Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κάτι δεν πάει καλά εδώ - Μόνο 1.037 Ελεύθεροι επαγγελματίες αμφισβήτησαν τα τεκμήρια και ζήτησαν να ελεγχθούν

Κάτι δεν πάει καλά εδώ - Μόνο 1.037 Ελεύθεροι επαγγελματίες αμφισβήτησαν τα τεκμήρια και ζήτησαν να ελεγχθούν
Όσοι ζητήσουν έλεγχο θα περάσουν από «ψιλό κόσκινο» για την εισοδηματική και περιουσιακή τους κατάσταση
Σχετικά Άρθρα
Ελάχιστοι είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που πήγαν «κόντρα» στα τεκμήρια καθώς μόνο 1.037 σε σύνολο 400.000 που πιάστηκαν στα «δίχτυα» ή το 0,26% αμφισβήτησαν το «φόρο-λογαριασμό», υποβάλλοντας αίτημα για τακτικό έλεγχο προκειμένου να αποδείξουν ότι το πραγματικό τους εισόδημα είναι χαμηλότερο από το τεκμαρτό.
Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, από τους 1.037 αμφισβητίες οι 686 επικαλέστηκαν αντικειμενικούς λόγους για μείωση του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος και συνεπώς του φόρου όπως νοσηλεία, στρατιωτική θητεία ή άλλους αντικειμενικούς λόγους που οδήγησαν σε μειωμένη απασχόληση πέρυσι.

Η αποχή των ελευθέρων επαγγελματιών από την αμφισβήτηση των τεκμηρίων συνδέεται με το γεγονός ότι όσοι ζητήσουν έλεγχο θα περάσουν από «ψιλό κόσκινο» για την εισοδηματική και περιουσιακή τους κατάσταση και μάλιστα σε βάθος πενταετίας, με κίνδυνο να επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρο και πρόστιμα.
Υπενθυμίζεται ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που θεωρούν ότι αδικούνται από το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν τη διενέργεια ελέγχου θα πρέπει να συμπληρώνουν ένα αναλυτικό ερωτηματολόγιο για τις πηγές εισοδήματος, τραπεζικούς λογαριασμούς, χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες, κρυπτονομίσματα, ταξίδια στο εξωτερικό, δίδακτρα, μετρητά ακόμη και για τις δαπάνες για ασφάλιστρα, ρεύμα, νερό και τηλέφωνο.

Αυτόματο εκκαθαριστικό για 1,4 εκατ. φορολογούμενους με έκπτωση 4% για εφάπαξ εξόφληση όρου

Την ίδια ώρα στην επιτάχυνση της προσυμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων του 2025 για περισσότερους από 1,4 εκατομμύρια αμιγώς μισθωτούς και συνταξιούχους προχωρά η ΑΑΔΕ με στόχο όσοι πληρώσουν εφάπαξ το φόρο εισοδήματος να κερδίσουν την ανώτατη έκπτωση 4%

Σύμφωνα με το προγραμματισμό, οι φορολογικές δηλώσεις για τις συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογούμενων θα είναι προεκκαθαρισμένες θα έχουν αναρτηθεί στο Taxis μέσα στις πρώτες ημέρες του Απριλίου και οι φορολογούμενοι απλά θα μπορούν να πατήσουν το κουμπί της αποστολής μέχρι το τέλος Απριλίου η αν δεν το κάνουν οι ίδιοι θα το κάνει η ΑΑΔΕ ώστε όσοι λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό και εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο εισοδήματος έως τις 31 Ιουλίου 2025 να έχουν ανώτατη έκπτωση φόρου 4%
Με τη νέα ρύθμιση όσοι υποβάλλουν τη φορολογική δήλωση από την 1η Μαΐου έως τις 15 Ιουνίου και αποπληρώσουν εφάπαξ το φόρο έως τις 31 Ιουλίου η έκπτωση περιορίζεται στο 3% και για υποβολή δηλώσεων από τις 16 Ιουνίου έως τις 15 Ιουλίου το ποσοστό έκπτωσης μειώνεται στο 2%.

Το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ αποφάσισαν οι αυτόματες φορολογικές δηλώσεις να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με φέτος δηλαδή να μην ξεπεράσουν τις 1,4 εκατ. δηλώσεις προκειμένου να αποφευχθούν λάθη και κενά στα προσυμπληρωμένα στοιχεία που ταλαιπώρησαν φορολογούμενους και λογιστές.

Υπενθυμίζεται ότι από το 2025 καθιερώνεται σταθερό χρονοδιάγραμμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από τις 15 Μαρτίου έως τις 15 Ιουλίου τόσο για τα φυσικά όσο και για τα νομικά πρόσωπα.

Στο πλαίσιο αυτό για να αποφευχθούν καθυστερήσεις στην διαδικασία υποβολής των δηλώσεων, θεσπίζονται κυρώσεις στους διοικητές Οργανισμών, στους υπηρεσιακούς γραμματείς του Δημοσίου και τους γενικούς γραμματείς των Δήμων καθώς και στους υπευθύνους μισθοδοσίας για τυχόν καθυστερήσεις στην αποστολή δεδομένων στην ΑΑΔΕ που είναι απαραίτητα για την έγκαιρη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων. Ο κάθε φορέας θα πρέπει να διαβιβάζει τα δεδομένα από την 16η Ιανουαρίου έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Φεβρουαρίου κάθε έτους. Σε περίπτωση μη έγκαιρης, ανακριβούς διαβίβασης των παραπάνω δεδομένων στην ΑΑΔΕ ή μη εγγραφής στο Μητρώο, προβλέπεται πρόστιμο 2.500 ευρώ στα υπεύθυνα πρόσωπα.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης