Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

FTSE Russell: Σε watch list το Χρηματιστήριο Αθηνών για αναβάθμιση στις ανεπτυγμένες αγορές εντός 12 - 18 μηνών

FTSE Russell: Σε watch list το Χρηματιστήριο Αθηνών για αναβάθμιση στις ανεπτυγμένες αγορές εντός 12 - 18 μηνών
Μέχρι πρότινος, μόνο η S&P είχε θέσει το ΧΑ σε watch list - Ο ρόλος της Moody's... που δεν έχει αναβαθμίσει την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα
Σε watch list (κατάλογος παρακολούθησης) για αναβάθμιση -από τις αναδυόμενες- στις ανεπτυγμένες αγορές εντός των επόμενων 12-18 μηνών, πρόσθεσε το Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ) η FTSE Russell.
Σύμφωνα με τον οίκο, το Χρηματιστήριο Αθηνών πληροί τα παρακάτω κριτήρια:

• τα 22 κριτήρια ποιότητας των αγορών FTSE.
• τις ελάχιστες απαιτήσεις κεφαλαιοποίησης αγοράς και πλήθους τίτλων με βάση τα στοιχεία κλεισίματος στις 28 Ιουνίου 2024.
• βαθμολογία «Υψηλό» στο κατά κεφαλήν ακαθάριστο εθνικό εισόδημα.

Επιπλέον, η FTSE Russell λαμβάνει υπόψη πως η Ελλάδα διατηρεί αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας «speculative» (κερδοσκοπική) με βάση τη χαμηλότερη αξιολόγηση πιστωτικού κινδύνου που έχει τεθεί από τους τρεις κύριους οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.
Τούτου λεχθέντος, απαιτείται (σσ: μόνο η Moody's από τους τρεις αμερικανικούς οίκους αξιολόγησης, δεν έχει αναβαθμίσει την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα) αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας βαθμού «investment» (επενδυτική), με προοπτική (outlook) που δεν βαθμολογείται ως «αρνητική» για μια αναβάθμιση στην κατάσταση ανεπτυγμένης αγοράς.

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική είναι η μοναδική κεφαλαιαγορά εντός Ευρωζώνης που – από το 2013 οπότε και υποβαθμίστηκε – δεν είναι στις ανεπτυγμένες, αλλά στις αναδυόμενες.
Και, παρά το γεγονός ότι ανακτήσαμε την επενδυτική βαθμίδα, η κατάταξη στις ανεπτυγμένες αγορές είναι χρονοβόρα και δύσκολη, καθώς αποτελεί απόφαση τεσσάρων οίκων: του FTSE Russell, θυγατρικής του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, του MSCI της Morgan Stanley, του S&P Dow Jones Indices, θυγατρικής της S&P Global και του Εurostoxx, θυγατρικής του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης.
Μέχρι πρότινος, μόνο η S&P είχε θέσει το ΧΑ σε watch list, από τον περασμένο Αύγουστο.

«Εξαιρετική είδηση», σχολίασε ο ΥΠΕΘΟ Χατζηδάκης

Για μια «εξαιρετική είδηση» έκανε λόγο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (ΥΠΕΘΟ), Κωστής Χατζηδάκης, σημειώνοντας ότι «είναι αποτέλεσμα των θετικών εξελίξεων στην οικονομία, των θετικών προοπτικών που διανοίγονται αλλά και των συγκεκριμένων επιτυχημένων κινήσεων της κυβέρνησης στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων».
«Αναφέρω ενδεικτικά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, την εισαγωγή των μετοχών του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, την πώληση μετοχών της Helleniq Energy. Και κυρίως – λόγω μεγέθους και ειδικού βάρους των τραπεζών στην οικονομία – την ολοκλήρωση της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις συστημικές τράπεζες αλλά και τις εξελίξεις σε σχέση με τον πέμπτο τραπεζικό πυλώνα», συμπλήρωσε ο υπουργός.
«Το Ελληνικό Χρηματιστήριο οδεύει προς την ένταξη στις κορυφαίες κεφαλαιαγορές του κόσμου. Και αυτό δημιουργεί προϋποθέσεις για περαιτέρω εισαγωγή κεφαλαίων στη χώρα, βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης για τις εισηγμένες επιχειρήσεις, παραγωγικές επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας», καταλήγει σε δήλωσή του.

Πατέλης: Περισσότερα κεφάλαια θα εισρέουν στην ελληνική αγορά

O οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, Αλέξης Πατέλης, ανέφερε σε ανάρτησή του γράφει ότι «ο οίκος αξιολόγησης FTSE Russell ανακοίνωσε απόψε ότι βάζει το Χρηματιστήριο Αθηνών στη λίστα παρακολούθησης (watchlist) για πιθανή επάνοδό του στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών. Δηλαδή μετά την επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελληνική Δημοκρατία, και το χρηματιστήριο βρίσκεται πλέον μια ανάσα πριν την αναβάθμισή του σε ανεπτυγμένη αγορά.
Αυτό θα σημαίνει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη από τους ξένους επενδυτές, περισσότερα κεφάλαια που θα εισρέουν στην ελληνική αγορά, και περισσότερες ευκαιρίες για ανάπτυξη της οικονομίας μας. Θα φέρει μεγαλύτερη ρευστότητα και θα προσελκύσει περισσότερους θεσμικούς επενδυτές, συμβάλλοντας έτσι στην περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης