Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι άγνωστες κινήσεις της Ρωσίας στα μέταλλα – Ποιος οδηγεί σε ιστορικά υψηλά το χρυσό, ποιος είναι ο στόχος για το ασήμι

Οι άγνωστες κινήσεις της Ρωσίας στα μέταλλα – Ποιος οδηγεί σε ιστορικά υψηλά το χρυσό, ποιος είναι ο στόχος για το ασήμι
Το Κρατικό Ταμείο της Ρωσίας σχεδιάζει να αποκτήσει χρυσό, ασήμι, πλατίνα, παλλάδιο και πολύτιμους λίθους
Μια αναφορά του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Interfax την περασμένη εβδομάδα αποκαλύπτει τα σχέδια της Ρωσίας να αυξήσει σημαντικά τα αποθέματά της σε πολύτιμα μέταλλα τα επόμενα χρόνια.
Το άρθρο αναφέρει ότι το Κρατικό Ταμείο της Ρωσίας σχεδιάζει να αποκτήσει χρυσό, ασήμι, πλατίνα, παλλάδιο και πολύτιμους λίθους.
Η απόφαση της Ρωσίας να προσθέσει ασήμι στα αποθέματά της τη διακρίνει από τις περισσότερες άλλες κεντρικές τράπεζες, οι οποίες έχουν επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στη συσσώρευση χρυσού ενώ παραβλέπουν το ασήμι.
Μαζί με αρκετούς άλλους ανοδικούς παράγοντες, οι αγορές ασημιού της Ρωσίας θα μπορούσαν να αποτελέσουν βασικό μοχλό για την ώθηση των τιμών στα 50 δολάρια και πέρα.
Σύμφωνα με το Interfax το Κρατικό Ταμείο της Ρωσίας σχεδιάζει να διαθέσει 51,5 δισεκατομμύρια ρούβλια (ή 538,7 εκατομμύρια δολάρια) σε πολύτιμα μέταλλα και πολύτιμους λίθους το 2025, με το ίδιο ποσό να ορίζεται για το 2026 και το 2027:

1_115.png
Τα τελευταία χρόνια, οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως έχουν διαφοροποιήσει γρήγορα τα αποθέματά τους, με τον χρυσό να είναι ο κύριος δικαιούχος.
Το 2023, οι κεντρικές τράπεζες πρόσθεσαν 1.037 τόνους χρυσού, λίγο λιγότερο από τους 1.082 τόνους που αγόρασαν το 2022.
Οι κεντρικές τράπεζες πρόσθεσαν καθαρούς 483 τόνους χρυσού το πρώτο εξάμηνο του 2024, αύξηση 5% σε σχέση με το προηγούμενο ρεκόρ των 460 τόνους που καθορίστηκαν κατά την ίδια περίοδο το 2023.

Ποιος «σκουπίζει» τα πολύτιμα μέταλλα

Εν μέσω του αυξανόμενου παγκόσμιου χρέους και της ταχέως αυξανόμενης προσφοράς χρήματος, οι κεντρικές τράπεζες διαφοροποιούν με σύνεση τα αποθέματά τους σε σκληρά περιουσιακά στοιχεία όπως ο χρυσός και, τώρα, το ασήμι.
Καθώς τα νομίσματα fiat χάνουν γρήγορα την αξία τους και τα κρατικά ομόλογα γίνονται όλο και πιο επικίνδυνα, αυτά τα περιουσιακά στοιχεία προσφέρουν μια ασφαλέστερη εναλλακτική λύση.
Είναι απολύτως λογικό για τη Ρωσία να διαφοροποιήσει περαιτέρω τα αποθέματά της με μια ποικιλία από πολύτιμα μέταλλα, ειδικά υπό το φως των οικονομικών κυρώσεων που έχουν αποκόψει τη χώρα από το τραπεζικό σύστημα SWIFT.
Αν και το άρθρο του Interfax δεν διευκρίνισε πόσο ασήμι σχεδιάζει να αποκτήσει το κρατικό ταμείο της Ρωσίας, αυτή η κίνηση είναι αξιοσημείωτη καθώς η Ρωσία γίνεται μία από τις πρώτες χώρες που διαφοροποιεί τα αποθέματά της σε ασήμι.
Με τις τιμές του χρυσού να συνεχίζουν να αυξάνονται, άλλα έθνη μπορεί επίσης να εξετάσουν το ενδεχόμενο να προσθέσουν ασήμι στα αποθέματά τους - μια τάση που, παράλληλα με πολλούς ανοδικούς παράγοντες, θα μπορούσε να οδηγήσει το ασήμι στα 50 δολάρια η ουγγιά και ενδεχομένως πολύ υψηλότερα.

Οι εκτιμήσεις

Τα τελευταία νέα από τη Ρωσία ενισχύουν τα τεχνικά μοτίβα γραφημάτων, τα οποία υποδηλώνουν ότι το ασήμι θα μπορούσε να φτάσει τα 50 δολ. και περισσότερο στο εγγύς μέλλον.
Το μηνιαίο διάγραμμα του ασημιού αποκαλύπτει μια έξαρση από ένα τεράστιο τρίγωνο μοτίβο δύο δεκαετιών.
Αυτό το ξεπέρασμα σηματοδοτεί ότι το ασήμι βρίσκεται στα πρόθυρα μιας ισχυρής ανοδικής αγοράς:
2_99.png
Την ίδια ώρα, ο λογαριθμικός χάρτης του αργύρου, που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1960, αποκαλύπτει ένα μοτίβο φλυτζανιών και λαβής που υποδηλώνει ότι το ασήμι θα μπορούσε να φτάσει αρκετές εκατοντάδες δολάρια ανά ουγγιά κατά τη διάρκεια αυτής της ανοδικής αγοράς.
Ωστόσο, ένα κλείσιμο πάνω από την αντίσταση των 50 είναι απαραίτητο για να επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο.
3_59.png
Το μακροπρόθεσμο διάγραμμα αναλογίας χρυσού προς ασήμι δείχνει ότι το ασήμι είναι επί του παρόντος εξαιρετικά υποτιμημένο σε σχέση με το χρυσό.
Εάν η αναλογία επέστρεφε στον ιστορικό της μέσο όρο των 52,8 από το 1915, ακόμη και χωρίς καμία αύξηση της τιμής του χρυσού, το ασήμι θα αποτιμούσε σταθερά 50 δολάρια ανά ουγγιά.
4_34.png
Η προσαρμογή της τιμής του ασημιού για τον πληθωρισμό υπογραμμίζει περαιτέρω πόσο υποτιμημένο είναι από τα ιστορικά πρότυπα.
Κατά τη διάρκεια της αιχμής που προκλήθηκε από τους αδελφούς Hunt το 1980, το ασήμι έφτασε σε μια προσαρμοσμένη από τον πληθωρισμό τιμή των 143,54 δολάρια.
Στην ανοδική αγορά του 2011, λόγω της ποσοτικής χαλάρωσης, έφτασε τα 68,04 δολάρια.
Επί του παρόντος, το ασήμι διαπραγματεύεται σε μόλις 32,20 δολ., το ασήμι έχει σημαντικά περιθώρια άνοδο, αν θέλει να καλύψει αυτές τις προηγούμενες κορυφές προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό.
5_22.png
Σημείο καμπής

Η πρόσφατη κίνηση της Ρωσίας να προσθέσει ασήμι στα κρατικά της αποθέματα σηματοδοτεί ένα πιθανό σημείο καμπής για το λευκό μέταλλο, ξεχωρίζοντας το από άλλες κεντρικές τράπεζες που έχουν επικεντρωθεί κυρίως στον χρυσό.
Αυτή η απόφαση, μαζί με τις συνεχιζόμενες ανοδικές τάσεις, αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τις τιμές του ασημιού.
Καθώς η παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα ωθεί τις κεντρικές τράπεζες να διαφοροποιηθούν σε σκληρά περιουσιακά στοιχεία, το ασήμι είναι έτοιμο να ωφεληθεί, ειδικά με τα τεχνικά διαγράμματα που δείχνουν σημάδια ισχυρής ανοδικής πορείας.
Με τη Ρωσία να ηγείται της επιβάρυνσης και άλλες χώρες ενδεχομένως να ακολουθούν το παράδειγμά τους, το ασήμι θα μπορούσε να ξεπεράσει τα μακροχρόνια επίπεδα αντίστασής του, φτάνοντας τα 50 δολ. και πιθανώς να σκαρφαλώσει ακόμη υψηλότερα.
Αυτές οι εξελίξεις, σε συνδυασμό με ιστορικές τάσεις και αποτιμήσεις προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό, υποδηλώνουν ότι το ασήμι είναι πολύ υποτιμημένο και έχει σημαντικές ανοδικές δυνατότητες τα επόμενα χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης