Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέο πλήγμα Meloni στις ιταλικές τράπεζες, αλλάζει τους όρους των DTAs - Στα ταμεία πάνω από 2,5 δισ. ευρώ

Νέο πλήγμα Meloni στις ιταλικές τράπεζες, αλλάζει τους όρους των DTAs - Στα ταμεία πάνω από 2,5 δισ. ευρώ
Το μέτρο αποτελεί πλήγμα για την Monte dei Paschi di Siena, η οποία διαθέτει σημαντικά DTAs,  μετά από χρόνια ζημιών

Οι ιταλικές τράπεζες θα βρεθούν προσωρινά αντιμέτωπες με υψηλότερους φόρους επί των κερδών, καθώς η κυβέρνηση της Giorgia Meloni,  σκοπεύει να αναγκάσει τους δανειστές να κατανέμουν τις φορολογικές εκπτώσεις που προέρχονται από προηγούμενες ζημίες για έως και τέσσερα χρόνια, όπως προέκυψε από τον προϋπολογισμό για το 2025 την Τετάρτη.
Η κίνηση αυτή αναμένεται να οδηγήσει σε συνεισφορά των τραπεζών στα τεταμένα δημοσιονομικά της Ιταλίας ύψους άνω των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, οι τράπεζες θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τις φορολογικές πιστώσεις του 2025, γνωστές ως αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις ή DTAs, για να μειώσουν τους φόρους τους κατά τη διάρκεια τεσσάρων ετών μεταξύ 2026 και 2029, ενώ η χρήση των DTA που αφορούν το 2026 θα κατανεμηθεί στα επόμενα τρία έτη.
Οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ιταλίας περιλαμβάνουν την Intesa Sanpaolo, την UniCredit, την Banco BPM και την κρατική Monte dei Paschi di Siena.

Τι σημαίνει το μέτρο για την Monte dei Paschi di Siena

Το μέτρο αποτελεί πλήγμα για την Monte dei Paschi di Siena, η οποία διαθέτει σημαντικά DTAs,  μετά από χρόνια ζημιών και είχε αρχίσει να αποκομίζει οφέλη τώρα που είναι και πάλι κερδοφόρα, σημειώνει το Reuters.
Το υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας πρέπει να παραχωρήσει τον έλεγχο της MPS μέχρι το τέλος του 2024, για να τηρήσει τους όρους επανακρατικοποίησης που συμφωνήθηκαν με την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τη διάρκεια της δαπανηρής διάσωσης του 2017, όπως έχουν δηλώσει στο παρελθόν άνθρωποι.
Το υπουργείο Οικονομικών αναμένει επίσης να εισπράξει 1 δισ. ευρώ από τους ασφαλιστές αλλάζοντας στον προϋπολογισμό τους όρους πληρωμής των τελών χαρτοσήμου για ορισμένα ασφαλιστήρια συμβόλαια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης