Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Κάτω από το 50% ο πληθωρισμός για πρώτη φορά σε 3 χρόνια - Στο 49,4% τον Σεπτέμβριο 2024

Τουρκία: Κάτω από το 50% ο πληθωρισμός για πρώτη φορά σε 3 χρόνια - Στο 49,4% τον Σεπτέμβριο 2024
Είναι η πρώτη φορά εδώ και τρία χρόνια που ο ετήσιος πληθωρισμός είναι χαμηλότερος από το επιτόκιο πολιτικής που έχει ορίσει η Κεντρική Τράπεζα
Ο ετήσιος πληθωρισμός της Τουρκίας υποχώρησε κάτω από το 50% τον Σεπτέμβριο για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια, σηματοδοτώντας μια πιθανή αλλαγή στις οικονομικές προοπτικές της χώρας.
Σύμφωνα με το Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο (TurkStat), ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε στο 49,38%, από 51,97% τον Αύγουστο, με την επιβράδυνση ωστόσο να είναι χαμηλότερη των εκτιμήσεων.
Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 2,97%.
τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου σηματοδοτούν την πρώτη φορά από το 2021 που ο πληθωρισμός έπεσε κάτω από το 50%, ένα σημαντικό ορόσημο καθώς η Τουρκία παλεύει με τον υψηλό πληθωρισμό.

Κάτω από το επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας

Είναι η πρώτη φορά εδώ και τρία χρόνια που ο ετήσιος πληθωρισμός είναι χαμηλότερος από το επιτόκιο πολιτικής που έχει ορίσει η Κεντρική Τράπεζα της Δημοκρατίας της Τουρκίας (CBRT).
Παρά τη μείωση, ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός, αν και παρουσιάζει σταθερή μείωση από το καλοκαίρι του 2023, όταν για τελευταία φορά εκτινάχθηκε λόγω των αυξήσεων των φόρων και των τιμών των καυσίμων.
Ο μηνιαίος πληθωρισμός τον Ιούλιο είχε φθάσει το 3,23%, κυρίως λόγω των αυξήσεων στα καπνά, τα καύσιμα και άλλες διοικητικά καθοριζόμενες τιμές.

Προβλέψεις για τον πληθωρισμό και οικονομικές προοπτικές

Σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο οικονομικό πρόγραμμα της τουρκικής κυβέρνησης, ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί στο 41,5% το 2024 και να μειωθεί περαιτέρω στο 17,5% μέχρι το τέλος του 2025.
Η κεντρική τράπεζα διατήρησε το επιτόκιο πολιτικής στο 50% τον Σεπτέμβριο, παραλείποντας την προηγούμενη διατύπωση περί μέτρων «σύσφιξης» για τη μελλοντική καθοδήγηση.
Η έρευνα του Bloomberg είχε προβλέψει ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού 48,3% και αύξηση 2,2% για τον Σεπτέμβριο, στοιχεία που ήταν ελαφρώς χαμηλότερα από τα επίσημα στοιχεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης