Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βουτιά στην τιμή του ελαιόλαδου – Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από την Ισπανία, στα 7.000 ευρώ ο τόνος σήμερα

Βουτιά στην τιμή του ελαιόλαδου – Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από την Ισπανία, στα 7.000 ευρώ ο τόνος σήμερα
Η κρίση στην προσφορά ελαιόλαδου μειώνεται καθώς ο κορυφαίος παραγωγός στον κόσμο βλέπει άλμα στη συγκομιδή
Η πολυετής έλλειψη ελαιόλαδου στην Ισπανία, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 40% της παγκόσμιας παραγωγής, ώθησε τις τιμές σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ νωρίτερα φέτος εν μέσω επίμονου πληθωρισμού τροφίμων παγκοσμίως.
Τώρα, όμως, υπάρχουν κάποια καλά νέα, καθώς το Bloomberg αναφέρει ότι η παραγωγή ελαιόλαδου στη χώρα της νότιας Ευρώπης πρόκειται να αυξηθεί, ενδεχομένως μετριάζοντας τη σοβαρή κρίση της προσφοράς.
Νέα στοιχεία από το ισπανικό Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων προβλέπει ότι ο κορυφαίος παραγωγός ελαιόλαδου στον κόσμο θα καταγράψει περίπου 1,26 εκατομμύρια τόνους φέτος, ή περίπου αύξηση 48% σε σύγκριση με το 2023.
Αυτό θα διασφάλιζε ότι η παραγωγή ελαιόλαδου της Ισπανίας θα επιστρέψει στο μακροχρόνιο μέσο όρο.

Πίεση τιμών

Η εκτίναξη της τιμής του ελαιόλαδου, που μερικές φορές αποκαλείται «υγρός χρυσός», οφείλεται κυρίως σε δύο χρόνια κακής συγκομιδής στη Μεσόγειο λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, όπως η εκτεταμένη ξηρασία.
Αυτό ώθησε τις τιμές σε υψηλά ρεκόρ σχεδόν 9.000 ευρώ ανά τόνο στις αρχές του 2024.
Οι τιμές σποτ για το ισπανικό ελαιόλαδο, Εξαιρετικό Παρθένο, κορυφώθηκαν στα 8.835 ευρώ τον τόνο στα τέλη Ιανουαρίου και έκτοτε έπεσαν σε bear market, φθάνοντας περίπου στα 7.000 ευρώ τον τόνο μέχρι το φθινόπωρο.
Τα σημάδια μιας καλύτερης συγκομιδής έχουν οδηγήσει τα εμπορεύματα να μειώνονται περισσότερο από το ένα πέμπτο από υψηλά άνω των 9.000 ευρώ ανά τόνο.
Οι αγοραστές πιθανότατα θα επωφεληθούν από τις χαμηλότερες τιμές αργότερα, καθώς οι συμβάσεις προμηθειών συνήθως διαπραγματεύονται μήνες νωρίτερα.
Οι καιρικές συνθήκες τις επόμενες εβδομάδες θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν την παραγωγή καθώς η συγκομιδή της καλλιέργειας μόλις ξεκίνησε, δήλωσε η ισπανική κυβέρνηση.

Η αλυσίδα

Η άνοδος των τιμών του ελαιόλαδου λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών έχει επίσης επηρεάσει άλλες καλλιέργειες τροφίμων, όπως το κακάο, τα πορτοκάλια και άλλα προϊόντα, καθώς και το βόειο κρέας.
Την περασμένη Παρασκευή, ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος παρακολουθεί τις διεθνείς τιμές ενός καλαθιού τροφίμων που διακινούνται παγκοσμίως, σημείωσε το μεγαλύτερο άλμα σε 18 μήνες τον Σεπτέμβριο.
Αυτή η εκ νέου επιτάχυνση των παγκόσμιων τιμών των τροφίμων έχει πυροδοτήσει φόβους ότι οι τιμές των σούπερ μάρκετ πρόκειται να εκτιναχθούν ξανά.
Πριν από περίπου ένα χρόνο, η Sara Menker, ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της Gro Intelligence, προειδοποίησε σε συνέντευξή της στο Bloomberg ότι η τρέχουσα παγκόσμια επισιτιστική κρίση είναι «πολύ χειρότερη από το 2008».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης