Τελευταία Νέα
Διεθνή

H Εσθονία προκαλεί διχασμό στην Ορθόδοξη Εκκλησία: «Τους καλούμε να αποκηρύξουν το Πατριαρχείο της Μόσχας»

H Εσθονία προκαλεί διχασμό στην Ορθόδοξη Εκκλησία: «Τους καλούμε να αποκηρύξουν το Πατριαρχείο της Μόσχας»
Σύμφωνα με τον Εσθονό ΥΠΕΞ, η χώρα δεν μπορεί να ανεχθεί την παρουσία οργανισμών που υπάγονται στη Μητρόπολη της Μόσχας στο έδαφός της
Ο Υπουργός Εσωτερικών της Εσθονίας, Lauri Läänemets, υποστήριξε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Εσθονίας «πρέπει να αποχωρήσει από το Πατριαρχείο Μόσχας», επηρεασμένος προφανώς από τις τακτικές του καθεστώτος Zelensky, το οποίο επιχειρεί να επιφέρει διχασμό στον ορθόδοξο πληθυσμό της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με τον Läänemets, η Εσθονία δεν μπορεί να ανεχθεί την παρουσία οργανισμών που υπάγονται στη Μητρόπολη της Μόσχας στο έδαφός της.
«Λαμβάνοντας υπόψη τη γεωγραφική τοποθεσία, την ιστορική εμπειρία και την τρέχουσα πραγματικότητα, η Εσθονία δεν μπορεί να αποδεχθεί το γεγονός ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Εσθονίας υπάγεται στο Πατριαρχείο της Μόσχας» δήλωσε ο υπουργός, όπως ανέφερε η κρατική ραδιοτηλεοπτική υπηρεσία ERR.

γγ.JPG
Ο υπουργός εσωτερικών της Εσθονίας Lauri Läänemets

Ταυτόχρονα, ο Läänemets υποκριτικά δήλωσε ότι «κατανοεί τη σοβαρότητα της επιλογής που αντιμετωπίζουν οι Ορθόδοξοι πιστοί».
Δικαιολογώντας την απαίτησή του, το Υπουργείο Εσωτερικών της Εσθονίας δήλωσε κυριολεκτικά ότι το Πατριαρχείο Μόσχας είναι μια «εχθρική ξένη δύναμη και μια επιθετική προστάτιδα εκκλησία» ανακηρύσσοντας, έτσι, απροκάλυπτα τη Ρωσική Ορθοδοξία ως εχθρό της Εσθονίας.

Οι συντονισμένες κινήσεις του Ταλίν για τον αφανισμό της ορθοδοξίας

Οι εσθονικές αρχές ακολουθούν εδώ και καιρό τα χνάρια των Ουκρανών, καθώς ασκούν αφόρητη πίεση στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Εσθονίας (EOC) προκειμένου να διακόψει τους θρησκευτικούς και νομικούς της δεσμούς με τη Ρωσική Εκκλησία.
Πρόσφατα, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών της βαλτικής χώρας, Tarmo Miilits, ανακοίνωσε  ότι οι τροποποιήσεις στο καταστατικό της Εκκλησίας πρέπει να επανεξεταστούν, καθώς δεν τον ικανοποίησαν.
Για παράδειγμα, ο ίδιος δεν εγκρίνει την αναφορά στο έγγραφο του Τόμου του Πατριάρχη Αλέξιου Β', βάσει του οποίου η EOC έγινε αυτοδιοικούμενη μονάδα εντός του Πατριαρχείου Μόσχας το 1993.
Επιπλέον, επικαλείται το γεγονός ότι το νέο όνομα «Ορθόδοξη Εκκλησία της Εσθονίας» (χωρίς την προσθήκη «ΠΜ», δηλαδή Μόσχας Πατριαρχείο) είναι παρόμοιο με αυτό της Εσθονικής Αποστολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο παράλληλες δομές έχουν ούτως ή άλλως "τεταμένες" σχέσεις και αυτή η εξέλιξη θα εντείνει τη διαμάχη.
Όπως μετέδιδαν νωρίτερα ρωσικά μέσα, οι αρχές της Εσθονίας προσπαθούν να εξαναγκάσουν την Ορθόδοξη Εκκλησία της Εσθονίας να διακόψει τις σχέσεις της με τη Μόσχα.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης