Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πως η νίκη του Trump μπορεί να σώσει την κυβέρνηση Scholz στη Γερμανία από την κατάρρευση... προς το παρόν

Πως η νίκη του Trump μπορεί να σώσει την κυβέρνηση Scholz στη Γερμανία από την κατάρρευση... προς το παρόν
Καθώς η κυβέρνηση Scholz βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σειρά αποφάσεων, οι αμερικανικές εκλογές μπορεί να καθορίσουν πόσο ακόμα θα διαρκέσει ο διχασμένος συνασπισμός της Γερμανίας

Ο εύθραυστος τρικομματικός συνασπισμός της Γερμανίας κινείται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, αλλά μια πιθανή νίκη του Donald Trump στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, τον πιθανότατα θα τον σώσει, σημειώνει το Politico.
Οι ηγέτες του συνασπισμού αντιμετωπίζουν μια σειρά από αποφάσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε αποτυχία τις επόμενες εβδομάδες για θέματα όπως ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός και ένα σαρωτικό νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Οι πολιτικοί του κεντροαριστερού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) του καγκελάριου Olaf Scholz και του δημοσιονομικά συντηρητικού Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (FDP) έχουν απειλήσει να διαλύσουν τον συνασπισμό εάν τα πράγματα δεν πάνε όπως επιθυμούν.
Η κυβέρνηση του Scholz βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, όταν τα τρία κόμματα του συνασπισμού - το SPD, το FDP και οι Πράσινοι - υπέστησαν συντριβή.
Έκτοτε, οι ηγέτες των κομμάτων προσπάθησαν να απευθυνθούν στις βάσεις τους, τροφοδοτώντας περισσότερες εσωτερικές συγκρούσεις και οδηγώντας σε εικασίες ότι η κυβέρνηση θα πέσει πριν από τις επόμενες προγραμματισμένες ομοσπονδιακές εκλογές που απέχουν λιγότερο από ένα χρόνο.

Αλλαγή συσχετισμών

Ωστόσο, μια νίκη του Trump στις προεδρικές εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών σε δύο εβδομάδες θα μπορούσε κάλλιστα να αλλάξει τους πολιτικούς υπολογισμούς στο εσωτερικό της έντονα διχασμένης κυβέρνησης της Γερμανίας.
Μια νίκη του Trump θα είχε «τεράστιο αντίκτυπο», μεταξύ άλλων αναγκάζοντας τους πολιτικούς να αντιμετωπίσουν το γεγονός ότι «η σταθερότητα στη Γερμανία είναι ακόμη πιο σημαντική», δήλωσε ο Ralf Stegner, βουλευτής του SPD.
«Η πίεση για αυτοσυγκράτηση [εντός του συνασπισμού] θα ήταν μεγαλύτερη».
Ακόμη και ορισμένοι στο FDP -το κόμμα που θεωρείται πιο πιθανό να αποστασιοποιηθεί και να προκαλέσει πρόωρες εκλογές- αφήνουν να εννοηθεί ότι τα πράγματα θα είναι διαφορετικά αν επικρατήσει ο Trump.
«Σε μια συνολικά δύσκολη παγκόσμια πολιτική κατάσταση, εμείς στη Γερμανία δεν έχουμε την πολυτέλεια να προκηρύξουμε με κάποιον τρόπο νέες εκλογές νωρίτερα», δήλωσε ο βουλευτής του FDP Ράινχαρντ Χούμπεν.
«Αν η πίεση από το εξωτερικό αυξηθεί -και αν υποθέσουμε ότι αυτό θα συμβεί υπό τον Donald Trump - θα μπορούσα να φανταστώ ότι η Ευρώπη θα έρθει τότε πιο κοντά».
Σε αντίθεση με τις πρόσφατες δηλώσεις του Christian Lindner, υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας και επικεφαλής του FDP.
Ο Christian Lindner  έχει επανειλημμένα απειλήσει ότι θα αποχωρήσει από τον συνασπισμό εάν οι αριστεροί εταίροι του - το SPD και οι Πράσινοι - δεν ακολουθήσουν μια πιο δημοσιονομικά αυστηρή πορεία.
Οφείλει κανείς να έχει το «θάρρος να πυροδοτήσει μια νέα δυναμική όταν φτάσει στα όρια του εφικτού», δήλωσε ο Λίντνερ στους δημοσιογράφους τον περασμένο μήνα.

Αγεφύρωτο χάσμα

Παρά τις προβλέψεις ότι μια νίκη του Trump θα εμπνεύσει τους ηγέτες του γερμανικού συνασπισμού να προχωρήσουν, οι φαινομενικά αγεφύρωτες διαφορές παραμένουν μεταξύ των κομμάτων.
Ένα από τα βασικά σημεία διαφωνίας παραμένει το ζήτημα που έχει επανειλημμένα καταδιώξει τον συνασπισμό: ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός.
Το γερμανικό κοινοβούλιο είναι προγραμματισμένο να ψηφίσει το σχέδιο προϋπολογισμού του 2025 την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου, αλλά πρώτα οι νομοθέτες πρέπει να βρουν έναν τρόπο να καλύψουν ένα κενό τουλάχιστον 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ - και ενδεχομένως πολύ περισσότερο.
Την Πέμπτη, ο Lindner αναμένεται να παρουσιάσει τα εκτιμώμενα φορολογικά έσοδα της Γερμανίας για το τρέχον έτος έως το 2029.
Ωστόσο, λόγω των ασθενέστερων του αναμενόμενου οικονομικών επιδόσεων της Γερμανίας, τα φορολογικά έσοδα είναι πιθανό να είναι πολύ χαμηλότερα από τις προηγούμενες προβλέψεις
Οι πολιτικοί της συντηρητικής Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), της μεγαλύτερης αντιπολιτευτικής δύναμης της χώρας, εκτιμούν ότι το πραγματικό δημοσιονομικό κενό ανέρχεται σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ .
Υπάρχει πολύ μικρή συμφωνία στο εσωτερικό του συνασπισμού για το πώς θα κλείσει η τρύπα.
Ο Lindner και άλλοι ηγέτες του FDP προτείνουν περικοπές στις κοινωνικές παροχές, μεταξύ άλλων και για τους Ουκρανούς πρόσφυγες.
Το SPD και οι Πράσινοι θέλουν περισσότερες δαπάνες για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης.
Το άλλο μείζον θέμα για το οποίο τα κόμματα του συνασπισμού διαφωνούν είναι ένα πακέτο συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης που θα αυξήσει τις εισφορές για τους εργαζόμενους, προκειμένου να διατηρηθεί το σημερινό επίπεδο παροχών για τους συνταξιούχους.

Μια νίκη της Harris θα καταστήσει πιο πιθανά τα «σενάρια εξόδου»

Το κοινοβούλιο της Γερμανίας πρόκειται να ψηφίσει τόσο για τον προϋπολογισμό όσο και για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος τις εβδομάδες που ακολουθούν τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.
Μέχρι τότε, λίγοι στον συνασπισμό μπορεί να έχουν όρεξη για «μέγιστη κλιμάκωση».
Η εκλογή του Trump θα εγκαινιάσει μια περίοδο αβεβαιότητας στην Ευρώπη, ιδίως όσον αφορά τη δέσμευση των ΗΠΑ να υπερασπιστούν τους Ευρωπαίους συμμάχους τους και τη συνέχιση της στρατιωτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία.
Ο Trump έχει πει ότι δεν θα υπερασπιστεί τους «παραβατικούς» συμμάχους του ΝΑΤΟ - εκείνους που δεν δαπανούν τουλάχιστον το 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος για την άμυνα - και, σε πρόσφατα σχόλια, φάνηκε να κατηγορεί τον Ουκρανό πρόεδρο Zelensky και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden για την εισβολή στην Ουκρανία.
«Μια εκλογή του Trump θα μπορούσε να είναι μια κλήση αφύπνισης για τον συνασπισμό να ενωθεί επιτέλους» για τα επείγοντα θέματα εξωτερικής πολιτικής της ημέρας, δήλωσε ο Dominik Tolksdorf, ειδικός στις διατλαντικές σχέσεις από το Γερμανικό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων.
Σε περίπτωση που η Kamala Harris κερδίσει τις εκλογές, ωστόσο, οι ηγέτες της γερμανικής κυβέρνησης θα αναπνεύσουν με ανακούφιση - και στη συνέχεια είναι πιθανό να αισθάνονται πολύ πιο άνετα να...φαγωθούν, οδηγώντας ενδεχομένως σε πρόωρο τέλος του συνασπισμού.
«Εάν η Kamala Harris κερδίσει και επομένως θεωρηθεί ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να αποτελούν άγκυρα σταθερότητας, τότε οι άνθρωποι μπορεί να είναι πιο πρόθυμοι να αναλάβουν ρίσκα όταν πρόκειται για σενάρια εξόδου», δήλωσε ο Klüssendorf, βουλευτής του SPD.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης