Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πως η Ρωσία «πλούτισε» πάνω από 100 χιλ. Ευρωπαίους που πίστεψαν στην οικονομία της – Το «αγκάθι»

Πως η Ρωσία «πλούτισε» πάνω από 100 χιλ. Ευρωπαίους που πίστεψαν στην οικονομία της – Το «αγκάθι»
Περίπου 100.000 ευρωπαίοι ιδιώτες επενδυτές με χρήματα δεσμευμένα σε ειδικούς λογαριασμούς στη Ρωσία έχουν πάνω από 16 δισ. δολάρια
Ένα γεγονός που έχει προκαλέσει αμφιθυμία στην Ευρώπη αναδεικνύει σήμερα το Bloomberg, καθώς αποκαλύπτει πως πάνω από 100 χιλ. Ευρωπαίοι στην ουσία πλούτισαν επενδύοντας στις ρωσικές αγορές την τελευταία διετία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται το Bloomberg, περίπου 100.000 ευρωπαίοι ιδιώτες επενδυτές με χρήματα δεσμευμένα σε ειδικούς λογαριασμούς στη Ρωσία έχουν πάνω από 16 δισ. δολάρια.
Κάποιοι, αγόρασαν μετοχές πριν από την εισβολή.
Άλλοι είδαν μια μοναδική ευκαιρία όταν οι ρωσικές αρχές έπαιρναν στοιχεία από τους γίγαντες της Wall Street: αγοράστε εταιρείες εισηγμένες στη Μόσχα φθηνά, κρατήστε μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος και πουλήστε για ένα καθαρό κέρδος, ανέφεραν οι γνωρίζοντες.
Το εμπόριο δημιούργησε ένα απροσδόκητο κέρδος που –στα χαρτιά– μετέτρεψε ορισμένους σε εκατομμυριούχους, σύμφωνα με τραπεζικές δηλώσεις και 10 επενδυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg.
Αλλά είναι απρόσιτο όσο υπάρχουν κυρώσεις και ρωσικά αντίμετρα, και απλώς η διατήρηση της ελπίδας ζωντανή έχει γίνει ένας δαπανηρός γραφειοκρατικός αγώνας.

Καμία υποστήριξη από τη Δύση

Η δύσκολη θέση των επενδυτών δεν έχει προκαλέσει συμπάθεια στους πολιτικούς ηγέτες τους, οι οποίοι προσπάθησαν να παρουσιάσουν ένα ενιαίο μέτωπο ενάντια στον πόλεμο.
Σε ερωτήσεις για την ηθική της αγοράς ρωσικών εταιρειών κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, όλοι παραδέχθηκαν ότι παρερμήνευσαν το Κρεμλίνο.
Περίμεναν η Ουκρανία να αποτρέψει ή να κερδίσει γρήγορα τον πόλεμο, κλείνοντας ένα γρήγορο κέρδος καθώς οι αγορές διόρθωναν.
Αλλά πολλοί είναι σε αυτό για μακροπρόθεσμα, εμπνεόμενοι από αυτό που θεωρούσαν υποτιμημένες, κερδοφόρες εταιρείες που προσφέρουν υψηλά μερίσματα.
Κάποιοι έκαναν παραλληλισμούς με την Ευρώπη που συνεχίζει να καταναλώνει ρωσικό φυσικό αέριο ή οι έμποροι πετρελαίου επωφελούνται από την ίδια γεωπολιτική αναταραχή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης