Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πόλεμος των Μυστικών Υπηρεσιών: Διαρροή εγγράφων των ΗΠΑ στο Telegram με το σχέδιο επίθεσης του Ισραήλ κατά του Ιράν

Πόλεμος των Μυστικών Υπηρεσιών:  Διαρροή εγγράφων των ΗΠΑ στο Telegram με το σχέδιο επίθεσης του Ισραήλ κατά του Ιράν

Η διαρροή σημειώθηκε την Παρασκευή (18/10) όταν το κανάλι Telegram του Middle East Spectator ισχυρίστηκε ότι είχε λάβει έγγραφα σχετικά με τις προετοιμασίες του Ισραήλ για χτυπήματα από μια πηγή εντός της κοινότητας πληροφοριών των ΗΠΑ

Ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν σοβαρή ανησυχία το Σάββατο 19 Οκτωβρίου μετά τη διαρροή δύο εγγράφων των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που φέρεται να περιγράφουν τις προετοιμασίες του Ισραήλ για ενδεχόμενο χτύπημα στο Ιράν.
Αυτά τα έγγραφα δημοσιεύτηκαν σε λογαριασμό Telegram που συνδέεται με το Ιράν.
Σε αυτά υπήρχε η ένδειξη NOFORN - η οποία είναι από τις υψηλότερες διαβαθμίσεις - δεδομένου ότι υποδηλώνει ότι οι συγκεκριμένες πληροφορίες δεν μπορούν να κοινοποιηθούν σε συμμαχικές ξένες υπηρεσίες πληροφοριών.
Ενώ τόσο το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ όσο και το Γραφείο του Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών αρνήθηκαν να σχολιάσουν τα έγγραφα που διέρρευσαν, δεν αρνήθηκαν εντούτοις την αυθεντικότητά τους.
Η χρονική στιγμή της διαρροής έρχεται καθώς το Ισραήλ ολοκληρώνει τις προετοιμασίες για ένα πλήγμα αντιποίνων στο Ιράν ως απάντηση στην πυραυλική επίθεση της 1ης Οκτωβρίου.
Ανώνυμος ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος παρατήρησε: «Το αμυντικό κατεστημένο του Ισραήλ γνωρίζει τη διαρροή και το παίρνει πολύ σοβαρά».
Η διαρροή σημειώθηκε την Παρασκευή (18/10) όταν το κανάλι Telegram του Middle East Spectator ισχυρίστηκε ότι είχε λάβει έγγραφα σχετικά με τις προετοιμασίες του Ισραήλ για χτυπήματα από μια πηγή εντός της κοινότητας πληροφοριών των ΗΠΑ.
Αυτό το κανάλι Telegram είναι γνωστό για τη δημοσίευση φιλοϊρανικής προπαγάνδας και ο συνδεδεμένος λογαριασμός του στο Twitter αναφέρει ότι οι χειριστές του έχουν έδρα στο Ιράν.

Πυρομαχικά, αεροπορία και κατόπτευση

Τα έγγραφα περιελάμβαναν μια υποτιθέμενη αναφορά από την υπηρεσία οπτικών πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, η οποία είχε κυκλοφορήσει στην κοινότητα των πληροφοριών των ΗΠΑ τρεις ημέρες νωρίτερα.
Η έκθεση περιείχε λεπτομερείς υποτιθέμενες πρόσφατες ενέργειες σε βάσεις της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας (IAF), συμπεριλαμβανομένης της κίνησης προηγμένων πυρομαχικών που πιστεύεται ότι προορίζονταν για πλήγμα στο Ιράν.
Οι πληροφορίες που ελήφθησαν μέσω υποκλοπών έδειξαν ότι η IAF διεξήγαγε μια άσκηση αυτή την εβδομάδα με μαχητικά αεροσκάφη και μη επανδρωμένα αεροσκάφη ως μέρος των προετοιμασιών για το χτύπημα.
Τα έγγραφα που διέρρευσαν φέρεται να αποκάλυψαν τη στενή παρακολούθηση από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών σχετικά με τις προετοιμασίες του Ισραήλ για επίθεση στο Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης δορυφόρων για την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων στις βάσεις της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας.
Η υποτιθέμενη διαρροή υπογραμμίζει επίσης μια σοβαρή παραβίαση ασφαλείας εντός της κοινότητας πληροφοριών των ΗΠΑ, επιτρέποντας σε άκρως απόρρητες πληροφορίες να φτάσουν σε οντότητες που συνδέονται με το Ιράν.
Αμερικανοί αξιωματούχοι περιέγραψαν το περιστατικό ως «εξαιρετικά σοβαρό», αλλά σημείωσαν ότι, κατά την άποψή τους, η διαρροή είναι απίθανο να επηρεάσει τα επιχειρησιακά σχέδια του Ισραήλ.
Οργή στις υπηρεσίες ασφάλειας των ΗΠΑ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης