Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παγκόσμια ναυτιλιακή κινητοποίηση – «Εξαφανίζονται» τάνκερ από τα χωρικά ύδατα του Ιράν λόγω φόβων για αντεπίθεση του Ισραήλ

Παγκόσμια ναυτιλιακή κινητοποίηση – «Εξαφανίζονται» τάνκερ από τα χωρικά ύδατα του Ιράν λόγω φόβων για αντεπίθεση του Ισραήλ
Η National Iranian Tanker Company (NITC) φαίνεται να φοβάται μια επικείμενη επίθεση από το Ισραήλ
Μια παγκόσμια ναυτιλιακή κινητοποίηση βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία 24ωρα, καθώς σύμφωνα με τις δορυφορικές εικόνες που δημοσιεύονται τα μεγάλα πετρελαιοφόρα εκκενώνουν άμεσα τα ύδατα γύρω από τον βασικό τερματικό σταθμό φόρτωσης πετρελαίου στο νησί Kharg του Ιράν, εν μέσω φόβων για αντεπίθεση του Ισραήλ στην ενεργειακή υποδομή της Τεχεράνης.
«Η National Iranian Tanker Company (NITC) φαίνεται να φοβάται μια επικείμενη επίθεση από το Ισραήλ.
Τα άδεια υπερδεξαμενόπλοιά τους VLCC εκκένωσαν χθες το μεγαλύτερο τερματικό σταθμό πετρελαίου της χώρας, το νησί Kharg», έγραψε η εταιρεία παρακολούθησης TankerTrackers.com σε μια ανάρτηση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.
Οι αγορές βρίσκονται σε σύγχυση σχετικά με το ενδεχόμενο ισραηλινών αντιποίνων, αφού το Ιράν εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση εναντίον του εβραϊκού κράτους νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Δορυφορικές εικόνες που τραβήχτηκαν από την αποστολή Copernicus Sentinel-1 της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας στις 25 Σεπτεμβρίου δείχνουν έναν αριθμό υπερδεξαμενόπλοιων VLCC (πολύ μεγάλου μεταφορέα αργού) στα νερά γύρω από το νησί Kharg, τον κύριο τερματικό σταθμό εξαγωγής πετρελαίου του Ιράν.
Τα δεξαμενόπλοια VLCC είναι ειδικά σχεδιασμένα για τη μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων αργού πετρελαίου.
108043242-1728033123849-Kharg_smaller_sat_2.webp
Εικόνες της ίδιας τοποθεσίας στις 3 Οκτωβρίου — δύο ημέρες αφότου το Ιράν εκτόξευσε περίπου 180 πυραύλους στο Ισραήλ για τη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ Hassan Nasrallah — δείχνουν μια άδεια θάλασσα γύρω από το νησί Χάργκ, χωρίς πλοία να φαίνονται.
«Παρακαλώ σημειώστε ότι οι φορτώσεις αργού πετρελαίου συνεχίζονται, αλλά όλη η επιπλέον κενή χωρητικότητα μεταφοράς έχει αφαιρεθεί από το αγκυροβόλιο του νησιού Kharg.
Αυτή είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε κάτι τέτοιο μετά τον γύρο των κυρώσεων του 2018», πρόσθεσε το TankerTrackers.com σε ξεχωριστή ανάρτηση X.

Απενεργοποίηση των αναμεταδοτών

Τα ιρανικά δεξαμενόπλοια είναι γνωστά για το ότι συχνά απενεργοποιούν τους αναμεταδότες τους ώστε να μπερδέψουν το αυτόματο σύστημα αναγνώρισης (AIS) προκειμένου να κρύψουν τις κινήσεις τους και να παρακάμψουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ στις εξαγωγές πετρελαίου της χώρας.
Αυτό είναι ένα διαφορετικό είδος ανάπτυξης, λέει ο Samir Madani, συνιδρυτής του TankerTrackers.com.
Η ανάλυσή του στις δορυφορικές εικόνες εντόπισε τα ιρανικά δεξαμενόπλοια να βρίσκονται αυτή τη στιγμή «στη μέση του Περσικού Κόλπου, δυτικά του νησιού», είπε στο CNBC.
Το Νησί Kharg είναι ο μεγαλύτερος τερματικός σταθμός πετρελαίου του Ιράν.
Βρίσκεται δεκαπέντε μίλια μακριά από τη βορειοδυτική ακτή του Ιράν και διαχειρίζεται περισσότερο από το 90% των εξαγωγών αργού της χώρας.
Η χωρητικότητα φόρτωσης έχει αυξηθεί στα 7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με το Vesseltracker.com, αν και το Ιράν δεν εξάγει προς το παρόν τέτοια επίπεδα.

Αύξηση των τιμών

Αρκετοί ενεργειακοί αναλυτές προβλέπουν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να σημειώσουν άμεση άνοδο έως και 5% σε περίπτωση ισραηλινής επίθεσης στον τερματικό σταθμό.
Περίπου το 4% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου κινδυνεύει σε περίπτωση χτυπημάτων στην ενεργειακή υποδομή στο Ιράν, το οποίο είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αργού πετρελαίου του ΟΠΕΚ.
«Υπάρχουν πολλές εγκαταστάσεις από την πλευρά του Ιράν και επίσης από την ισραηλινή πλευρά που θα μπορούσαν όλες να στοχοποιηθούν όσον αφορά τις κρίσιμες υποδομές», δήλωσε η Sara Vakhsouri, ιδρύτρια και πρόεδρος της SVB Energy, στο Capital Connection του CNBC την Τετάρτη.
«Με αυτή η υποδομή είναι όλες συνδεδεμένες», είπε, τονίζοντας ότι το τεράστιο μέγεθος του Ιράν σημαίνει ότι «είναι αδύνατο με κάποιο τρόπο να διασφαλιστεί όλο αυτό».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης