Ο ακροδεξιός πολιτικός προέβη σε μια αιχμηρή δήλωση που έχει διχάσει και το ίδιο του το κόμμα
Η κίνηση αυτή έχει προκαλέσει μια έντονη διάσπαση στο ίδιο το AfD.
Ο Chrupalla είπε ότι οι «αποκλειστικές εκφράσεις αλληλεγγύης» προς το Ισραήλ πρέπει να σταματήσουν και ότι δεν πρέπει να υπάρχει πια «ανεξάρτητη ισλαμοφοβία».
«Με τις παραδόσεις όπλων σας στο Ισραήλ, αποδέχεστε την απανθρωποποίηση όλων των θανάτων αμάχων και από τις δύο πλευρές.
Δεν συμβάλλετε στην αποκλιμάκωση, αλλά ρίχνετε συνεχώς λάδι στη φωτιά», είπε.
Είναι «ώρα να εμπλακούμε κριτικά και αντικειμενικά με την ισραηλινή κυβέρνηση».
Ο Chrupalla δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα, αλλά ότι δεν πρέπει να είναι με όπλα γερμανικής κατασκευής.
Η ακροδεξιά και το Ισραήλ
Η ισραηλινή κυβέρνηση δέχεται αυξημένες πιέσεις από ορισμένους στα δεξιά της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίδας πρωθυπουργού Giorgia Meloni, η οποία δήλωσε ότι η χώρα της έχει το αυστηρότερο εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ σε όλη την Ευρώπη.
Ωστόσο, το ίδιο το AfD έχει μια ιστορία στο πλευρό του Ισραήλ και το 2019 ζήτησε την απαγόρευση του αντι-ισραηλινού μποϊκοτάζ και του κινήματος εκποίησης και κυρώσεων (BDS).
Μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, η κοινοβουλευτική ομάδα του AfD δήλωσε ότι «το Ισραήλ και ο εβραϊκός λαός έχουν την πλήρη αλληλεγγύη μας».
Πολλές από τις πιο ισχυρές προσωπικότητες της ευρωπαϊκής δεξιάς, όπως ο Geert Wilders και ο Viktor Orbán, είναι σταθερά υπέρ του Ισραήλ.
Ωστόσο, η ομιλία του Chrupalla μπορεί να οφείλεται εν μέρει στην ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα και στον φόβο ενός σπειροειδούς πολέμου στη Μέση Ανατολή, που θα μπορούσε να έχει βαθιές επιπτώσεις στη μεταναστευτική κρίση της Ευρώπης, αλλά μπορεί επίσης να είναι αντανάκλαση της γερμανικής κοινής γνώμης.
Ειδικά οι υποστηρικτές του AfD είναι πολύ καχύποπτοι για το Ισραήλ.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών