Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νίκη για τον Tusk - Η Πολωνία «πάγωσε» το άσυλο για Ρώσους και Λευκορώσους με τις ευλογίες των Βρυξελλών

Νίκη για τον Tusk - Η Πολωνία «πάγωσε» το άσυλο για Ρώσους και Λευκορώσους με τις ευλογίες των Βρυξελλών
Ο Tusk ήθελε η ΕΕ να υποστηρίξει την ιδέα ότι μια χώρα μπορεί να επικαλείται λόγους ασφαλείας ως δικαιολογία για την αναστολή του δικαιώματος ασύλου
Παρά το αρχικό σοκ, οι ηγέτες της ΕΕ τάχθηκαν την Πέμπτη στο πλευρό του Πολωνού πρωθυπουργού Donald Tusk, ο οποίος αποφάσει να απαγορεύσει προσωρινά την παροχή ασύλου σε όσους προέρχονται από τη Ρωσία ή τη Λευκορωσία, προειδοποιώντας τη Μόσχα να μην χρησιμοποιήσει τις μεταναστευτικές ροές ως όπλο για την αποσταθεροποίηση των ευρωπαϊκών χωρών.

«Η Ρωσία και η Λευκορωσία, ή οποιαδήποτε άλλη χώρα, δεν μπορεί να επιτραπεί να καταχραστούν τις αξίες μας, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στο άσυλο, και να υπονομεύσουν τις δημοκρατίες μας», αναφέρεται σε δήλωση των 27 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το Politico.

Νίκη Tusk

Η δήλωση αποτέλεσε μία νίκη για τον Tusk ο οποίος την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι η Πολωνία θα αναστείλει προσωρινά το δικαίωμα ασύλου για τους μετανάστες που κατευθύνονται στη χώρα του μέσω των συνόρων της με τη Λευκορωσία.
Η εισροή, είπε, είχε ενορχηστρωθεί από τη Ρωσία στο πλαίσιο της τακτικής του «υβριδικού πολέμου» που αποσκοπεί στην αποσταθεροποίηση της Πολωνίας.
«Οι εξαιρετικές καταστάσεις απαιτούν κατάλληλα μέτρα», συνέχισε η ανακοίνωση.
Ο Tusk ήθελε η ΕΕ να υποστηρίξει την ιδέα ότι μια χώρα μπορεί να επικαλείται λόγους ασφαλείας ως δικαιολογία για την αναστολή του δικαιώματος ασύλου - και το πέτυχε.
«Μόλις ήρθα από μια συνάντηση με όλους τους σημαντικότερους ηγέτες και αυτό που ήθελα να πετύχω, το πέτυχα», δήλωσε ο Tusk στους δημοσιογράφους.

Σκληραίνει τη στάση της η Ευρώπη

Αντανακλώντας έναν πιο σκληρό τόνο για τη μετανάστευση από τους ηγέτες της ΕΕ μετά την αύξηση της υποστήριξης των δεξιών κομμάτων, η τελική δήλωση ζήτησε επίσης «αποφασιστική δράση σε όλα τα επίπεδα για τη διευκόλυνση, αύξηση και επιτάχυνση των επιστροφών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, χρησιμοποιώντας όλες τις σχετικές πολιτικές, τα μέσα και τα εργαλεία της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της διπλωματίας, της ανάπτυξης, του εμπορίου και των θεωρήσεων».
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen αντιμετώπισε αιχμηρές ερωτήσεις σχετικά με τη νομιμότητα και την εφικτότητα των προτεινόμενων μέτρων για τη μετανάστευση.
«Πρέπει να είναι πολύ σαφές ότι έχουμε έναν κρατικό παράγοντα [που] πραγματοποιεί υβριδική επίθεση εναντίον της χώρας», δήλωσε όταν ρωτήθηκε πώς θα μπορούσε η Επιτροπή να σχεδιάσει κανόνες για την αναστολή των δικαιωμάτων ασύλου.
Ερωτηθείσα σχετικά με τις ηθικές εκτιμήσεις γύρω από τα κέντρα επεξεργασίας μεταναστών, η εκτελεστική επικεφαλής της ΕΕ δήλωσε ότι υπάρχουν «ανοιχτά ερωτήματα» ως προς τον τρόπο λειτουργίας τέτοιων κέντρων.
Τα τελικά συμπεράσματα δεν περιείχαν καμία αναφορά στο Σύμφωνο της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο, το οποίο ολοκληρώθηκε νωρίτερα φέτος αλλά αντιμετωπίζει επικρίσεις από ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας.
Αυτό ήταν μια ακόμη νίκη για τον Tusk ο οποίος είχε αντιταχθεί στην προσθήκη οποιασδήποτε αναφοράς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης