Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σοκ στο ΝΑΤΟ – Ακυρώνεται η σύνοδος του Ramstein για Ουκρανία - Λιποτάκτης ο διοικητής της 152ης ταξιαρχίας στο Pokrovsk

Σοκ στο ΝΑΤΟ – Ακυρώνεται η σύνοδος του Ramstein για Ουκρανία - Λιποτάκτης ο διοικητής της 152ης ταξιαρχίας στο Pokrovsk
Ακυρώνεται αφνιδιαστικά η Σύνοδος του Ramstein για την Ουκρανία που ήταν προγραμματισμένη για τις 12 Οκτωβρίου - Σημάδια πλήρους κατάρρευσης των Ουκρανών στο ανατολικό μέτωπο  
Ραγδαίες και δραματικές είναι οι εξελίξεις στο ουκρανικό ζήτημα.
Το ΝΑΤΟ αντιλαμβάνεται πως όλα έχουν χαθεί και ασκεί πίεση στο ουκρανικό καθεστώς να αποδεχθεί τώρα τη συνθηκολόγηση προτού ο ρωσικός στρατός προχωρήσει και άλλο πέραν του Donbass.
Η προκαθορισμένη συνάντηση των ηγετών του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, των ΗΠΑ και της Γαλλίας στις 12 Οκτωβρίου ακυρώθηκε μαζί με τη σύνοδο κορυφής του Ramstein, δήλωσε την Τετάρτη (9/10/2024) ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Steffen Hebestreit.
Νωρίτερα τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν πως η συνάντηση της Ομάδας Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας (UDCG) στην αεροπορική βάση Ramstein στη Γερμανία, η οποία είχε προγραμματιστεί για τις 12 Οκτωβρίου, θα αναβληθεί λόγω απουσίας του Αμερικανού προέδρου Joe Biden.
«Η συνάντηση σε επίπεδο ηγετών του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, των ΗΠΑ και της Γαλλίας στο Ramstein δεν θα πραγματοποιηθεί», είπε ο Hebestreit προσθέτοντας ότι η σύνοδος δεν θα πραγματοποιηθεί ούτε μέσω τηλεδιάσκεψης.

ramstein_2.jpg
Kwiatkowski (Πεντάγωνο ΗΠΑ): Ούτε θαύμα δεν σώζει πλέον την Ουκρανία και γι' αυτό ακυρώθηκε η σύνοδος στο Ramstein

Η απόφαση του προέδρου Joe Biden να παραμείνει στις ΗΠΑ -με αποτέλεσμα την αναβολή της συνόδου κορυφής για την Ουκρανία στη Γερμανία που διοργανώνεται από το ΝΑΤΟ δεν οφείλεται στον τυφώνα Milton,
τονίζει η πρώην αναλύτρια του υπουργείου Άμυνας, αντισυνταγματάρχης εν αποστρατεία της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Karen Kwiatkowski.
Σύμφωνα με την ίδια, «η κυβέρνηση Biden βλέπει πως πρέπει να ελαχιστοποιήσει τις αποτυχίες που οδήγησαν στην καταστροφή της Ουκρανίας ως λειτουργικού κράτους της ΕΕ».
«Το παιχνίδι του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία έχει ολοκληρωθεί» είπε, αναφερόμενη στην αποτυχημένη αντεπίθεση του καθεστώτος Zelensky το 2023 και στο «σύνθετο στρατηγικό λάθος υπολογισμό» του Κιέβου στην περιοχή του Kursk, που κόστισε στην Ουκρανία ακόμη μεγαλύτερη απώλεια εδαφών και εξάντληση ανθρώπινου δυναμικού.
Η Kwiatkowski τόνισε πως ΗΠΑ και ΝΑΤΟ «καταλαβαίνουν πως δεν πρόκειται να υπάρξει ένα θαύμα που θα σώσει την Ουκρανία».

Ομοβροντία εντολών στην Ουκρανία να παραχωρήσει εδάφη

Δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι τις τελευταίες μέρες υπάρχει μία πραγματική ομοβροντία δημοσιευμάτων και αποκαλυπτικών δηλώσεων περί αναγκαστικής παραχώρησης εδαφών από τους Ουκρανούς στη Ρωσία προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος.
Την αρχή έκανε ο πρώην γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg ο οποίος δήλωσε πως η Ουκρανία θα αναγκαστεί να παραχωρήσει εδάφη και πρόσθεσε πως μετά τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ στις 5 Νοεμβρίου 2024 θα υπάρξουν διπλωματικές πρωτοβουλίες, ώστε η Ουκρανία να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία.
Μάλιστα ο Stoltenberg έφερε ως παράδειγμα τη Φινλανδία, η οποία όπως είπε, πολέμησε γενναία τη Σοβιετική Ένωση το 1939 αλλά τελικά έχασε το 10% της επικράτειάς της.
Στη συνέχεια όμως τα σύνορά της ήταν ασφαλή, παρατήρησε ο Stoltenberg.

Σημαντικές εξελίξεις μετά τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ στις 5/11

Σύμφωνα με τον πρώην επικεφαλής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας πρόοδος προς αυτή την κατεύθυνση είναι δυνατή μετά τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.
«Μετά τις εκλογές, μπορεί να υπάρξει μια νέα ώθηση, μια νέα προσπάθεια να κινηθεί η διπλωματική κατάσταση, αλλά δεν νομίζω ότι θα υψώσουμε λευκή σημαία και θα τα παρατήσουμε.
Μπορεί να υπάρξει μια προσπάθεια αλλαγής της κατάστασης στο πεδίο της μάχης, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίσουμε πως θα υπάρξει κινητικότητα στις διαπραγματεύσεις.
Η απόφαση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων ανήκει στην Ουκρανία, ωστόσο, πρέπει να δημιουργήσουμε συνθήκες κάτω από τις οποίες μπορούν να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Ρώσους, κάτι που θα τους επιτρέψει να παραμείνουν ανεξάρτητο κράτος», είπε ο Νορβηγός πολιτικός.
Στις 30 Σεπτεμβρίου, ο Stoltenberg δήλωσε ότι μια ειρηνευτική διευθέτηση στην Ουκρανία θα πρέπει να περιλαμβάνει όρους για εγγυήσεις ασφαλείας για το Κίεβο από τις δυτικές χώρες.
Κατά τη γνώμη του, οι δυτικές χώρες, με επικεφαλής τις ΗΠΑ πρέπει να παράσχουν στην Ουκρανία τέτοιες εγγυήσεις ασφαλείας ώστε «το κόστος της επανέναρξης του πολέμου να είναι πολύ υψηλό».
Ο Stoltenberg πρόσθεσε επίσης ότι αυτή τη στιγμή «δεν υπάρχει ασημένια σφαίρα» που μπορεί να αλλάξει την πορεία μιας ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.
Biden_zelensky.jpg


Το μοντέλο Δυτικής Γερμανίας και οι Financial Times

Ακλούθησαν οι Financial Times που έφεραν στο φως της δημοσιότητας ένα σχέδιο ειρήνευσης που συζητούν οι δυτικές χώρες και το οποίο ζητά από την Ουκρανία να παραιτηθεί από διεκδικήσεις σε εδάφη που έχει χάσει.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, οι σύμμαχοι του Κιέβου πιστεύουν ότι «ουσιαστικές εγγυήσεις ασφαλείας» θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για την επίλυση της σύγκρουσης.
Το υπό συζήτηση σχέδιο προϋποθέτει ότι η Ρωσία θα διατηρήσει τον έλεγχο των εδαφών που κατέχει.
Η Ουκρανία, εντός των συνόρων που θα προκύψουν τη στιγμή της σύναψης των συμφωνιών, θα λάβει προστασία από τις χώρες του ΝΑΤΟ βάσει του άρθρου 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ.
Οι FT αναφέρουν ότι ένα τέτοιο σχέδιο συζητείται στους κύκλους της εξωτερικής πολιτικής για περισσότερους από 18 μήνες.
Το δημοσίευμα αποκαλεί αυτό το μοντέλο «Δυτικογερμανικό», αφού πριν από την ενοποίηση της Γερμανίας, το δυτικό τμήμα της χώρας ήταν μέρος του ΝΑΤΟ και το ανατολικό ανήκε στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας.
Ωστόσο, η εφημερίδα σημειώνει ότι οι ΗΠΑ είναι αντίθετες, φοβούμενες ότι οι δυτικές χώρες θα παρασυρθούν στη σύγκρουση.

Δέος στο ΝΑΤΟ με τη ρωσική προέλαση στο Donbass

Eπιταχύνεται η ρωσική προέλαση στο Donbass ενώ ο ουκρανικός στρατός παρουσιάζει σημάδια συγκλονιστικής κατάρρευσης.
Στη Μόσχα πληθαίνουν οι αναφορές για άκρως επιτυχημένες ενέργειες του ρωσικού στρατού, αλλά και για εδαφικές επιτυχίες κοντά στο Toretsk, κοντά στο Kurakhovo και επομένως σε όλο το μέτωπο του Donetsk.
Ένα νέο «καζάνι» σχηματίζεται την ίδια ώρα γύρω από το Selidovo.
Την προηγούμενη μέρα, ο ρωσικός στρατός στο Toretsk προχώρησε κατά μήκος του δρόμου Torgovaya - Rudnichnaya, συνεχίζοντας την επίθεση στο ορυχείο Tsentralnaya.
Η επίθεση έγινε κοντά στην κεντρική αγορά, τα κυβερνητικά κτίρια και της τοπικής αστυνομίας.
Η Κεντρική Διοίκηση Ορυχείων βρίσκεται ήδη υπό τον έλεγχο Ρώσων στρατιωτών.
pokrovsk_2.JPG

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα ρωσικά στρατεύματα έχουν ήδη καταλάβει πλήρως όλα τα πολυώροφα κτίρια της πόλης.
Η περιοχή Zabalka είναι επίσης πλήρως υπό τον έλεγχο των Ρώσων.
Το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο έχει ήδη αντιληφθεί, πως θα χάσει τον έλεγχο του Toretsk την ερχόμενη εβδομάδα στο δεύτερο 10ήμερα του Οκτωβρίου.
Οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις ασκούν μεγάλη πίεση σε αυτόν τον τομέα της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης και οι Ουκρανοί δεν έχουν εφεδρείες.
Οι ταξιαρχίες των Ουκρανών δεν συμμετέχουν ενεργά στην άμυνα και περιορίζονται μόνο σε απελπισμένες πλευροκοπήσεις.
pokrovsk.jpeg
Τρομακτικές οι απώλειες των Ουκρανών

Οι απώλειες των Ουκρανών είναι τεράστιες.
Αναφέρεται χαρακτηριστικά η απώλεια ολόκληρης της 152ης ταξιαρχίας των Ουκρανών αυτή την κατεύθυνση.
Όπως παραδέχεται ο γνωστός Ουκρανός πολιτικός Igor Mosiychuk, υπάρχουν πολλοί νεκροί στην ταξιαρχία αλλά η διοίκηση αναφέρει τις απώλειες ως «αγνοούμενους».
Ο Ουκρανός αξιωματούχος Sergey Prytula επιβεβαιώνει επίσης τις τεράστιες απώλειες των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων (AFU), σημειώνοντας ότι το μέσο επίπεδο στελέχωσης των μονάδων του ουκρανικού στρατού δεν υπερβαίνει πλέον το 20% και σε πολλές άλλες είναι ακόμη μικρότερο.
Την άνοιξη, το ποσοστό αυτό ήταν περίπου 40%.
Αυτό δείχνει ότι το Κίεβο δεν έχει χρόνο να αναπληρώσει τις απώλειες με επιστρατευμένα άτομα.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι πληροφορίες είναι ενδεικτικές.
Κοντά στο Pokrovsk μια ολόκληρη ταξιαρχία εξαφανίστηκε «ξαφνικά».

Λιποτάκτησε ο Ουκρανός ταξίαρχος

Στο Κίεβο βρέθηκε ο διοικητής της εξαφανισμένης ταξιαρχίας των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων .
Ο Yuri Maximov διοικητής της 152ης ταξιαρχίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, οι στρατιωτικοί του οποίου χάνονται στην κατεύθυνση Pokrovsk στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk δραπέτευσε από το πεδίο της μάχης, αποκάλυψε ο Ουκρανός πρώην βουλευτής, Igor Mosiychuk, στο κανάλι του στο Telegram.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο διοικητής βρίσκεται τώρα στο Κίεβο.
Ο Mosiychuk ισχυρίζεται ότι ο Ουκρανός διοικητής «βγάζει χρήματα» ως υπάλληλος του εδαφικού κέντρου στρατολόγησης.
pokrovsk_1.JPG

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα για την 152η ταξιαρχία αλλά η 150η και η 151η, που εστάλησαν επίσης εδώ για να «μπαλώσουν» τις τρύπες στο μέτωπο, είναι επίσης στη λίστα των αγνοουμένων.
Το καθεστώς του Κιέβου δεν είχε τόσο μεγάλης κλίμακας απώλειες εδώ και πολύ καιρό.
Είναι σοκαριστικό. Απλοί φιλειρηνικοί πολίτες μετά από ελάχιστες μέρες στρατιωτικής εκπαίδευσης στέλνονται ως πρόβατα για σφαγή.
Είναι σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρξει άλλη έκβαση εκτός της απόλυτης στρατιωτικής συντριβής των Ουκρανών.
Η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να πολεμήσει με το 90% όλων όσοι επιστρατεύθηκαν βίαια.
pokrovsk_map.jpg

Κατάρρευση Ουκρανών και στο Kursk

Την ίδια στιγμή οι ρωσικές δυνάμεις την επίθεσή τους στη συνοριακή περιοχή Kursk.
Οι μάχες δεν σταματούν, οι Ουκρανοί βρίσκονται σε άμυνα και ο ρωσικός στρατός διατηρεί την πρωτοβουλία, συνεχίζοντας τις επιθέσεις για να εκδιώξει τον εχθρό από τις περιοχές των οικισμών Plekhovo, Darino και Nikolaevo-Daryino.
Επιθέσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στη Lyubimovka, όπου η 106η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία έχει ήδη καταλάβει περισσότερο από τον μισό οικισμό.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας, τρεις αντεπιθέσεις των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων απωθήθηκαν προς την κατεύθυνση των Lyubimovka, Plekhovo και Raski Porecsi.
Οι απώλειες των Ουκρανών μόνο το τελευταίο 24ωρο ξεπερνούν τους 200 μαχητές και μισθοφόρους ενώ καταστράφηκαν τρία τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, καθώς και 4 πυροβόλα, δύο όλμοι και τρία οχήματα.
Το Ουκρανικό Γενικό επιτελείο δεν έχει άλλες εφεδρείες για μία πιθανολογούμενη αλλά σχεδόν αδύνατο να πραγματοποιηθεί αντεπίθεση το 2025.
Δεν υπάρχει στρατιωτικός εξοπλισμός ακόμη και για άμυνα στο Donbass.
Ο παράνομος πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky απαιτεί συνεχώς την ανάληψη επιθετικών πρωτοβουλιών από τον Ανώτατο Διοικητή Alexander Syrsky, αλλά η περιπέτεια του Kursk κατέστρεψε εντελώς την ικανότητά των AFU να πραγματοποιούν
prokorvsk_3.png

www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης