεση που είχε γίνει τον Απρίλιο ως απάντηση στη δολοφονία από το Ισραήλ στελεχών των Φρουρών της Επανάστασης στο ιρανικό προξενείο της Δαμασκού της Συρίας, το Ιράν φαίνεται ότι χτύπησε κυρίως με βαλλιστικούς πυραύλους και όχι τόσο με drones και πυραύλους κρουζ.
Αυτό εκ των πραγμάτων σημαίνει ότι ο χρόνος προετοιμασίας και προστασίας των σημείων που είχαν στοχοθετηθεί μειώθηκε σε μόλις 12 λέπτα, καθώς τόσος είναι ο χρόνος που χρειάζονται οι ιρανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι για να φτάσουν από το Ιράν στο έδαφος του Ισραήλ.
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Itamar Ben-Gvir δήλωσε ότι κινητοποίησε 13.000 ομάδες έκτακτης ανάγκης που αναπτύχθηκαν αμέσως σε όλη την επικράτεια του Ισραήλ.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Magen David Adom, Eli Bin, ανακοίνωσε ότι σημειώθηκε χτύπημα σε κτίριο στο βόρειο Tel Aviv.
Η MDA ανέφερε ότι από τις ρίψεις των πυραύλων στο Tel Aviv τραυματίστηκαν τρία άτομα από θραύσματα.
Χτύπημα έπληξε επίσης ένα σπίτι στην Tel Sheva.
Πολλές άλλες πτώσεις καταγράφηκαν στο Tel Aviv, καθώς και σε Dimona, Nabatim, Hora, Hod Hasharon, Beer Sheva και Rishon Lezion.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ερυθρού Σταυρού, η ιρανική πυραυλική επίθεση δεν προκάλεσε απώλειες ανθρωπίνων ζωών... πλην ενός Παλαιστινίου εργάτη στη Γάζα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με όσα δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο Reuters, ιρανικοί πύραυλοι αναχαιτίστηκαν πάνω από τον εναέριο χώρο της Ιορδανίας, καθώς κατευθύνονταν προς την Ιερουσαλήμ.
Όπως φαίνεται στον χάρτη που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις, σχεδόν όλη η επικράτεια του Ισραήλ δέχτηκε επίθεση.
Γίνεται λόγος για «10 εκατομμύρια πολίτες που έγιναν στόχοι από ιρανικά βλήματα».
Από τη μεριά τους, οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν ανακοίνωσαν ότι η επίθεση ήταν απάντηση στη δολοφονία του Nasrallah και του Haniyeh, και εάν το Ισραήλ αντεπιτεθεί, θα υποστεί ισχυρό πλήγμα…
«Σε απάντηση στον μαρτυρικό θάνατο του Ismail Haniyeh, του Hassan Nasrallah και του (διοικητή των φρουρών του IRGC) Nilforosan, στοχεύσαμε την καρδιά των κατεχομένων εδαφών».
Hagari (εκπρόσωπος IDF): Το Ισραήλ θα αμυνθεί και θα ανταποδώσει καταλλήλως

Ως απάντηση στον καταιγισμό βαλλιστικών πυραυλών που εκτοξεύθηκαν από το Ιράν προς το Τελ Αβίβ, την Ιερουσαλήμ και τη Χάιφα, και τις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις του Ισραήλ, ο ισραηλινός εκπρόσωπος του στρατού Daniel Hagari προειδοποίησε την Τεχεράνη ότι οι IDF θα αμυνθούν και μάλιστα θα ανταποδώσουν αναλόγως.
Ειδικότερα, ο Hagari τόνισε ότι ο ισραηλινός στρατός είναι «πλήρως προετοιμασμένος να αμυνθεί και να ανταποδώσει» στην ιρανική επίθεση, τονίζοντας μάλιστα ότι κάτι τέτοιο θα γίνει στον «κατάλληλο χρόνο».
«Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία συνεχίζει να επιχειρεί με πλήρη δυναμικότητα και απόψε θα συνεχίσει να χτυπά δυνατά σε όλη τη Μέση Ανατολή, όπως συνέβη μέχρι τώρα», διαμήνυσε.
Khamenei (Ιράν): Με τη βοήθεια του Θεού, τα χτυπήματα στο Ισραήλ θα γίνουν πιο οδυνηρά

O ανώτατος ηγέτης του Ιράν Ayatollah Ali Khamenei προειδοποίησε ότι οι επιθέσεις των δυνάμεων της ισλαμικής αντίστασης εναντίον του Ισραήλ θα κλιμακωθούν.
Όπως ανέφερε στο Twitter στα εβραϊκά, είπε «Με τη βοήθεια του Θεού, τα χτυπήματα του άξονα της Αντίστασης θα γίνουν ισχυρότερα και πιο οδυνηρά στο φθαρμένο και σάπιο σώμα του σιωνιστικού καθεστώτος».
Pezeshkian (Πρόεδρος Ιράν): Δόθηκε αποφασιστική απάντηση στην επιθετικότητα του Ισραήλ

Η Τεχεράνη έδωσε μία αποφασιστική απάντηση στην επιθετικότητα του Ισραήλ
και προχώρησε σε μία ενέργεια για την υπεράσπιση των συμφερόντων και των πολιτών του Ιράν, ανέφερε στην πρώτη του αντίδραση ο Ιρανός πρόεδρος Masoud Pezeshkian.
Επίσης, σε ανάρτησή του στο Χ, κάλεσε το Ισραήλ να μην μπει σε σύγκρουση με το Ιράν γιατί αυτό αποτελεί μόνο ένα κομμάτι της δύναμης της χώρας.
«Με βάση τα νόμιμα δικαιώματα και με στόχο την ειρήνη και την ασφάλεια για το Ιράν και την περιοχή, δόθηκε αποφασιστική απάντηση στην επιθετικότητα του σιωνιστικού καθεστώτος.
Αυτή η ενέργεια ήταν για την υπεράσπιση των συμφερόντων και των πολιτών του Ιράν.
Ας γνωρίζει ο Netanyahu ότι το Ιράν δεν είναι πολεμοχαρές, αλλά στέκεται σταθερά απέναντι σε κάθε απειλή.
Αυτή είναι μόνο ένα κομμάτι της δύναμής μας.
Μην μπείτε σε σύγκρουση με το Ιράν», ανέφερε.

Biden: Αναποτελεσματική η επίθεση του Ιράν - Συνεργαζόμαστε με το Ισραήλ για αντίποινα


Η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ ήταν αναποτελεσματική, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden στην πρώτη τοποθέτησή του μετά την πυραυλική επίθεση της Τεχεράνης.
«Η απάντηση στο Ιράν αποτελεί αντικείμενο μιας πολύ ενεργούς συζήτησης που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ Ουάσινγκτον και Τελ Αβίβ», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αργά το βράδυ της Δευτέρας (1/10) στον Λευκό Οίκο.
Ουσιαστικά, ο Biden προανήγγειλε συνεργασία Ουάσινγκτον και τελ Αβίβ για την απάντηση στο Ιράν, επιβεβαιώνοντας ότι θα υπάρξει στρατιωτικό χτύπημα, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες πληροφορίες γύρω από τον χρόνο.
Πρόσθεσε πως θα επικοινωνήσει με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να βοηθήσουν το Ισραήλ να αμυνθεί από αυτές τις επιθέσεις και να προστατεύσει το αμερικανικό προσωπικό στην περιοχή» έγραψε νωρίτερα στο Χ (πρώην Twitter) ο Biden, μετά από μια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με την Αντιπρόεδρο Harris και την ομάδα εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου νωρίτερα.
Οι ΗΠΑ όπως γνωστοποιήθηκε νωρίτερα από το Αμερικανικό Πεντάγωνο, στέλνουν στρατεύματα στη Μέση Ανατολή προκειμένου - όπως αναφέρει - να ενισχύσει την ασφάλεια και να υπερασπιστεί το Ισραήλ εάν χρειαστεί.

Λευκός Οίκος: Το χτύπημα στο Ισραήλ θα έχει τρομερές συνέπειες για το Ιράν

Η αμερικανική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η τρέχουσα πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ θα έχει σοβαρές συνέπειες για το Ιράν.
Μιλώντας σε ειδική ενημέρωση στον Λευκό Οίκο, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Jake Sullivan χαρακτήρισε θεμιτό να τεθεί το ερώτημα εάν η απάντηση της Ουάσιγκτον στην Τεχεράνη θα μπορούσε να υπερβεί τις κυρώσεις.
«Μια απολύτως νόμιμη ερώτηση. Και η απάντηση θα βασίζεται σε διαπραγματεύσεις και διαβουλεύσεις με τους Ισραηλινούς συναδέλφους μας.
Είναι πολύ νωρίς για μένα να δώσω μια απάντηση, βρίσκομαι εδώ μπροστά σας.
Έχουμε καταστήσει σαφές ότι αυτή η επίθεση θα έχει συνέπειες, τρομερές συνέπειες και θα συνεργαστούμε με τους Ισραηλινούς για να βεβαιωθούμε ότι αυτό θα ισχύει», είπε ο σύμβουλος του Αμερικανού ηγέτη.

Netanyahu: Το Ιράν έκανε ένα μεγάλο λάθος και θα το πληρώσει

Για ένα μεγάλο λάθος για το οποίο και θα πληρώσει το Ιράν, έκανε λόγο στην πρώτη του αντίδραση μετά την πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ ο πρωθυπουργός της χώρας, Benjamin Netanyahu.
«Το καθεστώς στο Ιράν δεν κατανοεί την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας και την αποφασιστικότητά μας να αντεκδικήσουμε τους εχθρούς μας.
Ο Sinwar και ο Def δεν το κατάλαβαν αυτό, ο Nasrallah και ο Mohsen το κατάλαβαν.
Δεν το καταλαβαίνουν αυτό, και πιθανότατα υπάρχουν εκείνοι στην Τεχεράνη που δεν το καταλαβαίνουν αυτό.
Θα σταθούμε στον κανόνα που καθορίσαμε: όποιος μας επιτεθεί - θα του επιτεθούμε» τόνισε ο Netanyahu.

Ιρανικά ΜΜΕ: Το 90% των ιρανικών πυραύλων έπληξαν στόχους κατά τη διάρκεια του «πρώτου κύματος επιθέσεων στο Ισραήλ»

Τουλάχιστον το 90% των ιρανικών πυραύλων ήταν σε θέση να ξεπεράσουν την ισραηλινή αεράμυνα και να χτυπήσουν στόχους μέσα στο εβραϊκό κράτος.
Αυτό μεταδίδει το πρακτορείο Fars επικαλούμενο πηγή.
Ισχυρίζεται δε ότι αυτό είναι μόνο το πρώτο κύμα επιθέσεων και θα πρέπει να αναμένεται ένα δεύτερο.
Από την άλλη, ο ισραηλινός στρατός διαβεβαίωσε ότι δεν αναμένεται ακόμη νέα επίθεση.
Το ιρανικό πρακτορείο ShafaqNA ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια πυραυλικής επίθεσης στο έδαφος του εβραϊκού κράτους χτυπήθηκαν περισσότερα από 20 αεροσκάφη F-35 της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας - είδηση την οποία διαψεύδει το Ισραήλ...
Η ισραηλινή αεροπορική βάση Nevatim χτυπήθηκε, επίσης.
Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, ιρανικοί πύραυλοι έπληξαν πλατφόρμες φυσικού αερίου στην Ασκελόν του Ισραήλ.
Τέλος, όπως ανέφερε το ιρανικό τηλεοπτικό κανάλι IRIB, oι ιρανικοί υπερηχητικοί πύραυλοι Fattah κατέστρεψαν για πρώτη φορά ισραηλινά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας Arrow-2 και Arrow-3.

Hamas: Ισχυρό μήνυμα το ιρανικό πυραυλικό χτύπημα στο Ισραήλ, άξια απάντηση στις ενέργειες των Εβραίων

Ηρωική επιχείρηση και «άξια απάντηση» στις ενέργειες του εβραϊκού κράτους χαρακτήρισε την πυραυλική επίθεση του Ιράν στο ισραηλινό έδαφος το παλαιστινιακό κίνημα της Hamas.
«Εμείς, εκπρόσωποι του Ισλαμικού Κινήματος Αντίστασης Hamas, συγχαίρουμε την Τεχεράνη για την ηρωική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε από το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης για την εκτόξευση πυραύλων προς την κατεχόμενα εδάφη ως απάντηση στα συνεχιζόμενα εγκλήματα των ισραηλινών αρχών και σε αντίποινα για το αίμα του ηρωικά σκοτωμένου Ismail Haniyeh, του Hassan Nasrallah και του Abbas Nilforoushan.
Επιβεβαιώνουμε ότι αυτή η άξια απάντηση από το Ιράν έχει γίνει ένα ισχυρό μήνυμα προς τον εχθρό και την κυβέρνησή του» δημοσιεύτηκε στο Telegram.
Η Hamas ευχαρίστησε το Ιράν για τη θέση του και κάλεσε όλες τις αραβικές και μουσουλμανικές χώρες να ενώσουν τις δυνάμεις τους στον αγώνα κατά του Ισραήλ.

Λίβανος: Νεκρός υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Hezbollah σε ισραηλινή επιδρομή

Στο μεταξύ, οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν επίσης ότι σκότωσαν τον Muhammad Jafar Kashir, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τις μεταφορές όπλων από το Ιράν προς τη Hezbollah του Λιβάνου.
Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter), ο συνταγματάρχης Avihai Andrai, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού για το αραβόφωνο κοινό, ο Kashir ήταν επί 15 χρόνια επικεφαλής της «Μονάδας 4400», η οποία ήταν επιφορτισμένη με τη μεταφορά όπλων από το Ιράν και τη Συρία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης