Τελευταία Νέα
Οικονομία

Χάος στα ακίνητα – Έρμαια στις ορέξεις των δημάρχων και της «πελατείας» τους χιλιάδες ιδιοκτήτες και κατασκευαστές

Χάος στα ακίνητα – Έρμαια στις ορέξεις των δημάρχων και της «πελατείας» τους χιλιάδες ιδιοκτήτες και κατασκευαστές
Η τύχη χιλιάδων ακινήτων, που κατασκευάστηκαν από το 2012 και εξής, τελεί εν αμφιβόλω
Ώρα μηδέν για τα ύψη των κτιρίων, καθώς την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου η Ολομέλεια του ΣτΕ αναμένεται να αποφανθεί για το κατά πόσον το προβλεφθέν μπόνους του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) συνάδει με το… Σύνταγμα.
Η τύχη χιλιάδων ακινήτων, που κατασκευάστηκαν από το 2012 και εξής, τελεί εν αμφιβόλω, δεδομένου ότι πιθανή αναδρομικότητα της ακύρωσης του εν λόγω κανονισμού θα προκαλέσει χάος στην ήδη πολύπαθη εγχώρια αγορά ακινήτων.
Σημειωτέον, οι πρώτες δικαστικές αποφάσεις για την αμφισβήτηση του ΝΟΚ κηρύσσουν τον κανονισμό άκυρο, εγείροντας σοβαρά ζητήματα για όσους είχαν την ατυχία να κατασκευάσουν ή αγοράσουν ακίνητα με βάση τις διατάξεις του.
«Εάν αποφασιστεί ότι ο ΝΟΚ είναι άκυρος, θεωρούμε ότι χιλιάδες ακίνητα, ιδιοκτήτες, αλλά και επενδυτές είναι εν δυνάμει σε καθεστώς αυθαιρεσίας. Αυτό αυτόματα σημαίνει ότι θα πρέπει να κατεδαφιστούν κάποιοι όροφοι ή να επιβληθούν υψηλά πρόστιμα στα ακίνητα που θα παραμείνουν με τα bonus του ΝΟΚ» σημείωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδας, Δημήτρης Καψιμάλης.

Κατάσταση-μπάχαλο

Το ΣτΕ, λοιπόν, καλείται να αποφασίσει για το αν οι πρακτικές των απαγορεύσεων έκδοσης οικοδομικών αδειών διά «διαταγής δημάρχου» είναι σύννομες, καθώς επίσης και για το αν θα επιτρέπεται εφεξής στους δημάρχους να «εντέλλουν» τις αρμόδιες υπηρεσίες τους να εκδίδουν ή να μην εκδίδουν άδειες δόμησης, ανάλογα με τις ορέξεις τους και τις επιθυμίες της εκλογικής τους πελατείας… Η διαμορφωθείσα κατάσταση καθρεπτίζει όλες τις παθογένειες της ελληνικής πολιτείας, με το Δημόσιο να επιτρέπει και, κατόπιν, να ζητά και τα ρέστα. Πρόκειται για καταστάσεις που προσιδιάζουν σε μπανανίες, καθώς μάλιστα τυχόν δικαίωση των παράλογων αιτημάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης ανοίγει την πόρτα σε λογικές ρουσφετιού, με τους απλούς πολίτες να καταφεύγουν στη λύση των «γνωριμιών» για να κάνουν τη δουλειά τους.
«Όσα χρόνια είμαι μηχανικός δεν έχω ξαναζήσει τέτοια παρακμή ασφάλειας δικαίου σε ό,τι αφορά αυτό το κομμάτι, και πάλι κανείς δεν ασχολείται. Πλέον αν θέλεις να αναπτύξεις οικοδομική δραστηριότητα πρέπει να ρωτήσεις σε ποιον δήμο είσαι» αναφέρει ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός.

Πάμε για αναβολή (;)

Πάντως, όπως φαίνεται, το υπουργείο Περιβάλλοντος θα ζητήσει αναβολή της δίκης, με το αιτιολογικό πως δεν είναι έτοιμη η μελέτη που έχει εκπονήσει σχετικά με τα πλεονεκτήματα των διατάξεων του ΝΟΚ, γεγονός που θα εντείνει ακόμα περισσότερο την αβεβαιότητα ιδιαίτερα στους ιδιοκτήτες ακινήτων, που βλέπουν την ιδιοκτησία τους να απαξιώνεται, με κρατική βούλα.

Ν.Μ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης