Τελευταία Νέα
Δελτία Τύπου

Τι είναι τα REOs και πώς βοηθούν στη βελτίωση και την πώληση ακινήτων

Τι είναι τα REOs και πώς βοηθούν στη βελτίωση και την πώληση ακινήτων
Ο κ. Μαυραγάνης ανέφερε ότι τα REOs είναι μία ειδική περίπτωση ακινήτων με αρκετές ιδιαιτερότητες
Σχετικά Άρθρα
Για τη μορφή των REOs και το μοντέλο της εταιρείας Regenerate στο πλαίσιο της 25ης Prodexpo, του μακροβιότερου συνεδρίου στον τομέα του real estate στην Ελλάδα, που πραγματοποιείται σήμερα 21 και αύριο 22 Οκτωβρίου 2024 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών μίλησε ο κ. Παναγιώτης Μαυραγάνης, General Manager της Regenerate.
Ο κ. Μαυραγάνης ανέφερε ότι τα REOs είναι μία ειδική περίπτωση ακινήτων με αρκετές ιδιαιτερότητες. Αρχικά τα ακίνητα αυτά είναι το αποτέλεσμα ανεπιτυχούς ρύθμισης δανείου από servicer, γεγονός και το οποίο οδηγεί σε κατάσχεση και πλειστηριασμό. ‘Ενα άλλο χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μέχρι να μπει ο αγοραστής έχει λίγη πληροφορία σχετικά με το τι έχει αγοράσει και δεν έχει εικόνα της αξίας του.
Επιπλέον, τα ακίνητα αυτά πρέπει να πουληθούν γρήγορα και να καταγραφούν οι ζημιές και οι βανδαλισμοί που έχουν γίνει σε αυτά. Εν ολίγοις, πρόκειται για ακίνητα που η αξία τους είναι χαμηλότερη από αυτήν της αγοράς με αποτέλεσμα η τιμή πώλησης να μειώνεται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι απαραίτητες οι επενδύσεις, ώστε να αυξηθεί η αξία του ακινήτου.
Για αυτό το λόγο, χρειάζονται σύμβουλοι που να καθοδηγούν τον επενδυτή για το τι πρέπει να γίνει, ώστε τα ακίνητα αυτά να έχουν αξία. Αυτός είναι και ο λόγος που ιδρύθηκε η εταιρεία Regenerate, η οποία βασίζεται σε τρεις πυλώνες. Αρχικά η εταιρεία εξετάζει το ακίνητο σαν να είναι δικό της και να επενδύει τα δικά της χρήματα. Επίσης, στόχος είναι πάντα η πώληση του ακινήτου και να για να επιτευχθεί αυτό προτείνονται και υιοθετούνται καινοτόμες ιδέες.
Οι δύο βασικοί άξονες στους οποίους κινείται η εταιρεία είναι αυτή της ασφάλειας και της αξίας. Σχετικά με την ασφάλεια η εταιρεία, που διαθέτει 2.500 ακίνητα, προχωρά σε εξωτερικό έλεγχο του ακινήτου και εξετάζουν εάν υπάρχουν επικίνδυνες φθορές. Επίσης προχωρά και σε αποψιλώσεις με στόχο την προστασία από τις πυρκαγιές.
Όσον αφορά τον άξονα της αξίας, η Regenerate εξετάζει ξεχωριστά καθένα από τα ακίνητα και προτείνει λύσεις. Μάλιστα, ο κ. Μαυραγάνης αναφέρθηκε σε ένα project για το οποίο είναι περήφανος. Πρόκειται για ένα κτίριο στο Σταθμό Λαρίση που είχε κτιστεί το 2009 και διαθέτει 5 ορόφους και 6 υπόγεια. Τελικά προτάθηκε η χρήση του, ως χώροι γραφείου και πλέον είναι μισθωμένο 100% από το Σκλαβενίτη και την ΑΑΔΕ με την συνολική επένδυση να ανέρχεται στα 17 εκατ. ευρώ και τον επενδυτή να αποκομίζει 1,5 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Σχετικά με τα επόμενα βήματα της εταιρείας, ο κ. Μαυραγάνης ανέφερε ότι ετοιμάζεται ήδη το επόμενο portfolio της, ενώ είναι έτοιμη να προχωρήσει σε greenfield αναπτύξεις και επιδιώκει να αποκτήσει και νέο αντικείμενο πέραν των REOs.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης