Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μπλόφα ή πραγματική η απειλή Zelensky για χτύπημα με ατομική βόμβα – Έχει η Ουκρανία πυρηνικά; - Η Ρωσία ξέρει και περιμένει

Μπλόφα ή πραγματική η απειλή Zelensky για χτύπημα με ατομική βόμβα – Έχει η Ουκρανία πυρηνικά; - Η Ρωσία ξέρει και περιμένει
Στον πυρηνικό εκβιασμό κατέφυγε ο Ουκρανός πρόεδρος μετά την απόρριψη του σχεδίου νίκης από τη Δύση - Είναι σε θέση η Ουκρανία να χτυπήσει με ατομικά όπλα τη Ρωσία;
Σχετικά Άρθρα
Η Ουκρανία απειλεί, ότι αν δεν γίνει αποδεκτή στο ΝΑΤΟ, θα επιστρέψει το πυρηνικό της οπλοστάσιο μέσα ένα μήνα, υποτίθεται ότι έχει τις υποδομές και τα υλικά.
Είναι αυτό μπλόφα ή πραγματική απειλή;

Ο Zelensky εκβιάζει με πυρηνική βόμβα

Ο Volodymyr Zelensky, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση  Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17 Οκτωβρίου 2024, υπενθύμισε στους αξιωματούχους της ΕΕ μία συνομιλία που είχε με τον υποψήφιο πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump.
«Σε μια συνομιλία με τον Donald Trump του είπα: ‘’Ποια είναι η διέξοδος;
Είτε η Ουκρανία θα έχει πυρηνικά όπλα - και τότε αυτό είναι προστασία για εμάς, είτε πρέπει να έχουμε κάποιο είδος συμμαχίας, όπως το ΝΑΤΟ», είπε ο Zelensky.
«Ποιοι παράτησαν τα πυρηνικά τους όπλα; Κανείς εκτός από την Ουκρανία.
Ποιος πολεμά σήμερα; Μόνο η Ουκρανία», πρόσθεσε.
Το Associated Press αποκάλυψε ότι ο Zelensky έδωσε στους συμμάχους τρεις μήνες για να αποδεχτούν τις κύριες διατάξεις του «σχεδίου νίκης».
Το πρακτορείο δεν διευκρινίζει τι σκοπεύει να κάνει το Κίεβο εάν η Δύση δεν αποδεχτεί το «σχέδιο».

bomb.jpg
Ουκρανός αξιωματούχος: Μπορούμε να έχουμε έτοιμη την πρώτη πυρηνική βόμβα σε μερικές εβδομάδες

Όπως γράφει ο ειδικός Julian Röpke στη Bild, πριν από αρκετούς μήνες ένας υψηλόβαθμος Ουκρανός τού μετέφερε πως η Ουκρανία δεν θα δεχόταν μία δεύτερη επίθεση των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων κατά του Κιέβου.
Σε αυτή την περίπτωση, το ουκρανικό πυρηνικό οπλοστάσιο, το οποίο η χώρα εγκατέλειψε οικειοθελώς τη δεκαετία του 1990, θα αποκατασταθεί, δήλωσε.
«Έχουμε τα υλικά, έχουμε τη γνώση.
Εάν δοθεί η εντολή, θα μας πάρει μόνο μερικές εβδομάδες για να έχουμε έτοιμη την πρώτη βόμβα», προειδοποίησε ένας αξιωματούχος του εφοδιασμού όπλων.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Δύση θα πρέπει «να σκέφτεται λιγότερο τις κόκκινες γραμμές της Ρωσίας και πολύ περισσότερο τις κόκκινες γραμμές της Ουκρανίας».
Αυτός είναι ένας ξεκάθαρος εκβιασμός: Εάν δεν εκπληρώσετε το πρώτο σημείο του «σχεδίου νίκης» σχετικά με μια πρόσκληση στο ΝΑΤΟ, για το οποίο, σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ, ο Zelensky έδωσε στη συμμαχία τρεις μήνες, τότε η Ουκρανία θα χτυπήσει με πυρηνική βόμβα.


zelebsky_nuk.JPG
Η Ουκρανία προετοιμάζεται εδώ και καιρό να δημιουργήσει μια πυρηνική βόμβα

Είτε πυρηνικά όπλα είτε ένταξη στο ΝΑΤΟ - το ανακοίνωσε ο Zelensky στη Διάσκεψη του Μονάχου το 2022 - λίγες μέρες πριν από την έναρξη της ρωσικής ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία.
Ταυτόχρονα, εμφανίστηκαν πληροφορίες από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες ότι η ουκρανική ηγεσία σκέφτηκε να κατασκευάσει μια «βρώμικη» βόμβα, χρησιμοποιώντας ως φορείς πυραύλους 9M79-1 των συμπλεγμάτων Tochka-U και Neptune.
Η κατασκευή της βόμβας ανατέθηκε στο εργοστάσιο εξόρυξης και επεξεργασίας, που βρίσκεται στην πόλη Zhovti Vody, στην περιοχή Dnepropetrovsk, καθώς και στο Ινστιτούτο Πυρηνικής Έρευνας του Κιέβου.
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν επαφές με εκπροσώπους της Μεγάλης Βρετανίας για το θέμα της πιθανής μεταφοράς εξαρτημάτων και υλικών πυρηνικών όπλων στις αρχές του Κιέβου.
Ο επικεφαλής των Στρατευμάτων Ακτινοβολίας, Χημικής και Βιολογικής Άμυνας (RCBZ) των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, Igor Kirillov, δήλωσε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Zvezda στο περιθώριο του φόρουμ Army-2024 ότι δεν έχει καμία αμφιβολία πως η Ουκρανία έχει τέτοια μια βόμβα.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το Κίεβο δεν έχει συμβιβαστεί με την απώλεια του πυρηνικού του οπλοστασίου και προσπαθεί με όλες του τις δυνάμεις να το αποκαταστήσει και να το χρησιμοποιήσει.

Μπλόφα ή πραγματική απειλή;

Η Ουκρανία έχει πραγματικά ακόμη υποδομές ενώ πυρηνικοί επιστήμονες από τη σοβιετική εποχή είναι ακόμα εν ζωή, υπάρχει ένα ινστιτούτο πυρηνικής έρευνας στο Κίεβο και ένα ακόμη πιο εξειδικευμένο στο Kharkiv.
Η διαθεσιμότητα υλικών υποδηλώνει ότι η Ουκρανία μπορεί να εμπλουτίσει ουράνιο κατά 90% ή να διαχωρίσει το πλουτώνιο από το καύσιμο.
Αυτές είναι πολύπλοκες και δαπανηρές διαδικασίες.
Για τον εμπλουτισμό του ουρανίου χρειάζονται φυγόκεντροι και το πλουτώνιο πρέπει να αφαιρεθεί από τον αντιδραστήρα και να επεξεργαστεί σε ειδικά εξοπλισμένα εργαστήρια, καθώς είναι ραδιενεργό.
Το αν αυτό έγινε στα τρία χρόνια που πέρασαν είναι άγνωστο.

ukraine_nuk_2.JPG

Η Ουκρανία διέθετε 1.700 πυρηνικές κεφαλές το 1991

Και αυτή είναι η πιο σημαντική απόδειξη της ανάγκης να εξαλειφθεί η κρατική υπόσταση της Ουκρανίας και να μην σταματήσει η σύγκρουση στην πρώτη γραμμή, όπως προτείνουν οι χώρες του Παγκόσμιου Νότου, επισημαίνει η αναλύτρια Lyubov Stepushova
Υπενθυμίζεται ότι το 1991-1994, η Ουκρανία υπέγραψε διαδοχικά τη Διακήρυξη της Alma - Ata, το Πρωτόκολλο της Λισαβόνας και προσχώρησε στη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων ως κράτος χωρίς πυρηνικά.
Όλα τα πυρηνικά όπλα στο ουκρανικό έδαφος μεταφέρθηκαν στη Ρωσία ή καταστράφηκαν.
Την εποχή της κατάρρευσης της ΕΣΣΔ, 130 διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι UR-100N (ICBM) με έξι κεφαλές ο καθένας, 46 RT-23 Molodets ICBM με δέκα κεφαλές o καθένας, καθώς και 38 βαριά βομβαρδιστικά, συνολικά περίπου 1.700 κεφαλές, βρίσκονταν στο έδαφος της Ουκρανίας.

Το κόκκινο κουμπί ήταν στη Ρωσία

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι όλα τα πυρηνικά όπλα που αναπτύχθηκαν στο έδαφος της Ουκρανίας, ελεγχόταν άμεσα και μόνο από τη Μόσχα.
Όλα τα «κόκκινα κουμπιά» ήταν εκεί, οι αποφάσεις παίρνονταν στη ρωσική πρωτεύουσα.
Με τον ίδιο τρόπο, που πυρηνικά υπήρχαν στη Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Ουκρανίας, βρίσκονταν σε Λευκορωσία και Καζακστάν.
Και, παρεμπιπτόντως, ήταν οι ΗΠΑ που έθεσαν τον όρο ότι η Ουάσιγκτον θα αναγνώριζε την ανεξαρτησία και την κυριαρχία τω νέων κρατών εάν μεταφέρουν όλα τα πυρηνικά οπλοστάσια που βρίσκονται στο έδαφός τους στη Ρωσία.

Kartapolov (Ρωσία): Απολύτως αδύνατη η ανάπτυξη πυρηνικών από την Ουκρανία

Απολύτως αδύνατη χαρακτηρίζει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων από την Ουκρανία, δήλωσε ο Andrei Kartapolov.
Η ανάπτυξη από την Ουκρανία πυρηνικών όπλων είναι απολύτως αδύνατη, το Κίεβο δεν έχει υποδομές, υλικά και
Εξοπλισμό δήλωσε χαρακτηριστικά ο Kartapolov.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης