Διεθνή

Bloomberg: Έρχεται το τέλος του Macron - Eκτός ελέγχου, επιτίθεται κατά πάντων ενώ έχει αποτύχει παντού

Bloomberg: Έρχεται το τέλος του Macron -  Eκτός ελέγχου, επιτίθεται κατά πάντων ενώ έχει αποτύχει παντού
Κατάρρευση του «μακρονισμού» στην εσωτερική πολιτική σκηνή της Γαλλίας, επισημαίνει το Bloomberg
Η εξουσία του Γαλλου προέδρου Emmanel Macron καταρρέει σε μία γαλλική κυβέρνηση μειοψηφίας που τελεί υπό την ανοχή της μειοψηφίας και φαίνεται να αφήνει βαρύ το αποτύπωμά της, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024 .
Η επίθεση του Macron κατά των μελών του υπουργικού συμβουλίου, δημοσιογράφων και πολιτικών σχολιαστών, κατηγορώντας τους για «έλλειψη επαγγελματισμού» για τη διαρροή των παρατηρήσεων που έκανε για το Ισραήλ, έριξε βαριά σκιά στο πρόσωπο του Γάλλου προέδρου αυτή την εβδομάδα.
«Έμεινα έκπληκτος που διάβασα τόσα πολλά σχόλια και αντιδράσεις, μεταξύ άλλων από πολιτικούς ηγέτες, ξένους ή Γάλλους, σε σχόλια που έκανα, χωρίς οι άνθρωποι να προσπαθούν να μάθουν τι ακριβώς είχα πει», είπε στους δημοσιογράφους ένας μαινόμενος Μακρόν μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.
Το ξέσπασμα το βράδυ της Πέμπτης (17/10) αποκαλύπτει τη κατάρρευση του «μακρονισμού» στην εσωτερική πολιτική σκηνή της Γαλλίας, συμπεριλαμβανομένης της αποκάλυψης ότι δεν μπορεί να εμπιστευτεί τους υπουργούς του.
Ο πρόεδρος έχασε την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία στις εκλογές που προκήρυξε στις αρχές του καλοκαιριού, αφού η ηγέτης της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης Μarine Le Pen συνέτριψε τους κεντρώους του Macron στις Ευρωεκλογές και στις βουλευτικές εκλογές ήταν το κόμμα που έλαβε τις περισσότερες ψήφους, αλλά το σύστημα των δύο γύρων και η αποσυσπείρωση που διαμορφώθηκεειναι σε αποτέλεσμα να είναι η τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη.
Η διαμάχη ξεκίνησε μετά από αναφορές ότι ο Macron ανέφερε σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu δεν πρέπει να ξεχνά ότι το Ισραήλ δημιουργήθηκε με απόφαση των Ηνωμένων Εθνών.
Το σχόλιο το οποίο αναπαρήγαγαν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης εξόργισε τον Νετανιάχου και προκάλεσε πυρά από μια ομάδα εβραϊκής κοινότητας και ορισμένους πολιτικούς.
Ο πρόεδρος της Γερουσίας, Gerard Larcher, συντηρητικός, δήλωσε «έκπληκτος» από τα σχόλια και την «άγνοια» του Macron για την ιστορία. Ένας βουλευτής στο κόμμα του Macron, του οποίου οι ψηφοφόροι περιλαμβάνουν Γάλλους πολίτες στο Ισραήλ, υποστήριξε ότι ο Macron αμφισβητούσε την ύπαρξη του κράτους.
Το Ισραήλ κήρυξε την ανεξαρτησία του το 1948 μετά από ένα σχέδιο διχοτόμησης που εγκρίθηκε από τον ΟΗΕ έξι μήνες νωρίτερα, το οποίο σκιαγραφούσε τη διαίρεση της Παλαιστίνης μεταξύ Εβραίων και Αράβων.
Ο Macron επανέλαβε σθεναρά την υποστήριξή του στο Ισραήλ την Πέμπτη (17/10), ενώ είπε ότι η Γαλλία έχει δικαίωμα και ευθύνη να μην συμφωνεί πάντα με τον Netanyahu.
Επέκρινε τις χώρες που ζητούν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα αλλά συνεχίζουν να παρέχουν όπλα στο Ισραήλ.
Απείλησε επίσης να σταματήσει να πραγματοποιεί συνεντεύξεις Τύπου εάν γίνονται αναφορές παρά τη θέλησή του, λέγοντας ότι οι δημοσιογράφοι πρέπει να αναφέρουν μόνο τις δημόσιες παρατηρήσεις του.
Την Πέμπτη(17/10) , ταξίδεψε στις Βρυξέλλες– είναι σπάνιο για τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Γαλλίας να βρίσκονται ταυτόχρονα στο εξωτερικό – για να παρακολουθήσει μια συνεδρίαση της ομάδας των συντηρητικών κομμάτων της ΕΕ.
Ήταν ένα μήνυμα ότι η ευρωπαϊκή πολιτική είναι ένας κοινός τομέας μεταξύ του προέδρου και του πρωθυπουργού.
Το εκλογικό αποτέλεσμα ανάγκασε τον Μακρόν να υπαναχωρήσει στα εσωτερικά ζητήματα, αφού δημιούργησε μια συμφωνία κατανομής της εξουσίας με πιο συντηρητικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εσωτερικών Bruno Retailleau, του πιο σκληροπυρηνικού μέλους της κυβέρνησης.

Η υποβάθμιση από Scope

Σε μία ακόμη προειδοποίηση για τα δημοσιονομικά της χώρας και τις πολιτικές προκλήσεις ως προς την συγκράτηση του διογκούμενου ελλείμματος του προϋπολογισμού, ο οίκος Scope υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Γαλλίας.
Ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας σε AA- από AA, κατατάσσοντάς την στην ίδια βαθμίδα με το Βέλγιο και την Τσεχία, με σταθερή προοπτική.
«Η διαρκής επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών και οι προκλητικές πολιτικές προοπτικές οδηγούν την υποβάθμιση», ανακοίνωσε η Scope το βράδυ της Παρασκευής (18/10).
Η Scope αναφέρει ότι αναμένει το έλλειμμα του προϋπολογισμού του επόμενου έτους να μειωθεί μόνο στο 5,2%, καθώς το κατακερματισμένο κοινοβούλιο πιθανότατα θα τροποποιήσει ορισμένα από τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Όσον αφορά στο δημόσιο χρέος, εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 119% του ΑΕΠ το 2029, από 97,4% το 2019.
Η υποβάθμιση λαμβάνει χώρα μόλις μία εβδομάδα αφότου ο οίκος Fitch υποβάθμισε το outlook (την προοπτική) της Γαλλίας σε αρνητικό από σταθερό, επικαλούμενος την αύξηση των δημοσιονομικών κινδύνων στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.
Το επόμενο τεστ για τη Γαλλία έρχεται την επόμενη εβδομάδα με την αξιολόγηση της Moody’s, με την S&P να παίρνει σειρά στις 29 Νοεμβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης