Τελευταία Νέα
Διεθνή

Tο αιματηρό παρελθόν στοιχειώνει την Πολωνία - Οι σφαγές από τους Ουκρανούς προκαλούν ρήγμα στο αντιρωσικό μέτωπο

Tο αιματηρό παρελθόν στοιχειώνει την Πολωνία  - Οι σφαγές από τους Ουκρανούς προκαλούν ρήγμα στο αντιρωσικό μέτωπο
Χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε σφαγές κατά τη διάρκεια του πολέμου και η Βαρσοβία θέλει το Κίεβο να παραδεχτεί την ευθύνη και να επιτρέψει την εκταφή και τον ενταφιασμό των θυμάτων
Η Πολωνία και η Ουκρανία είναι στενοί σύμμαχοι όταν πρόκειται να νικήσουν τον κοινό εχθρό τους, τη Ρωσία - αλλά η δική τους αιματοβαμμένη ιστορία επιβαρύνει τώρα τις σχέσεις Κιέβου-Βαρσοβίας.
Όπως τονίζει το Politico, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, μια ομάδα ανταρτών που ονομαζόταν Ουκρανικός Επαναστατικός Στρατός (γνωστή με το ουκρανικό ακρωνύμιο UPA) έσφαξε δεκάδες χιλιάδες Πολωνούς σε μια προσπάθεια να καθαρίσει εθνοτικά εδάφη που ανήκαν στην Πολωνία πριν από τον πόλεμο, αλλά τώρα βρίσκονται στη δυτική Ουκρανία.
Χιλιάδες Ουκρανοί έχασαν τη ζωή τους σε επιθέσεις αντιποίνων- ορισμένοι Ουκρανοί ιστορικοί αποδίδουν μέρος της ευθύνης για τις δολοφονίες στη μακρόχρονη πολωνική καταστολή των ουκρανικών εθνικών φιλοδοξιών πριν από τον πόλεμο.

Η Σφαγή της Βολυνίας

Η ευθύνη για τις δολοφονίες, γνωστές στην Πολωνία ως Σφαγή της Βολυνίας, αποτελεί ένα συνεχές ευαίσθητο σημείο μεταξύ της Βαρσοβίας και του Κιέβου και τις τελευταίες εβδομάδες έχει ανέβει στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας και στις δύο πρωτεύουσες.
Η Πολωνία απειλεί ακόμη και να εμποδίσει τη μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως ότου το Κίεβο αναλάβει την ευθύνη για τις δολοφονίες και επιτρέψει την εκταφή και την επαναταφή χιλιάδων θυμάτων.
«Η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση ... αν δεν διευθετηθεί το ζήτημα, δεν πραγματοποιηθούν εκταφές και δεν γίνει σωστή επιμνημόσυνη δέηση», δήλωσε την περασμένη Τετάρτη ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας Władysław Kosiniak-Kamysz.
Επανέλαβε προηγούμενα σχόλια του Πολωνού πρωθυπουργού Donald Tusk, ο οποίος προειδοποίησε τον Αύγουστο: «Η Ουκρανία θα πρέπει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, να ανταποκριθεί στις πολωνικές προσδοκίες ... Η Ουκρανία δεν θα γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς την πολωνική συγκατάθεση.
Η Ουκρανία πρέπει να ανταποκριθεί στα πρότυπα και αυτά είναι πολλαπλά. Δεν πρόκειται μόνο για εμπορικά, συνοριακά, νομικά και οικονομικά πρότυπα. Είναι επίσης ζήτημα πολιτιστικών και πολιτικών προτύπων».
Η απειλή αυτή ενισχύεται από την ανάληψη της εκ περιτροπής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Πολωνία το επόμενο έτος.
«Πότε υποτίθεται ότι θα προβάλουμε αυτά τα αιτήματα;» δήλωσε επίσης η Kosiniak-Kamysz, προσθέτοντας ότι «το αντι-ουκρανικό συναίσθημα στην Πολωνία θα αυξηθεί μόνο αν δεν το θέσουμε τώρα».
Αυτό ωθεί την Ουκρανία να προσπαθήσει να κατευνάσει την πολωνική οργή.
Η Ουκρανία είναι «έτοιμη να μιλήσει» για τη δύσκολη κληρονομιά της πολωνο-ουκρανικής πολεμικής σύγκρουσης, έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών Andrij Sybiha στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Τετάρτη, το βράδυ της επίσκεψής του στη Βαρσοβία.
«Συζητήσαμε συγκεκριμένα τεχνικά, όχι πολιτικά βήματα, για να επιλύσουμε επιτέλους το ζήτημα της εκταφής, το οποίο δηλητηριάζει τον πολιτικό μας διάλογο εδώ και πολύ καιρό.
Δεν πρέπει να υπάρχουν πολιτικά εμπόδια», έγραψε ο Sybiha, προσθέτοντας ότι το παρελθόν “δεν μπορεί να απειλεί ... το μέλλον στην ευρωατλαντική οικογένεια”.

Μακροχρόνιες εντάσεις

Οι σφαγές κατά τη διάρκεια του πολέμου αποτελούν ερεθιστικό παράγοντα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών εδώ και δεκαετίες - και το θέμα επανέρχεται συχνά παρά την απερίφραστη υποστήριξη της Πολωνίας προς το Κίεβο μετά την εισβολή της Ρωσίας.
Ο Πολωνός πρόεδρος Andrzej Duda και ο Ουκρανός ομόλογός του Volodymyr Zelensky πραγματοποίησαν πέρυσι κοινή εκδήλωση μνήμης για τις δολοφονίες στην πόλη Lutsk της δυτικής Ουκρανίας - με τους δύο άνδρες να αποτίουν φόρο τιμής στα «αθώα θύματα».
Η Ουκρανία λέει ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να συγχωρήσουν και να ζητήσουν συγχώρεση για αυτό που το Κίεβο αποκαλεί «τραγωδία» αλλά όχι σφαγή - έναν χαρακτηρισμό που η Πολωνία απορρίπτει.

Παλιές πληγές

Στην Πολωνία, τα γεγονότα αυτά αποτελούν μια ανεπούλωτη πληγή, που αντηχεί σε όλες τις γενιές των Πολωνών που επέζησαν από τις σφαγές και μετέδωσαν τις αναμνήσεις στα παιδιά και τα εγγόνια τους.
«Αυτό που έχει σημασία για μένα είναι ότι οι επιζώντες θείες μου, των οποίων οι οικογένειες δολοφονήθηκαν, μπορούν επιτέλους να έχουν ένα κατάλληλο μέρος για να θρηνήσουν», δήλωσε στο POLITICO η Karolina Romanowska, εγγονή ενός επιζώντος.
Η Romanowska είναι μία από την ομάδα των Πολωνών πολιτών που ζήτησαν εκταφές και ταφή.
Ο παππούς της -τότε 13 ετών- επέζησε από μια επίθεση της UPA τον Μάιο του 1943 στο χωριό Uhly, περίπου 65 χιλιόμετρα από τα σημερινά πολωνο-ουκρανικά σύνορα.
Η επίθεση άφησε άλλα 18 μέλη της οικογένειάς της νεκρά εν μέσω ενός συνολικού αριθμού νεκρών που ξεπερνούσε τους 100.
«Καθαρίσαμε το Uhly από τους Πολωνούς», έγραψε στα απομνημονεύματά του ο Vasyl Levkovych, μέλος της UPA που συμμετείχε στην επίθεση, όπως σημειώνει ένα πολωνικό βιβλίο για τα γεγονότα.
Ενώ υπάρχει ανάγκη για ιστορική δικαιοσύνη, και οι δύο πλευρές πρέπει να είναι προσεκτικές, τόνισε.
«Υπάρχει ο κίνδυνος η πολωνο-ουκρανική διαμάχη να χρησιμοποιηθεί από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες που δεν θέλουν την Ουκρανία στην ΕΕ.
Μπορεί να προσπαθήσουν να κατηγορήσουν την Πολωνία για πιθανό εκτροχιασμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Οι Πολωνοί πολιτικοί πρέπει να το γνωρίζουν αυτό», δήλωσε η ίδια.
Η  Romanowska, ηγείται τώρα της Ένωσης Συμφιλίωσης Πολωνίας-Ουκρανίας που προσπαθεί να γεφυρώσει τις συγκρουόμενες ιστορικές μνήμες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης