Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διπλωματικό επεισόδιο Ισραήλ – Ιρλανδίας για την παρουσία ειρηνευτικών δυνάμεων στον Λίβανο – Οργή στο Δουβλίνο για τις προκλήσεις Netanyahu

Διπλωματικό επεισόδιο Ισραήλ – Ιρλανδίας για την παρουσία ειρηνευτικών δυνάμεων στον Λίβανο – Οργή στο Δουβλίνο για τις προκλήσεις Netanyahu

Οι ιρλανδικές αρχές και τα ειδησεογραφικά πρακτορεία υποστηρίζουν τώρα ότι οι ισραηλινές δυνάμεις συγκεντρώνονται έξω από μια βάση του ΟΗΕ

Σχετικά Άρθρα
Οι εντάσεις μεταξύ Ισραήλ και Ιρλανδίας έχουν αυξηθεί αφότου το Δουβλίνο απέρριψε αίτημα της Ιερουσαλήμ να μετακινήσει Ιρλανδικές ειρηνευτικές δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών που σταθμεύουν στον Λίβανο.
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει πολυάριθμες επιχειρήσεις στον Λίβανο τις τελευταίες ημέρες, με τις επιθέσεις να έχουν ως στόχο να διακόψουν τις επιχειρήσεις της οργάνωσης Hezbollah που υποστηρίζεται από το Ιράν.
Σε μια προφανή προσπάθεια να αφήσει ανοιχτό το δρόμο για αυτές τις επιχειρήσεις, το Ισραήλ φέρεται να είχε ζητήσει από τον ΟΗΕ να εκκενώσει ορισμένες από τις βάσεις του στη λεγόμενη «Γαλάζια Γραμμή» στο νότιο Λίβανο στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, αίτημα που απορρίφθηκε και από τους δύο Δουβλίνο και ΟΗΕ.
Η UNIFIL, η δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο, είπε ότι ενώ το Ισραήλ τους ζήτησε να μετακινήσουν στρατεύματα που συμμετέχουν στις ειρηνευτικές αποστολές, κανένα τέτοιο αίτημα δεν ισοδυναμούσε με αυτό που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «απειλή».
«Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε λάβει απειλές», τόνισε ο εκπρόσωπος.
«Έχουν πει τι θα κάνουν αν αρνηθούμε να μετακομίσουμε;
Όχι, δεν έχουν.
Δεν το έχουν πει αυτό».

Προκαλεί τον ΟΗΕ το Ισραήλ

Οι ιρλανδικές αρχές και τα ειδησεογραφικά πρακτορεία υποστηρίζουν τώρα ότι οι ισραηλινές δυνάμεις συγκεντρώνονται έξω από μια βάση του ΟΗΕ επανδρωμένη από ιρλανδικά στρατεύματα, με τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό RTÉ να ισχυρίζεται στις 6 Οκτωβρίου ότι έλαβε φωτογραφίες από ισραηλινές μονάδες να στήνουν θέση βολής κοντά στη θέση 6-52 του ΟΗΕ στα σύνορα.
«Αυτή τη στιγμή, η θέση ότι οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις βρίσκονται μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από την ιρλανδική θέση κοντά στο Maroun al-Ras, η οποία είναι κοντά στη Μπλε Γραμμή», δήλωσε εκπρόσωπος της UNIFIL στα ιρλανδικά μέσα ενημέρωσης.
Το Δουβλίνο εξέφρασε την οργή του για την εξέλιξη, επιμένοντας ότι τα στρατεύματά του θα παραμείνουν στη θέση τους και ότι οι ισραηλινές επιχειρήσεις στην περιοχή τους θέτουν σε αδικαιολόγητο κίνδυνο.
Η αντιπαράθεση είναι το τελευταίο κεφάλαιο στην επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Ιρλανδίας και Ισραήλ εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στην περιοχή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης