Τελευταία Νέα
Speculator

Το τρελό ράλι, η εικονική πραγματικότητα της Dotsoft, ο Giuseppe Gianno και το ερώτημα του ασυμβίβαστου

Το τρελό ράλι, η εικονική πραγματικότητα της Dotsoft, ο Giuseppe Gianno και το ερώτημα του ασυμβίβαστου
Το τρελό ράλι της μετοχής δεν φαίνεται ότι έχει απασχολήσει τις αρχές
Ένα απίστευτο ράλι έχει πραγματοποιήσει τους τελευταίους μήνες η εταιρία Dotsoft που είναι εισηγμένη στην ΕΝΑ έχοντας πλέον φτάσει να έχει κεφαλαιοποίηση 43,7 εκ ευρώ.
Το γεγονός αυτό έχει αποφέρει θεωρητικά μεγάλες υπεραξίες στους μετόχους στους οποίους περιλαμβάνεται και ο γνωστός χρηματιστής, Πρόεδρος και μέτοχος της Euroxx κος Giuseppe Giano του οποίου η συμμετοχή στη Dotsoft αποτιμάται σε περίπου 7 εκ ευρώ.
Η Euroxx όλως «συμπτωματικώς» είναι και Σύμβουλος ΕΝΑ για την Dotsoft καθώς προφανώς οι αρμόδιες αρχές δεν θεωρούν ότι υφίσταται σύγκρουση συμφερόντων από τη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης.

Περί σύγκρουσης συμφερόντων


Πάντως προϋπόθεση για την ανάληψη του ρόλου του συμβούλου είναι η έλλειψη σύγκρουσης συμφερόντων με την εταιρία όπως το ίδιο χρηματιστήριο αναφέρει και περιγράφει ότι «Η έλλειψη σύγκρουσης συμφερόντων μπορεί να τεκμαίρεται, ενδεικτικά, από την υιοθέτηση διαδικασιών για την διασφάλιση της έλλειψης σύγκρουσης συμφερόντων με τις εκάστοτε εταιρίες, από την έλλειψη εταιρικού συνδέσμου ή αλληλεξαρτήσεων με την εταιρία και από τον μη έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων της εταιρίας».
Άραγε έχουν εξασφαλιστεί τα παραπάνω;
Ανεξάρτητα αυτού το τρελό ράλι της μετοχής δεν φαίνεται ότι έχει απασχολήσει τις αρχές.
Προφανώς θα είναι τυχαίο ότι προηγήθηκε της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων εξαμήνου.
Η Dotsoft ανακοίνωσε ότι στο Α’ εξάμηνο του 2024 είχε πωλήσεις ύψους €5,01 εκατ., Κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ύψους €1,17 εκατ., και Κέρδη προ Φόρων €0,98 εκατ. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2023, οι Πωλήσεις σημείωσαν αύξηση κατά 178%, το EBITDA κατά 309%, και τα Κέρδη προ Φόρων κατά 300%.

Ξέχασε τα μετά φόρων κέρδη


Βέβαια στην ανακοίνωσή της ξέχασε;;; να κάνει αναφορά στα αποτελέσματα μετά φόρους τα οποία έχουν μεταβληθεί δυσανάλογα με χαμηλότερους ρυθμούς από ότι τα προ φόρων αποτελέσματα.
Συγκεκριμένα ανήλθαν σε 336 χιλιάδες ευρώ από 179 χιλιάδες στο πρώτο εξάμηνο του 2023 δηλαδή αυξήθηκαν κατά 87% έναντι 300% αύξησης των κερδών προ φόρων.
Το «μυστικό» όμως φαίνεται να βρίσκεται στο γεγονός ότι ο φόρος εισοδήματος είναι 592 χιλιάδες ευρώ και είναι στο σύνολό του αναβαλλόμενος.
Τι σημαίνει αυτό;
Ότι η εταιρία έχει περάσει στις πωλήσεις μελλοντικά έσοδα περί τα 2,7 εκ ευρώ.

Δηλαδή από τα 5 εκ ευρώ πάνω από τα μισά έσοδα είναι μελλοντικά.
Αυτό φαίνεται και από την αναφορά στις οικονομικές καταστάσεις ότι στο κονδύλι Εμπορικές Απαιτήσεις και Συμβατικά Περιουσιακά Στοιχεία περιλαμβάνεται ποσό ύψους € 3.926.520,10 (2023: € 1.238.165) το οποίο προκύπτει από το βαθμό ολοκλήρωσης μίας συναλλαγής παροχής υπηρεσιών με τη μέθοδο εισροών, και υπολογίζεται με βάση την αναλογία των ήδη πραγματοποιημένων εξόδων σε σχέση με το εκτιμώμενο συνολικό κόστος της εν λόγω συναλλαγής.
Και φαίνεται δε ότι από τον περυσινό τζίρο 1,238 εκ ευρώ για τον οποίο υπολογίστηκε μελλοντικός φόρος δεν έχουν κοπεί τιμολόγια ούτε έχουν γίνει εισπράξεις.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης