Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αλλάζουν τα σύνορα στην καρδιά της Ευρώπης για πρώτη φορά μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο… λόγω παγετώνα

Αλλάζουν τα σύνορα στην καρδιά της Ευρώπης για πρώτη φορά μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο… λόγω παγετώνα
Επανασχεδιάζονται τα σύνορα Ιταλίας - Ελβετίας
Μέρος των συνόρων μεταξύ Ιταλίας και Ελβετίας πρόκειται να επανασχεδιαστεί καθώς οι παγετώνες που σηματοδοτούν τα σύνορα λιώνουν, σε ένα ακόμη σημάδι ότι οι κλιματικές συνθήκες αλλάζουν.
Οι δύο χώρες συμφώνησαν να αλλάξουν τα σύνορα κάτω από την εμβληματική κορυφή Matterhorn, μια από τις υψηλότερες κορυφές στις Άλπεις, η οποία έχει θέα στο Zermatt, έναν δημοφιλή προορισμό για σκι.
Ενώ τα εθνικά σύνορα θεωρούνται συχνά σταθερά, μεγάλα τμήματα των συνόρων Ελβετίας-Ιταλίας ορίζονται από παγετώνες.
«Με το λιώσιμο των παγετώνων, αυτά τα φυσικά στοιχεία εξελίσσονται και επαναπροσδιορίζουν τα εθνικά σύνορα», ανέφερε η ελβετική κυβέρνηση.

«Ειρηνική» λύση

Οι αλλαγές στα σύνορα συμφωνήθηκαν το 2023 και η ελβετική κυβέρνηση ενέκρινε επίσημα την προσαρμογή την περασμένη Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2024.
Η διαδικασία έγκρισης βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ιταλία.
Μόλις υπογράψουν και τα δύο μέρη, η συμφωνία θα δημοσιευτεί και θα δημοσιοποιηθούν λεπτομέρειες για τα νέα σύνορα, σύμφωνα με την ελβετική κυβέρνηση.

Λιώνουν οι παγετώνες

Η Ευρώπη είναι η ήπειρος που θερμαίνεται πιο γρήγορα στον κόσμο και ο αντίκτυπος στους παγετώνες της ήταν έντονος.
Στην Ελβετία λιώνουν με ανησυχητικό ρυθμό.
Οι παγετώνες της χώρας έχασαν το 4% του όγκου τους πέρυσι, μετά το ρεκόρ 6% που έχασε το 2022.
Αυτή η πτωτική τάση δεν δείχνει σημάδια λήξης, δήλωσε ο Matthias Huss, παγετολόγος στο ελβετικό πανεπιστήμιο ETH Zürich και διευθυντής του GLAMOS, του ελβετικού δικτύου παρακολούθησης παγετώνων.
«Το 2024, οι παγετώνες συνέχισαν να χάνουν πάγο με μεγάλη ταχύτητα παρά το πολύ χιόνι το χειμώνα που αναμενόταν να φέρει κάποια ανακούφιση», είπε στο CNN.
«Μερικοί παγετώνες κυριολεκτικά καταρρέουν, ενώ οι μικροί εξαφανίζονται».
Ακόμη και με την πιο φιλόδοξη δράση για το κλίμα, μέχρι το 2100 μπορεί να έχουν εξαφανιστεί έως και οι μισοί παγετώνες του κόσμου.

Επιπτώσεις

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή η εξέλιξη κάνει το τοπίο πιο ασταθές, επιρρεπές σε επικίνδυνες κατολισθήσεις και καταρρεύσεις.
Το 2022, 11 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν ένας παγετώνας κατέρρευσε στις ιταλικές Άλπεις.
Οι παγετώνες που συρρικνώνονται οδηγούν σε ζοφερές ανακαλύψεις.
Πέρυσι, ανασύρθηκαν τα λείψανα ενός ορειβάτη που είχε χαθεί 37 χρόνια νωρίτερα ενώ έκανε πεζοπορία κοντά στο Matterhorn.
Καθώς υποχωρούν, οι παγετώνες χάνουν επίσης τον ζωτικό τους ρόλο στη συμβολή γλυκού νερού, το οποίο θα μπορούσε να επιδεινώσει τις ελλείψεις κατά τη διάρκεια των κυμάτων καύσωνα.
Η μετατόπιση των εθνικών συνόρων «είναι μια μικρή παρενέργεια» της τήξης των παγετώνων, είπε ο Huss.
Αλλά όταν οι άνθρωποι μπορούν να δουν ότι «επηρεάζει άμεσα τον παγκόσμιο χάρτη μας», πρόσθεσε, κάνει τις τεράστιες αλλαγές ενός κόσμου που θερμαίνεται πολύ πιο ορατές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης