Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ενώ το Χρηματιστήριο δεν έχει αφήγημα για τις ανεπτυγμένες αγορές η ΕΧΑΕ κάνει διακοπές σε πεντάστερα ξενοδοχεία

Ενώ το Χρηματιστήριο δεν έχει αφήγημα για τις ανεπτυγμένες αγορές η ΕΧΑΕ κάνει διακοπές σε πεντάστερα ξενοδοχεία
“Μπαράζ” παρουσιάσεων σε πεντάστερα ξενοδοχεία σε Παρίσι, Φρανκφούρτη, Γενεύη - Η Βιέννη έχει 7 δισ. ευρώ μηνιαίες συναλλαγές και λιγότερα roadshow αλλά διαθέτει 2,1 εκατ. Αυστριακούς επενδυτές
Αντιστρόφως ανάλογη των παρουσιάσεων σε πεντάστερα ξενοδοχεία σε Παρίσι, Φρανκφούρτη και σύντομα σε Γενεύη, διαμορφώνεται η απόδοση του "ξενοδοχείου" ΕΧΑΕ.
Η πάλαι ποτέ σηματωρός μετοχή του χρηματιστηρίου, όχι μόνο δεν εμφανίζει την απόδοση του Γενικού Δείκτη (9%), αλλά χάνει 17% από την αρχή του χρόνου και 8,6% το τελευταίο τρίμηνο. Όταν ως διοίκηση χάνεις στην μετοχή σου και η αγορά είναι ανοδική όχι μόνο δεν προσθέτεις αξία, αλλά μάλλον την καταστρέφεις.
Το άσχημο, όμως, είναι εκτός από την ΕΧΑΕ, με την έλλειψη ρευστότητας καταστρέφονται και οι υπόλοιπες αξίες.
Άσχημη μεν η συγκυρία και αυξημένο ρίσκο όπως υποστηρίζουν οι ξένοι διαχειριστές - λόγω του πολέμου Ισραήλ – Λιβάνου – Ιραν - ωστόσο στις ίδιες συνθήκες το χρηματιστήριο της Βιέννης (με συνολική κεφαλαιοποίηση 130 δισ. ευρώ) πραγματοποίησε τον Σεπτέμβριο άνω των 7 δισ. ευρώ μηνιαίων συναλλαγών έναντι 2,2 δισ. ευρώ της ελληνικής αγοράς.
Επιπρόσθετα, το Αυστριακό χρηματιστήριο εκτός από την συμμετοχή ξένων επενδυτών και ξένων εταιρειών, λειτουργεί αγορά ομολόγων με υψηλή ρευστότητα.
Στο χρηματιστήριο, όμως, έναντι του 2023 οι αυστριακοί επενδυτές ανήλθαν σε 2,1 εκατ. σημειώνοντας αύξηση 2% σε σχέση με το 2023.
Επίσης, παρά την αυξημένη συμμετοχή ξένων θεσμικών επενδυτών (32% ΗΠΑ, 19,7% Βρετανία κα) την προσέλκυση πάνω από 9 δισ. ευρώ σε εκδόσεις χρέους για το 2024, την διαπραγμάτευση άνω των 800 ξένων εταιρειών, ένα από τα πιο παλιά χρηματιστήρια της Ευρώπης διαθέτει μια ισχυρή αγορά τοπικών επενδυτών την οποία και ενθαρρύνει – και όπως αναφέρει υπάρχει χώρος για βελτίωση. Σύμφωνα με έρευνα του χρηματιστηρίου της Βιέννης, το 1/5 στις ηλικίες μεταξύ 16-19 χρονών ήδη επενδύει στο χρηματιστήριο, ενώ τα 2/3 που δεν κατέχουν μετοχές σχεδιάζουν να επενδύσουν!!
Και μόνο το 75% απάντησε ότι η έλλειψη χρηματοοικονομικών γνώσεων είναι λόγος μη επένδυσης.

Δίχως αφήγημα στις ανεπτυγμένες αγορές και ψευδείς εξαγγελίες για Έλληνες επενδυτές

Απέναντι στα άλματα προόδου των συγκρίσιμων οικονομιών και αγορών (Πορτογαλία, Ισπανία, Αυστρία κα ) ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Α. Πατέλης παρουσιάζει την πρόοδο και την προσέλκυση επενδύσεων από την Ελλάδα από το 2019 και καλεί τους ξένους επενδυτές με μοναδικό επιχείρημα – μετά την επενδυτική βαθμίδα - την ένταξη σε λίστα παρακολούθησης για τις ξένες αγορές. (FTSE Russell).
H εξαφανισμένη ρευστότητα του “ζαλισμένου” ελληνικού χρηματιστηρίου το οποίο δεν μπορεί να απορροφήσει τους κραδασμούς μιας συναλλαγής 700 εκατ. ευρώ (Εθνική Τράπεζα) δεν απασχολεί καν το οικονομικό επιτελείο.
Όπως δεν απασχολεί το λάθος σε συναλλαγή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Τράπεζα Πειραιώς που επαναλήφθηκε στην συναλλαγή της Εθνικής Τράπεζα εις βάρος της ελληνικής λιανικής επενδυτικής και ξένων επενδυτών και προς όφελος μιας χούφτας καιροσκοπικών Hedge Funds.
Το ελληνικό αποθετήριο εδώ και χρόνια έχει σταματήσει να αναφέρει στα στατιστικά πόσοι Έλληνες επενδυτές βρίσκονται στις Τράπεζες.
Εάν τα ανέφερε όλοι θα γνώριζαν την ζημιά Ελλήνων τα κεφάλαια των οποίων είναι εγκλωβισμένα εδώ και μήνες;
Το ίδιο βεβαίως ισχύει και για τα ποσά που επενδύουν οι Έλληνες επενδυτές.
Τo γεγονός ότι, υπάρχουν μόλις 465 χιλ. ελληνικές μερίδες με υπόλοιπα και 9,7 χιλ. ξένοι και οι ενεργοί κωδικοί είναι μόλις 21 χιλ. δεν αναφέρεται από κανέναν στις παρουσιάσεις, όπως και ότι επί πέντε χρόνια η κυβέρνηση έχει μείνει σε ψευδείς εξαγγελίες για φοροαπαλλαγές, για την δημιουργία λογαριασμών ΙSA για νέους αλλά και μια πριμοδότηση με 5000 ευρώ για τους νέους ηλικιακά επενδυτές.
Την ίδια περίοδο, οι εισηγμένες εταιρείες εφόσον κατέχουν πάνω από 10% σε μια εταιρεία με νόμο δεν υποχρεούνται να καταβάλλουν οποιοδήποτε φόρο υπεραξίας κατά την πώληση των μετοχών.
Ύστερα από την "κλειστή" παρουσίαση της ΕΧΑΕ στο πεντάστερο Hyatt Vendome Paris, την "κλειστή" παρουσίαση της μεσαίας κεφαλαιοποίησης στην Φρανκφούρτη 9 Οκτωβρίου και στις 9 Δεκεμβρίου στη Γενεύη ενδιάμεσα θα επαναληφθεί το "κλειστό" συνέδριο της Morgan Stanley στο Λονδίνο σε συνεργασία με τις ελληνικές τράπεζες και αποκλεισμό άλλων χρηματιστηριακών με συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού.
Ως επιβράβευση βεβαίως μετά την μεγάλη περσινή “αποδοχή” από τους επενδυτές με την αναδοχή των Morgan Stanley, BofA, Deutche Bank στην εισαγωγή του Αεροδρομίου Αθηνών.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης