Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ευρώπη προκαλεί καταστροφικό εμπορικό πόλεμο με την Κίνα - Δασμοί έως 45% στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα - Απείχε η Ελλάδα

Η Ευρώπη προκαλεί καταστροφικό εμπορικό πόλεμο με την Κίνα - Δασμοί έως 45% στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα - Απείχε η Ελλάδα
Η Κίνα έχει απορρίψει κατηγορηματικά τις κατηγορίες για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές

(upd2) Η Ευρωπαϊκή Ένωση προκαλεί έναν καταστροφικό εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, καθώς αποφάσισε να επιβάλλει επιπλέον δασμούς στις εισαγωγές κινεζικής κατασκευής ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, οι οποίοι ανέρχονται πλέον στο 45%, παρά τη διαφωνία χωρών όπως η Γερμανία και η Ουγγαρία.
H κρίσιμη ψηφοφορία ολοκληρώθηκε, με τα κράτη - μέλη να εγκρίνουν δασμούς έως και 35,3%, επιπλέον του υφιστάμενου συντελεστή 10%.
Δέκα κράτη – μέλη της ΕΕ ψήφισαν υπέρ των δασμών, πέντε καταψήφισαν, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία, ενώ 12 κράτη μέλη απείχαν.
Η Ελλάδα απείχε από την ψηφοφορία.
Αναλυτικά, υπέρ των δασμών ψήφισαν Βουλγαρία, Δανία, Εσθονία, Γαλλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λέτονία, Λιθουανία, Ολλανδία και Πολωνία.
Κατά ψήφισαν Γερμανία, Ουγγαρία, Μάλτα, Σλοβακία και Σλοβενία.
Από την ψηφοφορία απείχαν οι εξής χώρες: Αυστρία, Βέλγιο, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Φινλανδία, Ελλάδα, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ισπανία και Σουηδία.

Η Κίνα έχει απορρίψει κατηγορηματικά τις κατηγορίες για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και έχει απειλήσει με αντίποινα σε ευρωπαϊκά προϊόντα.
Το Reuters ανέφερε ότι η ΕΕ ήταν πρόθυμη να συνεχίσει τις συνομιλίες ακόμη και μετά την επιβολή δασμών.
Η απόφαση έρχεται μετά από μήνες συζητήσεων και διαβουλεύσεων μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ, οι οποίες έχουν εκφράσει διαφορετικές απόψεις σχετικά με την αύξηση των δασμών στα εισαγόμενα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κινεζικής κατασκευής.
Γερμανία, Ουγγαρία, Ισπανία και Σουηδία εξέφρασαν σοβαρές επιφυλάξεις πριν από την ψηφοφορία και προειδοποιούν για τις συνέπειες.
Την επιβολή των δασμών στηρίζει η Γαλλία.

Orban (Ουγγαρία): Η ΕΕ οδεύει σε «οικονομικό ψυχρό πόλεμο» με την Κίνα

Προς έναν «οικονομικό ψυχρό πόλεμο» με την Κίνα οδεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς οι ηγέτες της προετοιμάζονται για μια κρίσιμη ψηφοφορία επί του ζητήματος της επιβολής ή όχι δασμών στις εισαγωγές κινεζικής κατασκευής ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, προειδοποίησε νωρίτερα σήμερα ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Viktor Orban, η χώρα του οποίου ασκεί το τρέχον εξάμηνο την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ.
«Αυτό που μας βάζουν να κάνουμε τώρα, ή αυτό που θέλει να κάνει η ΕΕ, είναι ένας οικονομικός ψυχρός πόλεμος», δήλωσε ο Orban, στο ουγγρικό κρατικό ραδιοφωνικό δίκτυο σε συνέντευξη που παραχώρησε, αναφερόμενος στους προτεινόμενους δασμούς της ΕΕ στην Κίνα.

Όχι στους δασμούς

Ο Orban, ο οποίος ηγήθηκε προσπάθειας στην κεντρική Ευρώπη να φέρει κινεζικά εργοστάσια κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων και μπαταριών στην Ουγγαρία, δήλωσε ότι η Ουγγαρία, μια περίκλειστη χώρα, δεν θέλει να στριμωχθεί σε κανένα μπλοκ και θέλει να συνεχίσει το εμπόριο και με τις δύο πλευρές.
Επίσης σημείωσε ότι τα προϊόντα που κατασκευάζονται στην ΕΕ θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να πωληθούν αν η παγκόσμια οικονομία χωριστεί σε δύο μπλοκ και πρόσθεσε ότι είναι ασαφές αν η Ουγγαρία μπορεί να εξακολουθήσει με επιτυχία τη στρατηγική της για «οικονομική ουδετερότητα».
Η ουγγρική κυβέρνηση χρειάζεται να επανεκκινήσει πρώτα την ανάπτυξη και στη συνέχεια να εστιάσει στις αυξήσεις μισθών, ώστε οι μέσες μηνιαίες αποδοχές να μπορούν να αυξηθούν σε 1 εκατομμύριο φιορίνια (σχεδόν 2.500 ευρώ) τα επόμενα 2-3 χρόνια από περίπου 600.000 φιορίνια (σχεδόν 1.500 ευρώ), σημείωσε επίσης ο Ούγγρος πρωθυπουργός, η χώρα του οποίου προβλέπεται να διεξαγάγει βουλευτικές εκλογές το 2026.
Ο Orban πρόσθεσε ότι τα ανώτατα όρια στις τιμές δεν είναι βιώσιμα μακροπρόθεσμα και μπορούν να εφαρμοστούν για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα υπό ακραίες συνθήκες.

Προειδοποιεί και καταψηφίζει η Γερμανία

Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Robert Habeck, εξέφρασε αμφιβολίες για τους δασμούς, προειδοποιώντας ότι μπορεί να οδηγήσουν σε αντίποινα και να κλιμακώσουν τις εντάσεις σε πλήρη εμπορικό πόλεμο με την Κίνα.
"Δεν είμαι υπέρ των αντισταθμιστικών δασμών, γιατί αυτό πιθανώς θα οδηγήσει σε αντίμετρα και θα μας εμπλέξει σε μια διαμάχη δασμών, ίσως και σε έναν εμπορικό πόλεμο, με την Κίνα", δήλωσε ο Habeck, στις 23 Σεπτεμβρίου.
Τόνισε την ανάγκη για πολιτική λύση που θα αποφεύγει αυτό το σενάριο.

Απείχε η Σουηδία

Η Σουηδία απείχε από την ψηφοφορία για την επιβολή από την Ευρωπαϊκή Ένωση δασμών στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, όπως προανήγγειλε νωρίτερα στο πρακτορείο Reuters ο υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου της χώρας.
Ο Μπέντζαμιν Ντούσα δήλωσε πως η Σουηδία είχε σκεφθεί να καταψηφίσει τους δασμούς, αλλά αποφάσισε να απόσχει έπειτα από συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Είχαμε πολύ θετικές ενδείξεις μόλις πρόσφατα από την Κομισιόν ότι καλώς εχόντων μπορούν να προχωρήσουν με μεμονωμένες λύσεις για την αυτοκινητοβιομηχανία και συγκεκριμένα για τη Volvo Cars», είπε.
«Η θέση της Σουηδίας είναι ότι το καλύτερο πράγμα θα ήταν η Κίνα και η ΕΕ να μπορέσουν καταλήξουν από κοινού σε συμφωνία σε σχέση με αυτό το πρόβλημα».
Η Σουηδία τήρησε αποχή σε μία πρώτη μη δεσμευτική ψηφοφορία τον Ιούλιο σχετικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιβάλει τους δασμούς.

www.bankingnews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης