Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιράν: Νέο έγκλημα πολέμου από το Ισραήλ η επίθεση σε νοσοκομείο στα σύνορα Συρίας - Λιβάνου

Ιράν: Νέο έγκλημα πολέμου από το Ισραήλ η επίθεση σε νοσοκομείο στα σύνορα Συρίας - Λιβάνου
Σύμφωνα με το Ιράν, η ισραηλινή επιθετικότητα αντιπροσωπεύει παραβίαση των αρχών και των κανονισμών του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου
Το Ιράν καταδίκασε έντονα την ισραηλινή επίθεση σε νοσοκομείο που βρίσκεται στα σύνορα Συρίας-Λιβάνου, χαρακτηρίζοντάς την «έγκλημα πολέμου».
«Η επίθεση του σιωνιστικού καθεστώτος στο νοσοκομείο 56 κλινών της Ερυθράς Ημισελήνου της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στη Συρία, μαζί με την αποθήκη φαρμάκων της στις 9 Οκτωβρίου 2024, και πυρπόλησή του, ενώ δημιούργησε ένα σοβαρό εμπόδιο η παροχή ανθρωπιστικών υπηρεσιών θεωρείται έγκλημα πολέμου», τόνισε ο Kazem Gharibabadi, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν για τις Διεθνείς Υποθέσεις.
Υπογράμμισε ότι η ισραηλινή επιθετικότητα αντιπροσωπεύει παραβίαση των αρχών και των κανονισμών του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, όπως περιγράφονται στις τέσσερις Συμβάσεις της Γενεύης του 1949 και των εθιμικών διεθνών ανθρωπιστικών κανόνων, που απαγορεύουν κατηγορηματικά οποιαδήποτε επίθεση σε τοποθεσίες αμάχων, ιδιαίτερα ιατρικές εγκαταστάσεις και νοσοκομεία.
Το ισραηλινό χτύπημα είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή ασθενοφόρων και όλου του ιατρικού εξοπλισμού εντός της εγκατάστασης, η οποία δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τους εκτοπισμένους Λιβανέζους στα σύνορα Συρίας-Λιβάνου.
Το νοσοκομείο περιείχε επίσης προμήθειες τροφίμων, ιατρικό εξοπλισμό και φάρμακα, όλα έφεραν τη σημαία και τα σύμβολα της Ερυθράς Ημισελήνου.
Η επίθεση κατέστρεψε τα ασθενοφόρα, το νοσοκομείο υπαίθρου και ολόκληρο το απόθεμά του.
Ο Esmaeil Baghaei, εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε την Πέμπτη (10/10) ότι η πρόσφατη επίθεση υπογραμμίζει την κατάφωρη περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου από το Ισραήλ.
Ο Μπαγκάι κάλεσε για παγκόσμια καταδίκη της επίθεσης και προέτρεψε διεθνείς οργανισμούς, όπως η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), να αναλάβουν δράση.
Τόνισε επίσης την επείγουσα ανάγκη για διεθνή βοήθεια για την υποστήριξη χιλιάδων Λιβανέζων που εκτοπίστηκαν από την πρόσφατη επίθεση του Ισραήλ.
Σε απάντηση στην επίθεση, ο επικεφαλής της ιρανικής Ερυθράς Ημισελήνου υπογράμμισε ότι το νοσοκομείο φέρει ξεκάθαρα τη σημαία του IRCS, όπως αναφέρει το πρακτορείο IRNA.
«Σκοπεύουμε να υποβάλουμε καταγγελία κατά του Ισραήλ μέσω διεθνών forum», επιβεβαίωσε.
Από την έναρξη του πολέμου τους στη Λωρίδα της Γάζας πέρυσι, οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής δεν παραλείπουν τις αστικές υποδομές από την επιθετικότητά τους, στοχεύοντας συχνά νοσοκομεία, καταφύγια, σχολεία και κατοικημένες γειτονιές.
Στη Γάζα, η ισραηλινή επίθεση έχει σκοτώσει μέχρι στιγμής περισσότερους από 42.000 Παλαιστίνιους, ενώ στον Λίβανο, περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ως αποτέλεσμα των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών, οι οποίες στόχευσαν επίσης κέντρα υγείας και πληρώματα ασθενοφόρων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης