Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Άγνωστος Χ ο μηχανισμός υποχρεωτικής ασφάλισης φυσικών καταστροφών - Ο Χατζηδάκης εξειδίκευσε αλλά ουδείς κατάλαβε

Άγνωστος Χ ο μηχανισμός υποχρεωτικής ασφάλισης φυσικών καταστροφών - Ο Χατζηδάκης εξειδίκευσε αλλά ουδείς κατάλαβε
Κατά την εξειδίκευση των μέτρων από τον Κωστή Χατζηδάκη μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού δεν αναφέρθηκε κάτι συγκεκριμένο
Ένας μήνας μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την υποχρεωτική ασφάλιση επιχειρήσεων και οχημάτων για κινδύνους από φυσικές καταστροφές, η κυβέρνηση δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της για  πώς θα δουλέψει αυτός ο μηχανισμός ασφάλισης.
Κατά την εξειδίκευση των μέτρων από τον Κωστή Χατζηδάκη μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού δεν αναφέρθηκε κάτι συγκεκριμένο. Στο πλαίσιο του επίμαχου αυτού ζητήματος και της μεγάλης αλλαγής  που ετοιμάζεται να γίνει στην ασφάλιση της χώρας, το ΒΝ επικοινώνησε με την Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, ΕΑΕΕ, ώστε να πάρει μία πρώτη επίσημη εικόνα. Η ΕΑΕΕ δεν επιθυμούσε να εκφέρει άποψη είτε να σχολιάσει πριν η κυβέρνηση νομοθετήσει ή θέσει προς διαβούλευση το σχέδιο νόμου. Το BN, θέλοντας ωστόσο να συγκεντρώσει απόψεις συνομίλησε με δύο στελέχη με μεγάλη εμπειρία από το (αντ)ασφαλιστική αγορά που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους.  Τα δύο στελέχη της αγοράς για πρώτη φορά μίλησαν για παραμετρική ασφάλιση για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών που προέρχονται από την κλιματική αλλαγή ως συμπληρωματική της κλασσικής ασφάλισης περιουσίας ή και αυτοκινήτου.
Διευκρίνισαν ότι και στα άλλα κράτη της Ευρώπης είναι χαμηλή η ασφαλιστική διείσδυση έναντι φυσικών καταστροφών αφήνοντας αιχμές και αυτοί για τον τρόπο που πάει να περάσει η υποχρεωτικότητα στην ασφάλιση στην Ελλάδα. Τόνισαν ότι ο ρόλος του κράτους είναι να παρέχει τα εχέγγυα ώστε ο πολίτες αργότερα να εμπιστευτεί τους νόμους. Υπεραμύνθηκαν της ιδιωτικής ασφάλισης μετά από ένα σοβαρό σχεδιασμό από το κράτος.

Ασφάλιση σε επικίνδυνες περιοχές που συνήθως δεν ασφαλίζονται


Σε ό,τι αφορά την ερώτηση του ΒΝ για την  επικινδυνότητα των περιοχών και τις προϋποθέσεις που μπορεί να απαιτηθούν για την ασφάλιση των επιχειρήσεων και αυτοκινήτων υποστήριξαν ότι αφού το κράτος θα έχει διασφαλίσει τις βασικές προϋποθέσεις ολοκληρώνοντας έργα υποδομής, η παραμετρική ασφάλιση (για την οποία έχει ήδη το ΒΝ αναφερθεί σε δημοσίευμα του τον περασμένο Αύγουστο) μπορεί να διασφαλίσει τους κινδύνους .

Οι ασφαλισμένοι γνωρίζουν από πριν πότε θα πληρωθούν


Βάσει το πώς δουλεύει η παραμετρική ασφάλιση, μπορεί να αποζημιώσει άμεσα ζημιές  που σχετίζονται με ένα γεγονός και που έχουν συμβεί σε περιοχές πολύ υψηλού κινδύνου , λειτουργώντας συμπληρωματικά με τις κλασσικές ασφαλίσεις. Τέτοιες ζημιές ορίζονται και  μπορεί να είναι μία η ταχύτητα ενός τυφώνα, η σφοδρότητα μίας βροχόπτωσης, ή ένταση μία πυρκαγιάς, ενός σεισμού. Συνήθως κατά τις παραμετρικές ασφαλίσεις όταν ξεπεραστεί το όριο που έχει οριστεί κυρίως από τα μοντέλα καταστροφών τότε ενεργοποιείται αυτόματα ο μηχανισμός για την αποζημίωση προς τους ασφαλισμένους που πληρούν τις προϋποθέσεις. Με αυτό τον τρόπο, ουσιαστικά έναν τρόπο που καθορίζει από πριν το συμβάν, οι ασφαλισμένοι γνωρίζουν πότε και πως θα πληρωθούν.

Δεν μπορεί να σχεδιαστεί στο πόδι, θέλει σοβαρή δουλειά από όλους

Οι παραμετρικές ασφαλίσεις .συμπληρώνουν είναι ο κατάλληλος τύπος ασφάλισης για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών που προέρχονται από την κλιματική αλλαγή, αλλά χρειάζεται για να εφαρμοστούν πολλή και σοβαρή δουλειά τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την ΕΑΕΕ σε συνεργασία με τις ασφαλιστικές στην Ελλάδα.

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης