Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P: Γιατί δεν αναβαθμίσαμε την Ελλάδα - «Μαύρη τρύπα» στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, στα ύψη το χρέος

S&P: Γιατί δεν αναβαθμίσαμε την Ελλάδα - «Μαύρη τρύπα» στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, στα ύψη το χρέος
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης δεν επικαιροποίησε τις βαθμολογίες της Ελλάδας την Παρασκευή 18/10, κόντρα στο θετικό outlook
Τους λόγους για τους οποίους δεν αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας την Παρασκευή (18/10), παραθέτει η Standard & Poor's, αναφερόμενη ειδικότερα στην «τρύπα» του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και το πολύ υψηλό δημόσιο χρέος.
Υπενθυμίζεται πως ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης δεν επικαιροποίησε τις βαθμολογίες (στο ΒΒΒ- η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα) της Ελλάδας την Παρασκευή 18/10, κόντρα στις θετικές προοπτικές επαναξιολόγησης 24 μηνών (outlook) που έχει ορίσει.
Ο οίκος αξιολόγησης προειδοποιεί πως το αυξημένο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών (CAD) ασκεί πίεση στην Ελλάδα. Τα στοιχεία για τους πρώτους επτά μήνες του 2024 έδειξαν ότι διευρύνθηκε στα 8 δισ. ευρώ, από 7 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο το 2023, κυρίως από τη διεύρυνση του ελλείμματος αγαθών και την αύξηση των πληρωμών τόκων.
Οι πραγματικές εξαγωγές μειώνονται ενώ οι πραγματικές εισαγωγές αυξήθηκαν το 2024, γεγονός που υποδηλώνει ότι, ενώ ανακάμπτει, η βελτίωση στην εγχώρια μεταποίηση και σε άλλους επιχειρηματικούς τομείς δεν μεταφράζεται ακόμη σε βελτιωμένες καθαρές εξαγωγές.
Συνολικά, αναμένεται το CAD να φθάσει το 6,6% του ΑΕΠ το 2024 και κατά μέσο όρο στο 5,6% την περίοδο 2025-2027, το οποίο είναι σημαντικά υψηλότερο από τα επίπεδα της Ελλάδας πριν από την πανδημία -στο 1,6% του ΑΕΠ την περίοδο 2013-2019. Αν και οι αυξανόμενες εισαγωγές κεφαλαίων είναι πιθανό να εξηγούν εν μέρει την πρόσφατη διεύρυνση, η συνεχής αύξηση του CAD εξακολουθεί να εκθέτει την οικονομία στον κίνδυνο ξαφνικής επιδείνωσης της εξωτερικής χρηματοδότησης και υποδηλώνει ότι η ανταγωνιστικότητα εξακολουθεί να αποτελεί φλέγον ζήτημα στον ελληνικό ιδιωτικό τομέα.

Τα καλά νέα

H S&P κάνει λόγο για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται και ισχυρή εξωτερική ζήτηση που ωθούν την οικονομική δραστηριότητα της χώρας, προβλέποντας ανάπτυξη 2,6% φέτος και κατά μέσο όρο 2,5% την περίοδο 2025-2027, λόγω των επενδύσεων και της ιδιωτικής κατανάλωσης.
Συμπερασματικά, αναφέρει:

- Η ισχυρή απόδοση στα έσοδα βελτίωσε τη δημοσιονομική θέση της κυβέρνησης και αναμένεται η Ελλάδα να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ φέτος.
- Η πολιτική ατζέντα της κυβέρνησης επικεντρώνεται στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας, η οποία θα μετριαστεί από τις αυξανόμενες εκκλήσεις για τον περιορισμό του υπερτουρισμού.
- Αναμένεται ο λόγος του καθαρού δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ να συνεχίσει να συρρικνώνεται, σε ένα ακόμα υψηλό 119% του ΑΕΠ έως το 2027, αλλά κάτω από το ρεκόρ του 194% του ΑΕΠ το 2020.
- Η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρές μακροπρόθεσμες προκλήσεις από τη γήρανση της κοινωνίας και τηνκλιματική κρίση.
- Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας, στο 6,5% του ΑΕΠ το 2023, εξακολουθεί να είναι αυξημένο και εκθέτει τη χώρα σε κινδύνους.

1_869.JPG

Επίσης, το ελληνικό ΑΕΠ εξακολουθεί να είναι 17% κάτω από επίπεδο του 2009 κι έτσι υπάρχουν περιθώρια για δυνητική ανάπτυξη, υπογραμμίζει η S&P.

2_645.JPG

Ιδιωτικοποιήσεις και χρέος

Τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις -ύψους 5,4 δισ. ευρώ το 2024- συμβάλλονυν άμεσα στην πτώση του χρέους.
«Οι αρχές έχουν δώσει προτεραιότητα στη δημιουργία μετρητών από την πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων και αναμένουμε αυξημένες ταμειακές ροές φέτος από πωλήσεις και παραχωρήσεις, συμπεριλαμβανομένων 1,35 δισ. ευρώ για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού και 4 δισ. ευρώ για τις πωλήσεις συμμετοχών σε τράπεζες συμπεριλαμβανομένων της Εθνικής Τράπεζας και της Attica Bank», υπογραμμίζει η S&P.

Αναλυτικά, οι προβλέψεις του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης για την ελληνική οικονομία:

3_378.JPG
4_203.JPG

Τι έγραφε στις 18/10 το BankingNews...

Η Standard and Poor’s 18/10/2024 εξετάζει πολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας αλλά φοβάται διασυρμό… λογικά πάει για 4/2025

Ο αμερικανικός οίκος Standard and Poor’s αξιολογεί την Ελλάδα σε BBB- με θετικές προοπτικές.
Στις 18 Οκτωβρίου 2024 θα αξιολογήσει την Ελλάδα και εστιάζουμε στις θετικές προοπτικές.
Όταν ένας οίκος αξιολόγησης βαθμολογεί μια οικονομία και θέτει τις προοπτικές θετικές αυτό σημαίνει ότι προετοιμάζει αναβάθμιση.
Όμως με την Standard and Poor’s υπάρχει ένα πρόβλημα… έχει καταντήσει γραφικός οίκος αξιολόγησης, πληρώνεται – όπως όλοι – για να αξιολογούν την οικονομία – αλλά όταν όλοι οι οίκοι αξιολόγησης Moody’s, Fitch, DBRS διατηρούν σταθερές τις προοπτικές η Standard and Poor’s ήρθε να κάνει την διαφορά.

Τα πολιτικά ελατήρια της Standard and Poor’s

Η Standard and Poor’s η οποία είναι καθαρά υποκινούμενη και προφανώς υπάρχουν πολιτικά ελατήρια… θα ήθελε να αναβαθμίσει την ελληνική οικονομία σε ΒΒΒ με σταθερές προοπτικές δηλαδή να αναβαθμίσει την βαθμολογία από ΒΒΒ- σε ΒΒΒ δηλαδή ακόμη πιο ψηλά στην επενδυτική βαθμίδα.
Και ενώ θα ήθελε… βλέπει όλους τους άλλους και προβληματίζεται, ειδικά μάλιστα εν μέσω γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων.
Στις 18/10/2024 εξετάζει αναβάθμιση της Ελλάδας αλλά φοβάται μην γελοιοποιηθεί λοιπόν η Standard and Poor’s…
Λογικά δεν θα κάνει κάτι και θα αφήσει την αναβάθμιση για τον Απρίλιο του 2025… οπότε τότε θα αναβαθμίσει την Ελλάδα σε ΒΒΒ δηλαδή δύο κλίμακες υψηλότερα στην επενδυτική βαθμίδα με ουδέτερες προοπτικές.

Πλέον λόγω της αποτυχίας της ποσοτικής χαλάρωσης μιας τοξικής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ οι αξιολογήσεις των οίκων πιστοληπτικής διαβάθμισης έχουν χάσει την σημασία τους... είναι αδιάφορο γεγονός.

pistoliptikh_ikan.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης