Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δύο ακόμη μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ μέσα στο 2024 – Τρέχει να προλάβει την οικονομική στασιμότητα

Δύο ακόμη μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ μέσα στο 2024 – Τρέχει να προλάβει την οικονομική στασιμότητα
Ο ρυθμός αύξησης των τιμών στη ζώνη του ευρώ μειώθηκε στο 1,8% τον Σεπτέμβριο, κάτω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για 2%
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρόκειται να πραγματοποιήσει την τρίτη μείωση των επιτοκίων φέτος, κατά τη συνεδρίασή της αυτή την Πέμπτη, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναγνωρίζουν ότι οι κίνδυνοι πληθωρισμού μειώνονται ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν.
Ο ρυθμός αύξησης των τιμών στη ζώνη του ευρώ μειώθηκε στο 1,8% τον Σεπτέμβριο, κάτω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για 2%.
Ο βασικός πληθωρισμός, ο οποίος αφαιρεί τα πιο ευμετάβλητα συστατικά της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού, έφτασε σε χαμηλό δυόμισι ετών στο 2,7%.
Αυτά τα στοιχεία συνέχισαν σε γενικές γραμμές να μειώνονται ακόμη και μετά την μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης από την ΕΚΤ τον Ιούνιο και πάλι κατά το ίδιο ποσό τον Σεπτέμβριο, με την κεντρική τράπεζα να οδηγεί το βασικό της επιτόκιο - τη διευκόλυνση καταθέσεων - από το υψηλό ρεκόρ του 4% στο 3,5% στις δύο συνεδριάσεις.
Οι χρηματαγορές έχουν τιμολογήσει όχι μόνο μια μείωση 25 μονάδων βάσης κατά τη συνεδρίαση του Οκτωβρίου, αλλά και μια περαιτέρω μείωση στο 3% στην επόμενη και τελευταία συνεδρίαση του έτους τον Δεκέμβριο.
Οι προσδοκίες για ταχύτερη νομισματική χαλάρωση έχουν αυξηθεί από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ της 12ης Σεπτεμβρίου, εν μέσω μιας σειράς σχολίων από αξιωματούχους και χαμηλότερων από το αναμενόμενο αναγνώσεων πληθωρισμού από τα κράτη της ζώνης του ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Francois Villeroy de Galhau περιέγραψε την περασμένη εβδομάδα μια μείωση των επιτοκίων τον Οκτώβριο ως «πολύ πιθανή» και είπε ότι ένα τέτοιο βήμα «δεν θα είναι το τελευταίο».
«Η νίκη ενάντια στον πληθωρισμό είναι ορατή», δήλωσε ο Villeroy στον ραδιοφωνικό σταθμό France Info, σημειώνοντας ότι θα μπορούσαν να ακολουθήσουν κάποια αστάθεια και αυξήσεις στο βασικό επιτόκιο.
Την ίδια ώρα, η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde είπε στους βουλευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα τέλη του περασμένου μήνα ότι οι τελευταίες εξελίξεις ενίσχυσαν την «πεποίθηση της κεντρικής τράπεζας ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο εγκαίρως» και είπε ότι αυτό θα ληφθεί υπόψη τον Οκτώβριο.
Οι αναλυτές της Citi περιέγραψαν αυτό το σήμα ως μια «στροφή» από τα μηνύματα της Lagarde της 12ης Σεπτεμβρίου, η οποία πρότεινε μια «σταδιακή προσέγγιση» στις μειώσεις των επιτοκίων ήταν πιο κατάλληλη, δεδομένων των κινδύνων για τις προοπτικές για τον πληθωρισμό.
Ακόμη και ο γνωστός ως γεράκι της ΕΚΤ, Joachim Nagel, επικεφαλής της γερμανικής Bundesbank, είπε στην Table Media νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η τάση του πληθωρισμού ήταν «καλά νέα» και ότι ήταν ανοιχτός να συζητήσει μια άλλη μείωση.

Αδύναμη ανάπτυξη

Οι προσδοκίες για συνεχόμενες περικοπές έχουν επίσης αυξηθεί από τη συνεχιζόμενη υποτονικότητα της οικονομικής δραστηριότητας της ζώνης του ευρώ, καθώς και από τον τόνο που έθεσε η απόφαση της 18ης Σεπτεμβρίου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης .
«Σαφώς τα πιο ήπια δεδομένα δραστηριότητας και ο ταχύτερος αποπληθωρισμός είχαν άμεσο αντίκτυπο τόσο στην επικοινωνία της ΕΚΤ όσο και στις αγορές», ανέφεραν οι στρατηγικοί αναλυτές της Barclays.
Τα στοιχεία του σύνθετου δείκτη των υπευθύνων αγορών, που μετρούν τις υπηρεσίες και τη μεταποιητική δραστηριότητα, δείχνουν στασιμότητα το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Capital Economics.
Αυτό θα ακολουθούσε τη χλιαρή ανάπτυξη 0,3% το δεύτερο τρίμηνο.
Η αυστηρή νομισματική πολιτική επιβραδύνει την ανάπτυξη, εκτός από διαρθρωτικά ζητήματα όπως η πτώση της γερμανικής βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Jack Allen-Reynolds, αναπληρωτής επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics για την ευρωζώνη.
Αυτό τον οδήγησε να προβλέψει ότι οι μειώσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ θα πραγματοποιηθούν τόσο αυτή την εβδομάδα όσο και σε κάθε μία από τις προσεχείς συνεδριάσεις της κεντρικής τράπεζας, έως ότου το επιτόκιο καταθέσεων φτάσει στο 2,5%.
Αυτή η προοπτική οφείλεται επίσης στη χαλάρωση της αγοράς εργασίας και στην βραδύτερη αύξηση των μισθών που συμβάλλουν στη μείωση του πληθωρισμού των υπηρεσιών τους επόμενους μήνες, πρόσθεσε.
Η ίδια η ΕΚΤ περιόρισε την ετήσια πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της ευρωζώνης τον περασμένο μήνα λόγω της ασθενέστερης εγχώριας ζήτησης, προβλέποντας τώρα άνοδο του ΑΕΠ κατά 0,8%, έναντι 0,9% προηγουμένως.

Προσαρμογή στη γλώσσα

Οικονομολόγοι της Bank of America Global Research ανέφεραν σε σημείωμα της Κυριακής ότι αναμένουν από την ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα χωρίς να κάνει σημαντικές αλλαγές στην καθοδήγησή τους.
«Κατά την άποψή μας, αυτή είναι η αρχή αυτής της επιταχυνόμενης τροχιάς στο 2% μέχρι τον Ιούνιο του 2025 και περαιτέρω στο 1,5% μέχρι το τέλος του 2025», ανέφεραν.
«Ωστόσο, η ΕΚΤ είναι πολύ απίθανο να ανακοινώσει κάτι τέτοιο.
Η προσέγγιση της «κάθε συνάντησης» και η εξάρτηση από τα δεδομένα είναι πιθανό να παραμείνουν σταθερά στη θέση τους, ίσως απλώς πασπαλισμένα από (λεκτικές) αναφορές για την αυξανόμενη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιστρέψει στον στόχο».
Η Γερμανία δεν έχει ακόμη ένα «καλό σχέδιο» για να διορθώσει τα διαρθρωτικά της ζητήματα, λέει ο οικονομολόγος
Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Berenberg, Holger Schmieding, η Lagarde είναι απίθανο να διορθώσει τις προσδοκίες της αγοράς για μείωση του Δεκεμβρίου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της Πέμπτης — κλειδώνοντας έτσι την τιμολόγηση. δημοσιεύει νέες προβολές προσωπικού τον Δεκέμβριο.
Ωστόσο, προειδοποίησε επίσης ότι η κεντρική τράπεζα διατρέχει σήμερα τον κίνδυνο υπερβολικής αντίδρασης και χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής πολύ και πολύ γρήγορα.
«Το επόμενο έτος, ο πληθωρισμός δεν θα πρέπει να είναι μείζον ζήτημα...
Ωστόσο, αυτό δεν θα ισχύει για το 2026 και το 2027, κατά την άποψή μας», είπε.
Μόλις ο ρυθμός ανάπτυξης της ευρωζώνης επιστρέψει στο φυσιολογικό την άνοιξη του επόμενου έτους, όπως αναμένει η ΕΚΤ, ο πληθωρισμός των μισθών θα ανακάμψει και η πιο ισχυρή ζήτηση θα επιτρέψει στις εταιρείες να μετακυλίσουν υψηλότερα κόστη στους καταναλωτές, υποστήριξε.
«Εάν η ΕΚΤ μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων σε πολύ κάτω από το 3% το 2025, πιθανότατα θα πρέπει να το αυξήσει ξανά στο 3% στα τέλη του 2026 ή στις αρχές του 2027», είπε ο Schmieding.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης