Τελευταία Νέα
Πολιτική

Olympia Forum V - Νικολακόπουλος: Ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα η νεανική παραβατικότητα

Olympia Forum V - Νικολακόπουλος: Ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα η νεανική παραβατικότητα
"Υπάρχει αύξηση 50% στις συλλήψεις, πραγματοποιούνται πάνω από 6.500 έλεγχοι την εβδομάδα, ενώ μόνο την τελευταία εβδομάδα έγιναν 250 συλλήψεις", σύμφωνα με τον Ανδρ. Νικολακόπουλο
Οι αιτίες και οι λύσεις σε ένα πολυπαραγοντικό πρόβλημα, όπως είναι αυτό της νεανικής παραβατικότητας, αναλύθηκαν κατά την διάρκεια της δεύτερης ημέρες του Olympia Forum V, που ολοκληρώνεται αύριο, Κυριακή 20/10, στην Αρχαία Ολυμπία.
Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ανδρέας Νικολακόπουλος, ανέφερε ότι «η νεανική παραβατικότητα είναι ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα και βρίσκεται ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα, κάτι που αποδεικνύεται από την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού να συστήσει μια Ειδική Επιτροπή Επιστημόνων, η οποία θα ασχολείται με αυτό το θέμα και θα καταστρώνει πολιτικές και θα διαμορφώνει προτάσεις. Υπάρχει αύξηση 50% στις συλλήψεις, πραγματοποιούνται πάνω από 6.500 έλεγχοι την εβδομάδα, ενώ μόνο την τελευταία εβδομάδα έγιναν 250 συλλήψεις. Παρατηρείται μεγαλύτερη ένταση και σκληρότητα, με τη χρήση όπλων, ενώ υπάρχει σημαντική διαφορά στο είδος της βίας σε σχέση με το παρελθόν. Επιπλέον, το φαινόμενο της παραβατικότητας γίνεται πιο εύκολα γνωστό λόγω της διάχυσής του στο διαδίκτυο».
Σχετικά με τις πρωτοβουλίες για την καταπολέμησή της, ο κ. Νικολακόπουλος υπογράμμισε την ενίσχυση παρουσίας της αστυνομίας, τη χαρτογράφηση περιοχών όπου εκδηλώνονται ή είναι πιθανόν να εκδηλωθούν περιστατικά βίας, κάτι που βοηθά στο να υπάρχει άμεση παρέμβαση της.
Ο υφυπουργός μίλησε για άλλες μορφές δράσεων, όπως η συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη.
Σχετικά με την αποσυμφόρηση των φυλακών, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε πως δρομολογούνται μια σειρά από σύγχρονες λύσεις, όπως η δημιουργία νέων σωφρονιστικών καταστημάτων, το νομοθετικό πλαίσιο για τον εκσυγχρονισμό του θεσμού της ηλεκτρονικής επιτήρησης που θα έρθει στην Βουλή και ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου για κοινωφελή εργασία.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου P.A.D.A, Αντιστράτηγος ε.α., Επίτιμος Υπαρχηγός ΕΛ.ΑΣ., Ιω.Ραχωβίτσας, τόνισε πως «είδαμε να μπαίνουν στο χώρο της νεολαίας σύγχρονα ναρκωτικά που δεν έχουν σχέση με αυτά που ξέρουμε, πάνω 1.000 νέες ναρκωτικές ουσίες, άγνωστης προέλευσης τις περισσότερες φορές που μεταλλάσσονται συνεχώς με νέα μορφή και με τα ίδια αποτελέσματα, προκαλώντας ακόμα και θανάτους νέων παιδιών.
Στα σχολεία, που παίζουν σημαντικό ρόλο, έχουμε διαπιστώσει ότι οι καθηγητές δεν ξέρουν τίποτα. Υπάρχει υπερδραστηριότητα στην εγκληματικότητα, όλες οι παραβατικές συμπεριφορές σχετίζονται με ναρκωτικά, γίνονται υπερδραστήριες με τη χρήση ναρκωτικών».
Ο ίδιος μίλησε για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την είσοδο των νέων στον κόσμο των ναρκωτικών και υπογράμμισε την ανάγκη η κοινωνία να ενεργοποιηθεί και να δημιουργηθούν υγιή πρότυπα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης