Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ρωσία καταγγέλλει τον αποκλεισμό του ΟΗΕ από το Ισραήλ - Σε κίνδυνο η βοήθεια προς τη Γάζα

Η Ρωσία καταγγέλλει τον αποκλεισμό του ΟΗΕ από το Ισραήλ - Σε κίνδυνο η βοήθεια προς τη Γάζα
Το νομοσχέδιο απαγορεύει στους Ισραηλινούς αξιωματούχους να συναντώνται με υπαλλήλους της UNRWA
Τα ισραηλινά νομοσχέδια που απαγορεύουν τις δραστηριότητες της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) προκαλούν ανησυχία και αμηχανία, καθώς αν περάσουν, θα θέσουν σε κίνδυνο τις παραδόσεις βοήθειας όχι μόνο στους ανθρώπους στη Λωρίδα της Γάζας αλλά και στους πρόσφυγες σε γειτονικές χώρες, δήλωσε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Vasily Nebenzya.
«Ιδιαίτερη ανησυχία και αμηχανία προκαλούν δύο νομοσχέδια -για την απαγόρευση δραστηριοτήτων στο Ισραήλ και για την αφαίρεση της ασυλίας των υπαλλήλων- που βρίσκονται υπό επεξεργασία από την επιτροπή εξωτερικής πολιτικής ασφάλειας της Κνέσετ », δήλωσε ο ίδιος κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε κίνδυνο η βοήθεια προς τη Γάζα

«Σε περίπτωση που αυτά τα νομοσχέδια περάσουν σε νόμους, θα τεθούν σε κίνδυνο οι περαιτέρω δραστηριότητες στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, καθώς και οι προοπτικές για την παροχή βοήθειας στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στις γειτονικές αραβικές χώρες».
Ο Ρώσος διπλωμάτης τόνισε ότι μια τέτοια κίνηση θα αποτελούσε παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και «θα έχει τις πιο αρνητικές συνέπειες τόσο για τη Μέση Ανατολή όσο και για ολόκληρο το σύστημα του ΟΗΕ».
«Στην πραγματικότητα, το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι έχει το δικαίωμα να επιβάλλει αυθαίρετες απαγορεύσεις στις δραστηριότητες των εξειδικευμένων οργανισμών του ΟΗΕ. Συνάδελφοι, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο», τόνισε.
Νωρίτερα τον Οκτώβριο, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Ασφάλειας της Κνεσέτ ενέκρινε το νομοσχέδιο για την απαγόρευση της UNRWA στη χώρα.
Το νομοσχέδιο απαγορεύει στους Ισραηλινούς αξιωματούχους να συναντώνται με υπαλλήλους της UNRWA, να τους χορηγούν βίζες ή να τους παρέχουν οικονομικά προνόμια. Πέραν αυτού, οι αρχές του Ισραήλ σχεδιάζουν να κινήσουν ποινικές υποθέσεις εναντίον υπαλλήλων της UNRWA που θεωρούνται ύποπτοι για συμμετοχή σε τρομοκρατικές δραστηριότητες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης