Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: «Σφίγγα» η Lagarde, δεν θα δώσει στοιχεία για το guidance της ΕΚΤ

Goldman Sachs: «Σφίγγα» η Lagarde, δεν θα δώσει στοιχεία για το guidance της ΕΚΤ
Η ΕΚΤ  δεν είναι πραγματικά πρόθυμη να δεσμευτεί σε μια συγκεκριμένη πορεία
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πιθανότατα θα μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης την Πέμπτη, αλλά οι αγορές δεν θα πρέπει να περιμένουν πολλά σε σχέση με τη μελλοντική καθοδήγηση (guidance), σύμφωνα με την Goldman Sachs.
Ο Jari Stehn, επικεφαλής Ευρωπαίος οικονομολόγος της Goldman Sachs, δήλωσε ότι ένας από τους λόγους που το ευρώ δεν έχει δεχθεί μεγαλύτερες πιέσεις τις τελευταίες εβδομάδες είναι ότι η ΕΚΤ μειώνει τα επιτόκια «με έναν πολύ εξαρτώμενο από τα δεδομένα τρόπο, χωρίς να σας δίνει πάρα πολλές κατευθύνσεις για το πού κατευθύνεται στη συνέχεια».

Μείωση επιτοκίων κατά 0,25%

«Πιστεύουμε ότι αυτό θα είναι σε μεγάλο βαθμό το μήνυμα και σήμερα», δήλωσε ο Stehn στην εκπομπή “Squawk Box Europe” του CNBC την Πέμπτη.
«Έτσι, θα έχουμε τη μείωση κατά 25 μονάδες βάσης», δήλωσε ο Stehn, επικαλούμενος τα ασθενέστερα οικονομικά στοιχεία.
«Αλλά αισθάνομαι ότι η ΕΚΤ σε αυτό το στάδιο δεν είναι πραγματικά πρόθυμη να δεσμευτεί σε μια συγκεκριμένη πορεία», τόνισε.
Σύμφωνα με τον αναλυτή της Goldman Sachs, η πρόεδρος της ΕΚΤ θα πει: «Κοιτάξτε, αν ο πληθωρισμός συνεχίσει να μειώνεται, μπορούμε να μειώσουμε κι άλλο, αλλά η έκταση, ο ρυθμός, όλα αυτά θα εξαρτηθούν από τα δεδομένα».
Οπότε τώρα νομίζω ότι οι αγορές κατανοούν αρκετά καλά αυτό το μήνυμα».

«Προστατεύει το ευρώ»

Το ευρώ προστατεύεται από εντονότερες απώλειες έναντι του αμερικανικού δολαρίου - παρά την ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ - εν μέρει επειδή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν δίνει ισχυρές κατευθύνσεις για το guidance.
Το ευρώ ήταν ασταθές έναντι του δολαρίου καθ' όλη τη διάρκεια του 2024, ξεκινώντας από τα 1,1044 δολάρια και υποχωρώντας στα 1,0853 δολάρια από την Πέμπτη.

Επιφυλακτικότητα για την Ευρωζώνη

Ο Stehn δήλωσε επίσης στο CNBC ότι δικαιολογείται η επιφυλακτικότητα σχετικά με τις προοπτικές της οικονομίας της ευρωζώνης.
«Τα εισερχόμενα στοιχεία ήταν αδύναμα, προφανώς έχουμε διάφορες προκλήσεις, από το εμπόριο μέχρι τα δημοσιονομικά και τον τομέα της μεταποίησης.
Έχουμε υποβαθμίσει τις προβλέψεις μας μερικές φορές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, προβλέπουμε ανάπτυξη 1% για το 2025, η οποία είναι χαμηλότερη από αυτή που προβλέπει η ΕΚΤ», τόνισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης