Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ντροπιαστική η στάση της ΕΕ στη Μέση Ανατολή, σέρνεται πίσω από τις ΗΠΑ - Δύο μέτρα και δύο σταθμά για Ισραήλ, Ρωσία

Ντροπιαστική η στάση της ΕΕ στη Μέση Ανατολή, σέρνεται πίσω από τις ΗΠΑ - Δύο μέτρα και δύο σταθμά για Ισραήλ, Ρωσία
Η Ευρώπη σέρνεται πίσω από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, με άμεσο κίνδυνο να οδηγηθεί ο πλανήτης σε έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η Μέση Ανατολή φλέγεται με τον κίνδυνο μιας απευθείας σύγκρουσης Ιράν - Ισραήλ να είναι πλέον ορατός, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση αρκείται σε ευχολόγια και αποδεικνύεται για άλλη μία φορά ανίκανη να διαμορφώσει και να επηρεάσει τις εξελίξεις προς όφελος των λαών.
Μπορεί στην περίπτωση της Ρωσίας να κινήθηκε με...πρωτοφανή ταχύτητα για τα δεδομένα της, σπεύδοντας να επιβάλλει κυρώσεις για την εισβολή στην Ουκρανία, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο για την εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο και τη σφαγή στη Γάζα, με τις Βρυξέλλες να αρκούνται σε μισόλογα και ευχολόγια.
Η Ευρώπη σέρνεται πίσω από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, με άμεσο κίνδυνο να οδηγηθεί ο πλανήτης σε έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Άνευ ουσίας παρεμβάσεις

Διπλωμάτες και αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν στο Euractiv ότι η τρέχουσα αντίδραση της ΕΕ δεν έχει ουσία και ότι δεν θα μπορούσε να δώσει πραγματική απάντηση, αν χρειαζόταν.
«Ορισμένα κράτη μέλη είναι στην πραγματικότητα πολύ υποστηρικτικά προς το Ισραήλ που επιτέλους αντιμετωπίζει την κακή Hezbollah», δήλωσε ένας αξιωματούχος της ΕΕ στο Euractiv, προσθέτοντας ότι είναι απίθανο το μπλοκ να λάβει απτά μέτρα για να αποτρέψει τη σύγκρουση.
Ένας άλλος διπλωμάτης της ΕΕ δήλωσε: «Ας μην κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας- η επιρροή της ΕΕ σε αυτή την περίπτωση είναι πραγματικά περιορισμένη- δεν έχουμε καμία επιρροή».
Εν μέσω κλιμακούμενων εντάσεων στη Μέση Ανατολή, αξιωματούχοι και διπλωμάτες της ΕΕ εξετάζουν όλο και περισσότερο ποιες επιλογές θα είχε το μπλοκ για να ασκήσει πίεση στο Ισραήλ.
Αλλά δίπλα στις περιορισμένες κυρώσεις σε αξιωματούχους της Hamas, τους βίαιους ισραηλινούς εποίκους και το Ιράν, παραμένει μικρή η διάθεση για εμπορικές κυρώσεις της ΕΕ στο Ισραήλ.
«Ενώ συνεχίζουν να πιέζουν το Ιράν και τους συμμάχους του να τερματίσουν όλες τις επιθέσεις, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιήσουν τη συλλογική τους επιρροή για να αποτρέψουν το Ισραήλ από τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση και να το πιέσουν για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα», δήλωσε στο Euractiv ο Julien Barnes-Dacey, διευθυντής του προγράμματος για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR).
«Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει την αναστολή των πωλήσεων όπλων στο Ισραήλ και την αναθεώρηση της συμφωνίας σύνδεσης της ΕΕ με τη χώρα - τον άξονα των διμερών τους σχέσεων και βασική πηγή οικονομικής μόχλευσης», δήλωσε ο Barnes-Dacey.
Ο Barnes-Dacey τόνισε επίσης: «Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να συνεργαστούν στενά με τα αραβικά κράτη του Κόλπου για να πιέσουν τις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν τη στρατιωτική τους επιρροή έναντι του Netanyahu πριν να είναι πολύ αργά».

«Μπλόκο» της Τσεχίας σε κοινή δήλωση της ΕΕ για άμεση κατάπαυση του πυρός

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η ΕΕ δεν κατάφερε ούτε καν να εκδώσει ένα κοινό ανακοινωθέν μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.

Η Τσεχία μπλόκαρε κοινή δήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ζητούσε "άμεση κατάπαυση του πυρός" μεταξύ του Ισραήλ και της Hezbollah και καταδίκαζε τον αριθμό των αμάχων που σκοτώθηκαν στο Λίβανο, εμποδίζοντας το μπλοκ να εκδώσει μια ενιαία απάντηση στις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Η έλλειψη ομοφωνίας, την οποία επιβεβαίωσαν στο Euronews αρκετοί διπλωμάτες και αξιωματούχοι, ανάγκασε τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, να εκδώσει δική του δήλωση.
"Λυπούμαστε για τις πολλές απώλειες αμάχων στο Λίβανο, την καταστροφή των πολιτικών υποδομών με τις σχετικές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις και τον μεγάλο αριθμό εσωτερικά εκτοπισμένων και στις δύο πλευρές και για άλλη μια φορά ζητάμε τον σεβασμό του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου σε όλες τις περιστάσεις", δήλωσε ο Borrel το απόγευμα της Τρίτης.
O παρασκηνιακός αγώνας στις Βρυξέλλες για τη δημοσίευση της κοινής δήλωσης αποκαλύπτει τις διαρκείς διαφωνίες μεταξύ των κρατών - μελών όταν πρόκειται να αντιμετωπιστεί το Ισραήλ, οι οποίες διαδραματίζονται τόσο ιδιωτικά όσο και δημόσια μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, σημειώνει το Euronews.
Αρκετές χώρες που θεωρούνται ένθερμοι υποστηρικτές του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας και της Αυστρίας, κατάφεραν πρόσφατα να αποδυναμώσουν αρκετές κοινές πρωτοβουλίες της ΕΕ που θεωρούσαν υπερβολικά επικριτικές για το Τελ Αβίβ.

Deutsche Welle: Θεατής η ΕΕ

Η Deutsche Welle σχολιάζει ότι η EE παρακολουθεί τις εξελίξεις αμήχανη και ότι καταδίκη της ιρανικής επίθεσης, καθώς και οι εκκλήσεις για μέγιστη αυτοσυγκράτηση και άμεση κατάπαυση του πυρός -ιδιαίτερα στη συνοριακή γραμμή του Λιβάνου και της Γάζας-, που απηύθυναν η πρόεδρος της Κομισιόν Ursula von der Leyen και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Josep Borrell,  δύσκολα θα εισακουστούν.
Για ακόμα μια φορά, άλλωστε, το «μπλοκ» των 27 δεν κατόρθωσε να καταλήξει σε κοινό ανακοινωθέν σε ό,τι αφορά την τρέχουσα κρίση στη Μέση Ανατολή.
Στη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης των 27 ΥΠ.ΕΞ. την περασμένη Δευτέρα ο Borrell επιχείρησε να εκδώσει κοινό ανακοινωθέν για άμεση κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Hezbollah, χωρίς ωστόσο επιτυχία, λόγω της στάσης της Τσεχίας.

Αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους

Ένα σημαντικό βήμα το οποίο θα βοηθούσε στην αποκλιμάκωση της έντασης είναι η αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους.
Είναι ωστόσο δύσκολο να φανταστεί κανείς πως θα μπορούσε να υπάρξει ομοφωνία στην ΕΕ για το θέμα, αν και αρκετές χώρες έχουν δηλώσει ότι θα προχωρήσουν στην αναγνώριση.
Σύμφωνα με το Euractiv, τους τελευταίους μήνες, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της άρχισαν να συμμετέχουν σοβαρά σε συνομιλίες με τους Άραβες ομολόγους τους.
Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να συναντηθούν με τους ομολόγους τους του Κόλπου στην πρώτη σύνοδο κορυφής υψηλού επιπέδου στα μέσα Οκτωβρίου.
Μια υπουργική σύνοδος υψηλού επιπέδου που συνδιοργάνωσε η ΕΕ την περασμένη εβδομάδα έθεσε τις βάσεις για έναν νέο διεθνή συνασπισμό που αναμένεται να προωθήσει νέες ειρηνευτικές προσπάθειες και μια λύση δύο κρατών για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Borrell δήλωσε στο Euractiv ότι ένα παράδειγμα θα μπορούσε να είναι η βολιδοσκόπηση των διαθέσεων σχετικά με την προθυμία αναγνώρισης της ανεξαρτησίας της Παλαιστίνης, μια κίνηση που προωθούν η Ισπανία και η Ιρλανδία, για να «δούμε πόσες χώρες θέλουν να το κάνουν όλες μαζί».
Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες είναι έτοιμες να αναγνωρίσουν την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση.
«Υπάρχει όλο και περισσότερη συζήτηση για αρνητική πίεση, εκτός από τη θετική πίεση στην οποία επικεντρωνόμαστε εδώ και πολύ καιρό και την οποία εξακολουθούμε να θέλουμε να επιδιώκουμε», δήλωσε ο ειδικός εκπρόσωπος της ΕΕ για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, Sven Koopmans, στο Euractiv μετά τις συνομιλίες στη Νέα Υόρκη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης