Τελευταία Νέα
Speculator

Παιχνίδι Χατζηδάκη - Μυλωνάκη για να σπρώξουν την Μαίρη Ψύλλα στην ΑΑΔΕ - Οι διαρροές για Πιτσιλή

Παιχνίδι Χατζηδάκη - Μυλωνάκη για να σπρώξουν την Μαίρη Ψύλλα στην ΑΑΔΕ - Οι διαρροές για Πιτσιλή
Η καθυστέρηση στην προκήρυξη, η φημολογία για ετήσια παράταση της θητείας Πιτσιλή και ο στόχος να γίνει επικεφαλής ο άνθρωπος που εισηγήθηκε τα τεκμήρια στους ελεύθερους επαγγελματίες και πάτωσε η ΝΔ στις Ευρωεκλογές
Σχετικά Άρθρα
Σκληρό πόκερ βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες με αφορμή τη λήξη της θητείας του επικεφαλής της ΑΑΔΕ κ. Γιώργου Πιτσιλή στις 17 Ιανουαρίου του 2025.
Το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει προχωρήσει ακόμα σε προκήρυξη της θέσης όπως προβλέπεται από την ειδική νομοθεσία για την ΑΑΔΕ παρά το γεγονός ότι απομένει κάτι παραπάνω από τρεις μήνες για τη λήξη της θητείας του επικεφαλής της Αρχής.
Την ίδια στιγμή, κυκλοφορούν φήμες που αναφέρουν ότι επίκειται παράταση της θητείας του κ. Γιώργου Πιτσιλή κατά ένα έτος. Και φαίνεται ότι πίσω από αυτές τις φήμες βρίσκονται ο Υπουργός Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης αλλά και ο υφυπουργός παρά των πρωθυπουργώ κ. Γιώργος Μυλωνάκης.

Ο στόχος

Ποιος είναι ο στόχος τους όμως; Να δημιουργηθεί κλίμα ότι μένει ο Γιώργος Πιτσιλής στη θέση του (ξέρουν άλλωστε ότι είναι επιθυμία του που την έχει εκφράσει στο Μέγαρο Μαξίμου) για ένα ακόμα χρόνο και θεωρήσουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι που κάνουν τις επαφές τους ότι η υπόθεση προς το παρόν είναι λήξασα. Γνωρίζουν όμως πολύ καλά ότι έστω και καθυστερημένα, η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί έως τον Ιανουάριο και λίγο αργότερα και ότι υπάρχει προβλεπόμενη διαδικασία για μην μένει ακέφαλη η ΑΑΔΕ.
Γνωρίζουν όμως καλύτερα ότι με ελάχιστους υποψήφιους θα είναι πιο εύκολο να τοποθετηθεί η κολλητή του Κωστή Χατζηδάκη και ΓΓ Φορολογικής Πολιτικής κ. Μαίρη Ψύλλα στη θέση του διοικητή της ΑΑΔΕ. Μάλιστα, φαίνεται να έχει προετοιμαστεί το έδαφος με επαφές των ανθρώπων που βάση του νόμου θα κληθούν να επιλέξουν το διοικητή της ΑΑΔΕ.

Προ τετελεσμένων

Ουσιαστικά, με την τακτική που ακολουθείται επιχειρείται να φέρουν προ τετελεσμένων το Μέγαρο Μαξίμου και τον ίδιο τον πρωθυπουργό ώστε να αποδεχτεί την κα Ψύλλα ως διοικήτρια της ΑΑΔΕ. Βέβαια δεν είναι τόσο δεδομένο ότι η πρακτική θα είναι επιτυχής αν και η άσκηση είναι δύσκολο λόγω της υφιστάμενης νομοθεσίας που πρέπει να αλλάξει προκειμένου να παραταθεί η θητεία Πιτσιλή. Και σε αυτό ποντάρουν Χατζηδάκης και Μυλωνάκης.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Και όλα αυτά συμβαίνουν όταν η κα Ψύλλα είναι η ίδια που σχεδίασε και παρουσίασε το νομοσχέδιο για την τεκμαρτή φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών, ένα νομοθέτημα που δυσαρέστησε μια προνομιακή τάξη για τη Νέα Δημοκρατία, όλα τα ελεύθερα επαγγέλματα και βασικούς επιστημονικούς κλάδους όπως οι δικηγόροι, οι οικονομολόγοι κ.α. Τα αποτελέσματα αυτά τα είδαμε και στις ευρωεκλογές, όπου η ΝΔ έχασε τουλάχιστον το 50% των ψηφοφόρων από αυτές τις τάξεις που την είχαν στηρίξει τον Ιούνιο του 2023 στις εθνικές εκλογές. Και φυσικά στη συνέχεια έγιναν τροποποιήσεις του νόμου ώστε ουσιαστικά να απαλυνθούν βάρη που είχε φορτώσει στους ελεύθερους επαγγελματίες. Βέβαια, τον λογαριασμό τον πλήρωσε πολιτικά ο Χάρης Θεοχάρης ο οποίος αποδείχτηκε ότι δεν ήταν κολλητός του Κωστή Χατζηδάκη και στήριξε μια ανερμάτιστη πολιτική.

Τι προβλέπει η νομοθεσία

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιλογή του Διοικητή γίνεται με ανοικτό διαγωνισμό. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και αναρτάται στο διαδίκτυο καθορίζεται η διαδικασία προκήρυξης του ανοικτού διαγωνισμού, και η γραμματειακή υποστήριξη της Επιτροπής επιλογής. Η Επιτροπή Επιλογής απαρτίζεται
α) τον Πρόεδρο του Α.Σ.Ε.Π., ως Πρόεδρο,
β) τον Συντονιστή του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή,
γ) τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών,
δ) τον Πρόεδρο του Δημοσιονομικού Συμβουλίου,
ε) ένα μέλος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) που υποδεικνύεται από τον Υπουργό Οικονομικών.

Όπως μπορεί να γίνει αντιληπτό, οι δυνατότητες ελέγχου της Επιτροπής από τον Υπουργό Οικονομικών είναι τεράστιες. Η Επιτροπή αυτή καταρτίζει κατάλογο 4 επικρατέστερων υποψηφίων και στη συνέχεια το Συμβούλιο Διοίκησης της ΑΑΔΕ εκ των οποίων τον ένα επιλέγει ο Υπουργός Οικονομικών.
Επισημαίνεται δε ότι στο νόμο που ισχύει για την ΑΑΔΕ προβλέπεται ότι σε περίπτωση καθυστέρησης επιλογής του Διοικητή μετά από τη λήξη της θητείας του με απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης ορίζεται ένας από τους προϊσταμένους Γενικής Διεύθυνσης της Αρχής ως αναπληρωτής για το χρονικό διάστημα από τη λήξη της θητείας του μέχρι το διορισμό του διαδόχου του αλλά για διάστημα που δεν υπερβαίνει τους δύο μήνες.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης