Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αγαπηδάκη: Το μεγάλο εθνικό στοίχημα να κερδίσουμε την υγεία μας - Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για πάνω από 10 εκατ. πολίτες

Αγαπηδάκη: Το μεγάλο εθνικό στοίχημα να κερδίσουμε την υγεία μας - Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για πάνω από 10 εκατ. πολίτες
"Ανακαινίζουμε πάνω από 150 Κέντρα Υγείας σε όλη τη χώρα, τα περισσότερα ξεκίνησαν τη λειτουργία τους τη δεκαετία του ’80", τόνσιε η Ειρ. Αγαπηδάκη
Στις δράσεις αναβάθμισης του ΕΣΥ, αλλά και στη διενέργεια δωρεάν προληπτικών ελέγχων για τους πολίτες, αναφέρθηκε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, τονίζοντας πως "το μεγάλο εθνικό στοίχημα είναι να κερδίσουμε την υγεία μας".
Η κα Αγαπηδάκη μιλώντας στο ΕΡΤΝews για τις προληπτικές εξετάσεις, σημείωσε πως "χάνουμε 10 χρόνια από τη ζωή μας γιατί δεν είχαμε μέχρι τώρα οργανωμένο σύστημα πρόληψης και οι πολίτες δεν έκαναν προληπτικές εξετάσεις".
Κανοντας αναφορά στην αποστολή SMS, επισήμανε πως ο κόσμος ανταποκρίνεται και "έχουμε καταρχήν να πούμε ένα μεγάλο πρόγραμμα το οποίο καλύπτει πάνω από 10 εκατομμύρια πολίτες σε επίπεδο εξετάσεων".
Πρόσθεσε ότι "έχουμε τις περίπου 3.000.000 γυναίκες για το πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά – Πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Έχουν γίνει 450.000 μαστογραφίες και έχουν εντοπιστεί έγκαιρα με ευρήματα πάνω από 27.000 γυναίκες.
Δεύτερον, έχουμε αποστείλει όλα τα ηλεκτρονικά παραπεμπτικά για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
2.600.000 ηλεκτρονικά παραπεμπτικά έχουν εκδοθεί και μπορούν οι γυναίκες να μπουν στο www.testpap.gov.gr να δουν τα βήματα εύκολα, γρήγορα και δωρεάν, είτε είναι ασφαλισμένες, είτε ανασφάλιστες, να κάνουν τις εξετάσεις τους.
Πρόγραμμα Πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, αντίστοιχα, μιλάμε για τους πολίτες ηλικίας 50 -70 ετών, έχουν ήδη αποσταλεί 1,5 εκατομμύριο SMS".
"Για το παχύ έντερο το site μας είναι https://colon.gov.gr. Μπαίνουν οι πολίτες εκεί, βλέπουν τα συνεργαζόμενα φαρμακεία στην περιοχή τους. Κάνουμε το test, επιστρέφουμε στο φαρμακείο. Εφόσον το τεστ είναι θετικό, καταχωρίζεται το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα, εκδίδεται αυτόματα το ηλεκτρονικό παραπεμπτικό και ο πολίτης επισκέπτεται γαστρεντερολόγο συνεργαζόμενο με το πρόγραμμα.
Έχουμε πάρα πολλές δημόσιες και ιδιωτικές δομές και κάνει το ραντεβού με τον γαστρεντερολόγο προκειμένου να διαπιστωθεί αν χρειάζεται να γίνει ή όχι κολονοσκόπηση.
Αυτό λοιπόν οδηγεί στο τρίτο βήμα τη διενέργεια της κολονοσκόπηση σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού και αν υπάρχουν πολύποδες αφαιρούνται και γίνεται και βιοψία. Όλες αυτές οι εξετάσεις, ξαναλέω, είναι δωρεάν για ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση".
Σημείωσε ότι ξεπερνούν τα 6.500 φαρμακεία τα συνεργαζόμενα σε όλη τη χώρα και κάθε μέρα προστίθενται νέα.
Ακόμη, ανέφερε ότι στο τέλος του μήνα ξεκινάει το μεγάλο πρόγραμμα πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων, σημειώνοντας πως δεδομένου ότι πολλές φορές η πρώτη εκδήλωση της στεφανιαίας νόσου είναι η ανακοπή, έχει σημασία οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για τα καρδιαγγειακά σε 5,5 εκατομμύρια πολίτες.
Εξήγησε ότι ο πολίτης που θα διαγνωστεί με ευρήματα και χρειάζεται περαιτέρω αντιμετώπιση, θα μπορεί να πάει σε 10 πανεπιστημιακές κλινικές καρδιολογίας σε όλη τη χώρα, 10 κέντρα αναφοράς.
Σε ερώτηση εάν υπάρχει κίνδυνος να μην αντέξει το ηλεκτρονικό σύστημα λόγω της μαζικής εισόδου πολιτών, απάντησε πως "έχουμε ένα σχεδιασμό διαφορετικό από αυτό που έχουμε συνηθίσει στο ΕΣΥ. Βλέπετε ότι είναι τα πάντα αυτοματοποιημένα. Έχουμε μια συνέργεια με τον ιδιωτικό τομέα ούτως ώστε να αυξήσουμε τα σημεία πρόσβασης των πολιτών σε όλη τη χώρα χωρίς ταλαιπωρία".

Σημεία διαγνωστικών ελέγχων

Ως προς τα σημεία που γίνονται οι εξετάσεις, ανέφερε σε "δημόσια και ιδιωτικά, διαγνωστικά κέντρα σε όλη τη χώρα που έχουν συμβληθεί με το πρόγραμμα.
Για παράδειγμα, για το πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έχουμε πάνω από 350 γυναικολόγους σε όλη τη χώρα, ιδιώτες, αλλά έχουμε και δημόσιες δομές.
Γι’ αυτό λέω ότι πρέπει να μπαίνουν οι πολίτες στα site των προγραμμάτων, να μπορούν να δουν τα συνεργαζόμενα κέντρα στην περιοχή τους, είναι καταχωρημένα ανάλογα με το σημείο στο οποίο βρίσκεται, κάθε περιοχή έχει τα δικά της".

Αναβάθμιση ΕΣΥ

Περαιτέρω, η κα Αγαπηδάκη αναφέρθηκε στην αναβάθμιση του ΕΣΥ.
Όπως ανέφερε, "ανακαινίζουμε πάνω από 150 Κέντρα Υγείας σε όλη τη χώρα. Τα περισσότερα Κέντρα Υγείας, τα οποία επισκέφθηκα και αυτές τις μέρες, αλλά έχω επισκεφθεί και στο παρελθόν, έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία τους τη δεκαετία του ’80 και έκτοτε δεν έχει γίνει ποτέ εκτεταμένη ανακαίνιση. Κάνουμε λοιπόν τη μεγαλύτερη ανακαίνιση στο ΕΣΥ και στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας από τότε που ξεκίνησε".
Επίσης, "ενισχύουμε σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, 45 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Διατίθενται μόνο για τα Κέντρα Υγείας για τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό" αλλά και "ενισχύουμε με ανθρώπινο δυναμικό, 2.000 προσλήψεις για την Πρωτοβάθμια και όχι μόνο.
Έχουμε και την ίδρυση των 7 Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας και την ενίσχυση με τον προσωπικό γιατρό και την τηλεϊατρική. Τέλος του 2025 θα έχουμε τη δυνατότητα να περιθάλπουμε κατ’ οίκον 3.500 σημεία σε όλη τη χώρα".
"Άρα, καταλαβαίνετε ότι μιλάμε για ένα καινούριο τελείως μοντέλο στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, χώρια βέβαια και τις προληπτικές εξετάσεις", σημείωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης