Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: «Ξεκόλλησαν» από τα χαμηλά 21 μηνών τα επιτόκια στεγαστικών δανείων - «Άλμα» 0,2% στο 30ετές

ΗΠΑ: «Ξεκόλλησαν» από τα χαμηλά 21 μηνών τα επιτόκια στεγαστικών δανείων - «Άλμα» 0,2% στο 30ετές
Το 15ετές αυξήθηκε κατά 16 μονάδες βάσης και έφθασε στο 5,41%
Σχετικά Άρθρα
Σημαντική άνοδο μετά από τέσσερις μήνες πτώσης, σημείωσαν τα επιτόκια στεγαστικών δανείων που προσφέρουν οι αμερικανικές τράπεζες, καθώς μετριάζονται οι προσδοκίες για μία νέα, δραστική μείωση 50 μ.β. στα επιτόκια πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) εντός του 2024.
Ειδικότερα, για το επταήμερο έως 10/10, η μέση τιμή στο 30ετές διαμορφώθηκε στο 6,32%, έχοντας αυξηθεί κατά 20 μ.β. σε σύγκριση με μία εβδομάδα πριν, σύμφωνα με τα στοιχεία της Freddie Mac. Ένα χρόνο ακριβώς πριν, το μέσο επιτόκιο ήταν στο 7,57%.
Σε ό,τι αφορά στο 15ετές στεγαστικό δάνειο, το μέσο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 16 μ.β. και έφθασε στο 5,41% -από 6,89% πέρυσι.
Τα επιτόκια για το 30ετές στεγαστικό δάνειο έφθασαν τον Οκτώβριο 2023 στο υψηλό 25ετίας του 7,79%, ενώ παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα μέχρι πριν λίγες εβδομάδες -στο 7,72% το υψηλό του 2024.
«Μετά τη δημοσίευση μιας ισχυρότερης από την αναμενόμενη έκθεση για τις θέσεις εργασίας του Σεπτεμβρίου, το στεγαστικό δάνειο σταθερού επιτοκίου 30 ετών σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Απρίλιο.
Ωστόσο, η άνοδος των επιτοκίων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις μετατοπίσεις των προσδοκιών και όχι στην οικονομία, η οποία ήταν ισχυρή για το μεγαλύτερο μέρος του έτους.
Αν και τα υψηλότερα επιτόκια καθιστούν την προσιτότητα πιο δύσκολη, δείχνει την οικονομική ισχύ που θα συνεχίσει να υποστηρίζει την ανάκαμψη της στεγαστικής αγοράς», σχολιάζει η Freddie Mac.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης