Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Πύρινος» λόγος Khamenei για συσπείρωση των μουσουλμάνων κατά του «κοινού εχθρού» Ισραήλ: «Το Ιράν δεν θα καθυστερήσει να απαντήσει»

«Πύρινος» λόγος Khamenei για συσπείρωση των μουσουλμάνων κατά του «κοινού εχθρού» Ισραήλ: «Το Ιράν δεν θα καθυστερήσει να απαντήσει»
«Η επιχείρηση των ενόπλων μας δυνάμεων πριν από λίγες νύχτες ήταν απολύτως νόμιμη» είπε o θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν
Σε μια σπάνια εμφάνισή του στην κεντρική προσευχή το μεσημέρι της Παρασκευής 4/10 (σ.σ.Dhuhr), ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν, Ayatollah Ali Khamenei, έστειλε μήνυμα συσπείρωσης ενάντια στον κοινό εχθρό το Ισραήλ στο κήρυγμά του μετά την προσευχή, στα περσικά και τα αραβικά. 
Ο Khamenei, ο οποίος λαμβάνει την τελική απόφαση για τα βασικά θέματα πολιτικής του Ιράν τόνισε στην ομιλία του που είναι σε εξέλιξη, πως, «το Ιράν δεν θα καθυστερήσει, ούτε θα βιαστεί να απαντήσει στο Ισραήλ».
«Ο εχθρός του Ιράν είναι ο ίδιος με τον εχθρό του Ιράκ, του Λιβάνου και της Αιγύπτου.
Ο εχθρός μας είναι ένας και ο ίδιος...
Τα μουσουλμανικά έθνη έχουν έναν κοινό εχθρό» είπε μεταξύ άλλων ο Ayatollah Ali Khamenei απευθυνόμενος σε χιλιάδες κόσμου που είχε συγκεντρωθεί στο μεγάλο τέμενος στην Τεχεράνη, ενώ επισήμανε ότι «κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να αμύνεται από τους επιτιθέμενους».
«Η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου ήταν μια νόμιμη πράξη, το ίδιο και η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ» είπε ακόμη.
«Η επιχείρηση των ενόπλων μας δυνάμεων πριν από λίγες νύχτες (σ.σ. την Τρίτη 1/10 εναντίον του Ισραήλ με δεκάδες πυραύλους) ήταν απολύτως νόμιμη» είπε.
Περιέγραψε την πυραυλική επίθεση ως την «ελάχιστη τιμωρία για τα εγκλήματα του Ισραήλ» και πρόσθεσε ότι «αυτό που έχει συσσωρευτεί από την πρόσφατη συμπεριφορά του Ισραήλ αυξάνει την οργή και ενισχύει τα κίνητρα αντίστασης».
Αναφερόμενος στον Hassan Nasrallah, στο κήρυγμά του στα αραβικά, τίμησε τη μνήμη του αείμνηστου ηγέτη της Hezbollah αποκαλώντας τον «θαρραλέο συνήγορο των καταπιεσμένων», τονίζοντας πως: «Το σώμα του μπορεί να μας άφησε, αλλά το πνεύμα, η πορεία και η φωνή του παραμένουν και η επιρροή του αυξάνεται...».
Οι Φρουροί της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα του ιρανικού στρατού, έχουν επισημάνει ότι η επιχείρηση αυτή πραγματοποιήθηκε σε αντίποινα για τον φόνο του επικεφαλής της Hezbollah Hassan Nasrallah και ενός διοικητή της, του Abbas Nilforusan, σε ισραηλινό πλήγμα εναντίον της Βηρυτού στις 27 Σεπτεμβρίου.
Είχε επίσης στόχο να εκδικηθεί για τον φόνο του επικεφαλής της Hamas, Ismail Haniye, στις 31 Ιουλίου στην Τεχεράνη σε επίθεση που αποδίδεται στο Ισραήλ.
Η προσευχή ξεκίνησε στις 10:30 (τοπική ώρα, 10:00 ώρα Ελλάδας) στο μεγάλο τέμενος Mosalah, στο κέντρο της Τεχεράνης. Η προηγούμενη φορά που ο Khamenei ηγήθηκε της προσευχής της Παρασκευής ήταν τον Ιανουάριο του 2020 έπειτα από ιρανική επίθεση με πυραύλους εναντίον δύο βάσεων όπου στάθμευαν Αμερικανοί στο Ιράκ σε απάντηση στον φόνο του Ιρανού διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης Qassem Soleimani με πλήγμα αμερικανικού drone στη Βαγδάτη.
Την Πέμπτη 3/10, διαδηλωτές που κρατούσαν σημαίες της Hezbollah και του Ιράν συγκεντρώθηκαν στο κτίριο όπου παλαιότερα στεγαζόταν η πρεσβεία των ΗΠΑ για να καταγγείλουν «τα εγκλήματα» του Ισραήλ στη Γάζα και τον Λίβανο, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης