Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Γάζα επέστρεψε στο...1995 - Κατάρρευση 35% της παλαιστινιακής οικονομίας, μετά την εισβολή του Ισραήλ

Η Γάζα επέστρεψε στο...1995 - Κατάρρευση 35% της παλαιστινιακής οικονομίας, μετά την εισβολή του Ισραήλ
Η παλαιστινιακή οικονομία είναι σήμερα κατά 35% μικρότερη από ό,τι ήταν στην αρχή της εισβολής του Ισραήλ πριν από ένα χρόνο
Τα επίπεδα ανάπτυξης στη Γάζα έχουν καταρρεύσει στο επίπεδο της δεκαετίας του 1950 εξαιτίας του πολέμου, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία ανάπτυξης του ΟΗΕ.
Σε μελέτη για τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις του πολέμου, το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) διαπίστωσε επίσης ότι η παλαιστινιακή οικονομία είναι σήμερα κατά 35% μικρότερη από ό,τι ήταν στην αρχή της εισβολής του Ισραήλ πριν από ένα χρόνο.

Πρωτοφανής οπισθοδρόμηση

«Το κράτος της Παλαιστίνης βιώνει πρωτοφανή επίπεδα οπισθοδρόμησης», δήλωσε η Chitose Noguchi του UNDP.
«Για τη Γάζα, αντιστρέφοντας την ανάπτυξη κατά περίπου 70 χρόνια μέχρι το 1955».
Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με ορισμένες μετρήσεις, το επίπεδο φτώχειας στη Γάζα πλησιάζει πλέον το 100% ως αποτέλεσμα της αναστάτωσης, ενώ η ανεργία ανέρχεται πλέον στο 80%.
Ακόμη και υπό βέλτιστες συνθήκες, με τη διεθνή βοήθεια να παραμένει στα σημερινά επίπεδα και να εισρέει απρόσκοπτα στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, θα χρειαστεί τουλάχιστον μια δεκαετία για να ανακάμψει η οικονομική παραγωγή στα προπολεμικά επίπεδα.

Επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια

3,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων 2,3 εκατομμύρια στη Γάζα και 1,5 εκατομμύρια παιδιά, χρειάζονται επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια, αναφέρει η έκθεση.
Το κόστος για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων υποδομών αναμένεται να ανέλθει σε 18,5 δισ. δολάρια, σχεδόν το σύνολο της ετήσιας οικονομικής παραγωγής των παλαιστινιακών εδαφών το 2022, ανέφερε η έκθεση, ενώ 625.000 μαθητές στη Γάζα δεν είχαν πρόσβαση στην εκπαίδευση στα τέλη Σεπτεμβρίου και το 93% των σχολικών κτιρίων είχαν υποστεί σοβαρές ζημιές.
Παρόμοια ήταν η κατάσταση και σε ό,τι αφορά την υγειονομική περίθαλψη.
Συνολικά 986 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας είχαν σκοτωθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και λιγότερα από τα μισά κέντρα πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης λειτουργούσαν έστω και μερικώς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης