Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ποιοι φόροι πληρώνονται στην ώρα τους - Οι εμπρόθεσμες πληρωμές από επιχειρήσεις, οι αργοπορημένοι τα νοικοκυριά

Ποιοι φόροι πληρώνονται στην ώρα τους - Οι εμπρόθεσμες πληρωμές από επιχειρήσεις, οι αργοπορημένοι τα νοικοκυριά
Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ
Σχετικά Άρθρα
Τον χάρτη της φορολογικής συμμόρφωσης στο επτάμηνο Ιανουαρίου- Ιουλίου 2024 με κριτήριο την έγκαιρη πληρωμή των φόρων καταγράφουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, σύμφωνα με τα οποία στην κορυφή της πυραμίδας βρίσκονται οι επιχειρήσεις καθώς 9 στις 10 καταβάλλουν το φόρο εισοδήματος χωρίς καθυστέρηση, ενώ τις χαμηλότερες επιδόσεις παρουσιάζουν τα φυσικά πρόσωπα με το ποσοστό εμπρόθεσμης πληρωμής να ανέρχεται στο 75,15%.

Αναλυτικότερα, από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για τη φορολογική συμμόρφωση ανά κατηγορία φόρων προκύπτουν τα εξής:

Φόρος εισοδήματος επιχειρήσεων: Από τα 2,027 δις. ευρώ που θα έπρεπε να καταβληθούν στο 7ηνο Ιανουαρίου- Ιουνίου πληρώθηκαν εμπρόθεσμα τα 1,839 δισ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι η το ποσοστό εμπρόθεσμης πληρωμής του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων διαμορφώνεται στο 90,69%.

Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων: Η εισπραξιμότητα διαμορφώθηκε στο 7μηνο σε 75,15% καθώς από το συνολικό ποσό του 1,080 δισ. ευρώ οι φορολογούμενοι πλήρωσαν 812 εκατ. ευρώ. Δηλαδή σχεδόν τρία στα δέκα ευρώ του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων έμειναν απλήρωτα με αποτέλεσμα τη διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Τον Ιούλιο το ποσοστό φορολογικής συμμόρφωσης ήταν μόλις 57,45%, προκαλώντας ανησυχία στο υπουργείο Οικονομικών για τη συνέπεια που θα επιδείξουν οι φορολογούμενοι και κυρίως οι επαγγελματίες με την εξόφληση του φετινού φόρου λόγω της μεγάλης επιβάρυνσης από το τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης.

ΦΠΑ: Από τα 10,078 δισ ευρώ το δημόσιο εισέπραξε τα 8,201 δισ. ευρώ δηλαδή το ποσοστό συμμόρφωσης διαμορφώθηκε στο 81,37%. Τον Ιούλιο το ποσό που έπρεπε να πληρωθεί ανέρχονταν σε 1,727 δις. ευρώ αλλά το ποσό που εισέρρευσε τελικά στα δημόσια ταμεία ήταν 1,395 δισ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι η ο δείκτης εμπρόθεσμης πληρωμής διαμορφώθηκε στο 80,77%.

Φόρος ακίνητης περιουσίας: Η εισπραξιμότητα στο 7μηνο ανήλθε σε 77,43% καθώς από τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ ύψους 1,310 δις. ευρώ που είχαν βεβαιωθεί πληρώθηκε ποσό 1,015 δισ. ευρώ. Τον Ιούλιο 6.167.304 ιδιοκτήτες κατέβαλλαν 169,52 εκατ. ευρώ την ώρα που η συνολική οφειλή ήταν ύψους 208,38 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 81,35% των υπόχρεων πλήρωσε το φόρο στην ώρα του.

Κατά μέσον όρο το ποσοστό φορολογικής συμμόρφωσης στο 7μηνο για ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων ανήλθε το 81,85%, δηλαδή 8 στους 10 φορολογούμενους ήταν συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους στην εφορία. Τα υψηλά ποσοστά εισπραξιμότητας συνεχίζουν να τροφοδοτούν το πλεόνασμα στα φορολογικά έσοδα του δημοσίου και σε συνδυασμό με τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής και τα επιπλέον που φέρνει η ακρίβεια καθιστούν εφικτό τον στόχο που έχει στον προϋπολογισμό για 2,4% του ΑΕΠ ενδεχομένως και υψηλότερα.

Νέα καθυστέρηση στα bonus

Αξίζει να σημειωθεί ότι κομβικό ρόλο στη μάχη για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής παίζουν οι καταγγελίες των πολιτών μέσω της εφαρμογής «Appodixi». Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΥΠΕΘΟ Όμηρο Τσάπαλο μέχρι στιγμής έχουν γίνει περίπου 190.000 καταγγελίες εκ των οποίων οι 89.400 είναι επώνυμες.
Η πλειονότητα των αποδείξεων είναι Ωστόσο, μέχρι στιγμής κανένας πολίτης δεν δικαιούται το χρηματικό «bonus» της ΑΑΔΕ που φθάνει έως 3.000 ευρώ καθώς από τον Δεκέμβριο του 2023 που ψηφίστηκε η διάταξη για την επιβράβευση αυτών που καρφώνουν περιστατικά με μαϊμού αποδείξεις δεν προέκυψε καμία υπόθεση εκτεταμένης φοροδιαφυγής από επώνυμη καταγγελία. Παράλληλα υπάρχουν μια σειρά από τεχνικά θέματα που πηγαίνουν ακόμη πιο πίσω το μέτρο της επιβράβευσης των πολιτών με το πιο πιθανό σενάριο να τεθεί σε εφαρμογή από τον καινούργιο χρόνο.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης