Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Παρέμβαση κορυφαίων ελλήνων τραπεζιτών στο BN – Πως ο τραπεζικός κλάδος θα στηρίξει την ελληνική οικονομία με έργα;

Παρέμβαση κορυφαίων ελλήνων τραπεζιτών στο BN – Πως ο τραπεζικός κλάδος θα στηρίξει την ελληνική οικονομία με έργα;
Στο ειδικό αφιέρωμα του bankingnews γράφουν πολύ ενδιαφέροντα άρθρα κορυφαίοι έλληνες τραπεζίτες
Πως θα συνεχίσουν να επιτυγχάνουν υψηλά κέρδη οι τράπεζες στο μέλλον και να υποστηρίζουν την ελληνική οικονομία;
Στο ειδικό αφιέρωμα του bankingnews γράφουν πολύ ενδιαφέροντα άρθρα
ο Γκίκας Χαρδούβελης Πρόεδρος της Εθνικής τράπεζας,
ο Γιώργος Χαντζηνικολάου Πρόεδρος της Πειραιώς,
ο Σταύρος Ιωάννου ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank,
ο Βαγγέλης Κανέλης Chief Strategy της Attica bank και
ο Φώτης Γιόφτσιος διευθύνων σύμβουλος της Ten Brinke που δραστηριοποιείται στα ακίνητα

Διαβάστε ΕΔΩ το ειδικό αφιέρωμα του bankingnews (ΒΝ)

Τι υποστηρίζουν

Γκίκας Χαρδούβελης (Πρόεδρος Εθνικής Τράπεζας): Οι τράπεζες γύρισαν σελίδα - Στα 400 εκατ η κοινωνική προσφορά

Η ζήτηση για το 10% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας επιβεβαίωσε την αυξανόμενη εμπιστοσύνη των επενδυτών στις προοπτικές της, όπως και στις προοπτικές του συνόλου του τραπεζικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας τονίζει ο Γκίκας Χαρδούβελης Πρόεδρος της Εθνικής.
Το ποσό του DTC – αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις - για έκαστη τράπεζα έχει οριστεί να αποσβένεται γραμμικά με την πάροδο του χρόνου προς το μηδέν έως το 2042 ενώ, αντιθέτως, τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών διαρκώς αυξάνονται με την ετήσια συμβολή σε αυτά από το τμήμα της αναμενόμενης θετικής κερδοφορίας, που δεν μοιράζεται ως μέρισμα.
Έτσι, το DTC ως ποσοστό των ιδίων κεφαλαίων ήδη μειώνεται και θα συνεχίσει να μειώνεται με ταχύτατους ρυθμούς.
Θα μπορούσε, βέβαια, και σε συνεννόηση με τις εποπτικές αρχές, εύκολα να επιταχυνθεί η μείωση του ποσοστού με ακόμα πιο γρήγορους ρυθμούς

Γιώργος Χαντζηνικολάου (Πρόεδρος Τράπεζας Πειραιώς): Κλειδί για την ανάπτυξη η στήριξη του επιχειρείν

Τελευταία, βλέπουμε συχνά αναφορές στην κερδοφορία των τραπεζών, και στη σύνδεση της με τα υψηλά επιτόκια, αφήνοντας την εντύπωση ότι τέτοια κερδοφορία θα μειωθεί όταν τα επιτόκια πέσουν αναφέρει ο Γιώργος Χαντζηνικολάου Πρόεδρος της Πειραιώς
Σίγουρα τα επιτόκια είναι σημαντικός παράγων κερδοφορίας, αλλά ακόμα πιο σημαντικός είναι η πιστωτική επέκταση, και οι παράγοντες που την επηρεάζουν.
Τα χαμηλότερα επιτόκια και το θετικό οικονομικό περιβάλλον, ενώ είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για μια θετική πιστωτική επέκταση, δεν επαρκούν.
Αυτό όμως που δεν μπορούν να κάνουν ή να υπολογίσουν με μικρότερη ή μεγαλύτερη ακρίβεια, ή να διαχειριστούν, είναι το κόστος που προκύπτει από τα πρόσθετα εμπόδια που ορθώνει η κρατική γραφειοκρατία κατά την υλοποίηση της επένδυσης, αλλά και κατά τη λειτουργία της
Και εδώ θα πρέπει να δώσει βάρος η πολιτεία.
Ο ανασχεδιασμός του αναπτυξιακού νόμου που ανακοινώθηκε πρόσφατα από τον Πρωθυπουργό είναι στην σωστή κατεύθυνση για να αξιοποιηθεί πλήρως η δυναμική του πρέπει να γίνουν τομές στους κρατικούς μηχανισμούς για να μπορέσει η κυβερνητική πολιτική να διαχυθεί προς τα κάτω.
Διότι αν μειωθεί αυτή η αβεβαιότητα και το ρίσκο που συνεπάγεται, οι επιχειρήσεις θα επενδύσουν και ευημερήσουν.

Σταύρος Ιωάννου (Aναπληρωτής CEO Eurobank): Επενδύοντας σε ένα εξωστρεφές μοντέλο ανάπτυξης

Η μείωση της απόστασης του επενδυτικού κενού που μας χωρίζει από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, κάτι που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση μιας ακμάζουσας οικονομίας πρέπει να τεθεί σε προτεραιότητα, τονίζει ο Σταύρος Ιωάννου ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank
Σύμφωνα με υπολογισμούς της Eurobank, για να φτάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο το 2033, χρειάζεται οι επενδύσεις στην Ελλάδα να αυξάνονται κατά 6,7% ετησίως, σε πραγματικές τιμές για τα επόμενα 10 χρόνια.
Σίγουρα όχι ένας εύκολος στόχος, αλλά θα τολμήσω να πω, εφικτός
Μένοντας προσηλωμένη στο σχεδιασμό ενός ισχυρού διαφοροποιημένου μοντέλου κερδοφορίας, μόνο η Eurobank κατάφερε να αναπτύξει και να διατηρήσει ισχυρή παρουσία στο εξωτερικό - ακόμα και σε περιόδους που η εσωστρέφεια ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της ελληνικής αγοράς.
Πρόκειται για μία στρατηγική με ουσιαστικό αποτύπωμα στην κερδοφορία του Ομίλου συνεισφέροντας κατά 37,3% στα συνολικά κέρδη το 2023, με στόχο να αυξηθεί περαιτέρω και να φτάσει πάνω από 50% στα επόμενα χρόνια.

Φώτης Γιόφτσιος (CEO Ten Brinke): Ευνοϊκές οι συνθήκες για την παροχή νέων δανείων στον τομέα των ακινήτων

Από το Ταμείο Ανάκαμψης έχουν φθάσει στην Ελλάδα ποσά περίπου 8,5 δισ. τα οποία δεν έχουν ακόμη εκταμιευθεί στις επιχειρήσεις, δηλαδή στην οικονομία.
Σημειώνεται ότι στο σκέλος των δανείων οι εκταμιεύσεις γίνονται σταδιακά, ανάλογα με την εκτέλεση των επενδύσεων, και θα συνεχισθούν μετά και το 2026, όταν θα έχει λήξει το Ταμείο Ανάκαμψης, τονίζει ο Φώτης Γιόφτσιος CEO της Ten Brinken
Κατά συνέπεια η απλοποίηση των διαδικασιών έγκρισης δανείων και η επιτάχυνση των επενδυτικών έργων μέσω καλύτερης διαχείρισης θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ταχύτερη ανάπτυξη του κλάδου.
Οι τράπεζες θα μπορούσαν να συνεργαστούν με το κράτος για τη δημιουργία πιο ευέλικτων μηχανισμών, που θα μειώσουν τη γραφειοκρατία και θα διευκολύνουν τις επενδύσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης