Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Νέες αλλαγές στα τιμολόγια ρεύματος - Έρχονται τα διζωνικά, καταργούνται τα νυχτερινά

Νέες αλλαγές στα τιμολόγια ρεύματος - Έρχονται τα διζωνικά, καταργούνται τα νυχτερινά
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκτίμησε ότι το νέο σύστημα θα μπορούσε να εφαρμοστεί από τις αρχές του 2025
Σχετικά Άρθρα

Νέες αλλαγές στα τιμολόγια ρεύματος, προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ανακοινώνοντας τη μετάβαση από το σημερινό σύστημα με το νυχτερινό ρεύμα σε ένα νέο τιμολόγιο με δύο ζώνες, αρχής γενομένης από το 2025.
Ειδικότερα, ο κ. Σκυλακάκης εξήγησε ότι το σύστημα με το νυχτερινό τιμολόγιο, δεν ανταποκρίνεται πλέον στα δεδομένα της αγοράς, δεδομένου ότι τις ώρες εκείνες το ρεύμα είναι ακριβότερο. Στον αντίποδα, το ρεύμα είναι σήμερα φθηνότερο τα μεσημέρια και τα Σαββατοκύριακα σύμφωνα με τον ίδιο. Στο βαθμό που οι αναλογικοί μετρητές της κατανάλωσης ρεύματος επιτρέπουν την ύπαρξη δύο ζωνών, έχει νόημα να περάσουμε σε ένα νέο διζωνικό σύστημα, αντί του νυχτερινού τιμολογίου.
«Θα περάσουμε από το λεγόμενο νυχτερινό ρεύμα σε ένα διζωνικό τιμολόγιο. Έχουμε αυτή τη στιγμή ένα απομεινάρι του παλιού ηλεκτρικού συστήματος, που όταν δεν υπήρχε ζήτηση το βράδυ -για να κρατηθούν οι θερμικές μονάδες- έδινε η τότε ΔΕΗ το νυχτερινό τιμολόγιο. Έλα ντε, όμως, που το βράδυ τώρα είναι η πιο ακριβή ώρα της ημέρας, και οι φθηνές ώρες είναι πια τα μεσημέρια, όταν δουλεύουν τα φωτοβολταϊκά, και τα Σαββατοκύριακα, προπαντός οι Κυριακές. Έχει λοιπόν νόημα να μετακινήσουμε τη ζήτηση εκεί που υπάρχει η φθηνή τιμή, γιατί αυτό θα επιτρέψει να είναι χαμηλότερα τα τιμολόγια που θα δίνουν οι πάροχοι.
Έχουμε αυτή τη στιγμή εγκατεστημένους αναλογικούς μετρητές, που έχουν τη δυνατότητα να έχουν μόνο δύο ζώνες, δεν είναι "έξυπνοι", είναι ολίγον "κουτοί" αλλά τις 2 ζώνες τις καταφέρνουνε. Είναι παλιά τεχνολογία, περασμένων δεκαετιών. Με αυτό το δεδομένο, θα πάμε και θα πούμε αντί να έχουμε νυχτερινό τιμολόγιο, θα πάμε σε δύο ζώνες, μία τις μεσημεριανές ώρες και τα Σαββατοκύριακα, τα οποία ενδιαφέρουν πολύ τις νοικοκυρές γιατί μπορούν να βάλουν εκεί τα πλυντήρια. Θα είναι για όλο το Σαββατοκύριακο και τις καθημερινές θα είναι για μεσημεριανές ώρες, από τις 10:00 μέχρι τις 15:00 ή 16:00. Είναι τεχνικό θέμα. Αυτό, νομίζω, μέχρι την αρχή του χρόνου θα μπορέσουμε το εισάγουμε» δήλωσε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης