Διεθνή

Γύρισε την πλάτη στην ΕΕ η Μολδαβία – Προσπάθεια ανατροπής του δημοψηφίσματος από την πρόεδρο Maia Sandu… δεν της αρέσει το αποτέλεσμα

Γύρισε την πλάτη στην ΕΕ η Μολδαβία – Προσπάθεια ανατροπής του δημοψηφίσματος από την πρόεδρο Maia Sandu… δεν της αρέσει το αποτέλεσμα
Η Sandu κατήγγειλε ξένες δυνάμεις, αλλά η ΕΕ μόλις υποσχέθηκε ένα πακέτο 1,8 δισ. ευρώ για τη Μολδαβία λίγο πριν τις εκλογές
Μπορεί το αποτέλεσμα της καταμέτρησης βούλησης των κατοίκων της Μολδαβίας να είναι σαφές, ότι αντιτάσσεται στην ένταξη της χώρας στην ΕΕ, αλλά για την πρόεδρο Maia Sandu, αυτό είναι... ανεπίτρεπτο.
Μάλιστα μίλησε για μια «άνευ προηγουμένου επίθεση» στη δημοκρατική διαδικασία από «ξένες δυνάμεις» την Κυριακή (20/10/2024), ενώ η ίδια δεν κατάφερε επίσης να εξασφαλίσει αρκετές ψήφους για να κερδίσει οριστικά σε μια προεδρική κούρσα που διεξήχθη την ίδια ημέρα.
Υπό την εποπτεία της, για εβδομάδες πριν από την ημέρα των εκλογών, οι αρχές είχαν εκδώσει προειδοποιήσεις για έντονη ρωσική παρέμβαση, περιγράφοντας τον αγώνα τους ενάντια σε ένα δίκτυο «πληρεξούσιων» που μοιάζει με λερναία ύδρα και μια επίθεση παράνομων χρημάτων που προορίζονταν να αγοράσουν ψήφους.
Σε μια λιτή δήλωση στον Τύπο στην εκλογική της έδρα αργά το βράδυ της Κυριακής, λιγότερο από 2 λεπτά, η Sandu είπε ότι η κυβέρνησή της είχε στοιχεία ότι «εγκληματικές ομάδες είχαν στόχο να αγοράσουν 300.000 ψήφους» για να επηρεάσουν τη διπλή ψήφο.
«Συνεργαζόμενοι με ξένες δυνάμεις που είναι εχθρικές προς τα εθνικά μας συμφέροντα, έχουν επιτεθεί στη χώρα μας με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, ψέματα και προπαγάνδα», είπε η Sandu.
«Δεν θα υποχωρήσουμε από την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της ελευθερίας», πρόσθεσε.
«Περιμένουμε τα τελικά αποτελέσματα και θα απαντήσουμε με σταθερές αποφάσεις».

Αντίθετοι στην ΕΕ οι Μολδαβοί

Μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής, τα προκαταρκτικά αποτελέσματα έδειξαν ότι περίπου το 53% των ψηφοφόρων ήταν αντίθετοι με την ένταξη στην ΕΕ, μια κίνηση που η Sandu έχει δεσμευτεί να ολοκληρώσει έως το 2030, αφού ξεκίνησε μια διαπραγμάτευση λίγο μετά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από δυόμισι χρόνια.
Αλλά ακόμη και με το 80% περίπου των ψηφοδελτίων καταμετρημένο, το αποτέλεσμα παρέμενε πολύ κοντά, λόγω του στενού περιθωρίου και του πιθανού αντίκτυπου των ψηφοφόρων μεταξύ της διασποράς της Μολδαβίας που ζει στη Δύση.
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σηματοδοτεί μια έκπληξη για την Sandu, αφού οι δημοσκοπήσεις έδειχναν σταθερά ότι περίπου τα δύο τρίτα του πληθυσμού υποστήριζαν την ένταξη στην ΕΕ.
Είναι επίσης πιθανό να επιτρέψει τις διαιρέσεις στο εσωτερικό της Μολδαβίας, ειδικά καθώς η αντίθεση τόσο στο Sandu όσο και στην ΕΕ φαίνεται να έχει συγκεντρωθεί σε αγροτικές και εθνοτικές μειονότητες.
Μόλις το 5% των ψηφοφόρων στη Gagauzia, μια μειονοτική περιοχή που αυτοανακηρύχτηκε ανεξάρτητη μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης αλλά στη συνέχεια αποδέχθηκε το αυτόνομο καθεστώς στη Μολδαβία, ψήφισε υπέρ της ΕΕ, όπως έδειξαν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα.

Δεύτερος γύρος

Με την υποψηφιότητα της Sandu για δεύτερη θητεία να υποστηρίζεται από μόλις το 38% των ψηφοφόρων, θα πρέπει τώρα να αντιμετωπίσει τον Alexandr Stoianoglo, τον δεύτερο με 29% των ψήφων, σε έναν δεύτερο γύρο που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα.
Πρώην γενικός εισαγγελέας και νέος πολιτικός, η υποψηφιότητα του Stoianoglo υποστηρίχθηκε από το φιλορωσικό σοσιαλιστικό κόμμα.
Εάν άλλοι υποψήφιοι με μικρά ποσοστά ψήφου αποφασίσουν να στηρίξουν κάποιον, η κούρσα τον επόμενο μήνα μπορεί να είναι εξαιρετικά οριακή.
Η Sandu και οι υποστηρικτές της ήλπιζαν σε ένα ηχηρό «ναι» που θα σηματοδοτούσε μια ξεκάθαρη απόφαση των Μολδαβών για το μέλλον τους.
Δεν ήταν υποχρεωμένοι να προκηρύξουν δημοψήφισμα για την ένταξη στην ΕΕ σε αυτό το σημείο της ενταξιακής διαδικασίας και ορισμένοι διπλωμάτες και παρατηρητές το περιέγραψαν ως ένα επικίνδυνο στοίχημα.
Η ομάδα της, ωστόσο, είπε ότι ήθελε να εκμεταλλευτεί μια στιγμή που τόσο η πρόεδρος όσο και το κοινοβούλιο ήταν υπέρ της ΕΕ και το ίδιο το μπλοκ ωθήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία για να επισπεύσει την προσπάθεια του Κισινάου.
Η ΕΕ μόλις υποσχέθηκε ένα πολυετές πακέτο 1,8 δισ. ευρώ για τη Μολδαβία για να τη βοηθήσει στην ενταξιακή πορεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης