Τελευταία Νέα
Πολιτική

Συνεδρίαση ΚΥΣΕΑ υπό Μητσοτάκη για Μ. Ανατολή - Σε ετοιμότητα δύο C - 130 για πιθανό απεγκλωβισμό Ελλήνων από Λίβανο

Συνεδρίαση ΚΥΣΕΑ υπό Μητσοτάκη για Μ. Ανατολή - Σε ετοιμότητα  δύο C - 130 για πιθανό απεγκλωβισμό Ελλήνων από Λίβανο
Στις 16:30 θα συνεδριάσει εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ
Σχετικά Άρθρα
(upd4) Με επίκεντρο τις εξελίξεις στη Mέση Ανατολή, μετά την πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα, Τετάρτη 2/10, υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ).
Στο ΚΥΣΕΑ, που είναι το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων που αφορούν την εθνική ασφάλεια της χώρας και είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στις 16:30, συμμετέχουν οι Υπουργοί Εξωτερικών, Εθνικής άμυνας, Προστασίας του Πολίτης, Μετανάστευσης, Ναυτιλίας, Πολιτικής Προστασίας και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.
Θα υπάρξει συζήτηση και ενημέρωση για την κατάσταση που διαμορφώνεται, καθώς αναμένεται ότι θα υπάρξει απάντηση του Ισραήλ ,ενώ θα συζητηθούν και σχέδια εκκένωσης Ελλήνων.
Ήδη, σε σύσκεψη που προηγήθηκε νωρίτερα σήμερα (2/10) υπό τον υπουργό Εθνικής  Άμυνας, Ν. Δένδια, δόθηκερ εντολή να βρίσκεται σε  ετοιμότητα δύο μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, για πιθανό απεγκλωβισμό Ελλήνων πολιτών από τον Λίβανο. Επίσης, ακόμη ένα C-130  είναι σε ετοιμότητα για τον απεγκλωβισμό Κύπριων πολιτών από το Λίβανο, μετά από αίτημα της Λευκωσίας.
Σημειώνεται ότι στον Λίβανο υπάρχουν 3.500 Έλληνες και άλλα 1.000 εξαρτώμενα μέλη.

Εντολή Δένδια: Σε ετοιμότητα δύο C - 130 για το πιθανό απεγκλωβισμό Ελλήνων από τον Λίβανο

Σε ετοιμότητα βρίσκονται δύο μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, για πιθανό απεγκλωβισμό Ελλήνων πολιτών από τον Λίβανο, εσόφον υπάρξει αίτημα, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, υπό τον αρμόδιο υπουργό Ν. Δένδια, που έγινε ενόψει και της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ στις 16:30 στο Μαξίμου.
Η σύσκεψη με επίκεντρο τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης 2/10 υπό τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Ν. Δένδια, με τη συμμετοχή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Δ. Χούπη, του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστράτηγου Γ. Κωστίδη, του Αρχηγού ΓΕΑ Αντιπτέραρχου (Ι) Δ. Γρηγοριάδη και του Υπαρχηγού ΓΕΝ Υποναύαρχου Γ. Φλώρου ΠΝ (ως εκπροσώπου του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναύαρχου Δημήτριου - Ελευθέριου Κατάρα ΠΝ λόγω απουσίας του για υπηρεσιακούς λόγους).
Στη σύσκεψη συζητήθηκε το ενδεχόμενο συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων σε επιχείρηση απεγκλωβισμού Ελλήνων πολιτών από τον Λίβανο, εφόσον χρειαστεί και αποφασίσθηκε να βρίσκονται σε ετοιμότητα δύο επιπλέον μεταγωγικά αεροσκάφη C- 130.
Για τον ίδιο λόγο, δόθηκε εντολή από την αρμόδια ηγεσία να τεθούν σε ετοιμότητα Μονάδες Επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού, μεταξύ των οποίων Μονάδες Επιφανείας με δυνατότητα μεταφοράς πολιτών.
Επίσης, εξετάσθηκε το ζήτημα της εφαρμογής των επιχειρησιακών σχεδίων συνδρομής στον απεγκλωβισμό Ελλήνων πολιτών από την ευρύτερη περιοχή με κάθε διαθέσιμο μέσο, εάν αυτό καταστεί αναγκαίο
Εξετάσθηκε και η συνδρομή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην επιχείρηση απεγκλωβισμού Κυπρίων πολιτών από τον Λίβανο.
Ήδη, βρίσκεται σε ετοιμότητα μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας για τη διεξαγωγή επιχείρησης απεγκλωβισμού Κυπρίων πολιτών από τη συγκεκριμένη χώρα, σε συνέχεια της χθεσινής τηλεφωνικής επικοινωνίας του Ν. Δένδια με τον ομόλογό του της Κυπριακής Δημοκρατίας, Β. Πάλμα.
Ο χρόνος της αποστολής θα καθορισθεί από την κυπριακή πλευρά.
Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο 24ωρο, ο κ.  Δένδιας, κατόπιν αιτήματος του Υπουργού Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, έκανε γνωστό πως  η ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα διαθέσει μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 για τον απεγκλωβισμό υπηκόων της Κύπρου από τον Λίβανο.
nd_3.JPG


Μαρινάκης για ΚΥΣΕΑ και Μ.Ανατολή: Σχέδιο εκκένωσης Ελλήνων, πιθανές μεταναστευτικές ροές - ΕΛ.ΑΣ και μυστικές υπηρεσίες σε επαγρύπνηση

"Καταδικάζουμε αυτή την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ. Συνιστά μια πολύ σοβαρή κίνηση κλιμάκωσης και προφανώς στεκόμαστε στο πλευρό του λαού του Ισραήλ που έχει ένα αυτονόητο δικαίωμα να ζει με ασφάλεια. Ταυτόχρονα όμως, η Ελλάδα έχει μια ισόρροπη εξωτερική πολιτική και ο στόχος των ενεργειών μας είναι η αποκλιμάκωση", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης.
Ο κ. Μαρινάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ κληθείς να αναφερθεί στα θέματα του ΚΥΣΕΑ, σημείωσε πως θα εξεταστεί πώς μας επηρεάζει αυτή η κατάσταση, ενώ επιβεβαίωσε ότι υπάρχει ένα σχέδιο ετοιμότητας εκκένωσης Ελλήνων που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές, αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αίτημα, αλλά εφόσον τεθεί κάποιο τέτοιο θέμα, θα παρουσιαστεί αυτό σήμερα από τους καθ’ ύλην αρμόδιους υπουργούς.
"Αυτά σήμερα στο ΚΥΣΕΑ θα παρουσιαστούν έτσι ώστε να δούμε τις σχετικές ασκήσεις που πρέπει να γίνουν σε περίπτωση που χρειαστεί και ζητηθεί είτε στον Λίβανο, είτε σε κάποιες περιοχές του Ισραήλ. Αλλά για να μην πάμε πιο γρήγορα από όσο πηγαίνει η κατάσταση, δεν έχει υπάρξει αυτή τη στιγμή κάποιο σχετικό αίτημα. Ένα άλλο ζήτημα που σίγουρα θα συζητηθεί είναι το ζήτημα των ενδεχόμενων περισσότερων μεταναστευτικών ροών. Ούτε σε αυτό υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποιος παρών κίνδυνος. Αλλά, όπως αντιλαμβάνεστε, η Ελλάδα λόγω της γεωπολιτικής της θέσης, της γεωγραφίας που μας έχει κατατάξει σε αυτή τη θέση, πρέπει να είναι σε ακόμη μεγαλύτερη ετοιμότητα. Η επιτυχής αντιμετώπιση άλλων κρίσεων μας δείχνει τον δρόμο αλλά από εκεί και πέρα σίγουρα δεν πρέπει να εφησυχάζουμε", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
"Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα επαναλαμβάνει προφανώς την καταδίκη της σε αυτήν την επίθεση και τη στήριξή της στο λαό του Ισραήλ, αλλά και συνολικά την έκκλησή της για αποκλιμάκωση σε μια λογική προστασίας των αμάχων", υπογράμμισε
Σε ερώτηση για το αν πρέπει να ανησυχούμε , αν υπάρχουν θέματα ασφαλείας που μας αφορούν, ο κ. Μαρινάκης απάντησε ότι "η Ελλάδα δείχνει τα τελευταία πάρα πολλά χρόνια ότι είναι μια ασφαλής χώρα συγκριτικά με άλλες χώρες , αλλά δεν μπορείς ποτέ να κοιμάσαι ήσυχος, πρέπει πάντοτε να είσαι σε ετοιμότητα. Όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες και οι υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες, είναι σε πολύ μεγαλύτερη επαγρύπνηση σε τέτοιες περιόδους. Τα έφερε έτσι η ζωή που εδώ και πάρα πολλά χρόνια ζούμε συνεχώς κρίσεις που δεν μπορούσαμε να τις φανταστούμε. Και υγειονομικές και γεωπολιτικές με φοβερές προεκτάσεις για τους πολίτες".

Υπουργείο Εξωτερικών: Παροχή συνδρομής σε Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να αναχωρήσουν από το Λίβαν

Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτη, ενεργοποιείται η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, προκειμένου να παρασχεθεί συνδρομή προς Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να αναχωρήσουν από το Λίβανο.
Στο πλαίσιο αυτό, οι Έλληνες πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με το Προξενικό Γραφείο της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Βηρυτό, στο τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης (+961) 71 593659 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση e-mail: grcon.bei@mfa.gr.
Παράλληλα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλέσουν στα τηλέφωνα επικοινωνίας του Υπουργείου Εξωτερικών: (+30) 210-3681350 και (+30) 210-3681730.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης